radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

policija splosniNa Tolminskem ukradli osebni avtomobil
Danes, 16. oktobra 2023 v zgodnjih jutranjih urah, je bil v naselju Poljubinj (občina Tolmin) ukraden osebni avtomobil znamke Opel Vectra CAR. 1.9/DT, kovinsko sive barve, letnik 2005, reg. št. GO S7-322. Okoliščine tatvine motornega vozila Policija še preiskuje (https://www.policija.si/medijsko-sredisce/dogodki-v-zadnjih-24-urah/120119-v-poljubinju-ukradena-opel-vectra).

Na Idrijskem najdeno ukradeno motorno vozilo
Prav tako so smo bili danes, 16. oktobra ob 11.47, obveščeni še o drugi tatvini starejšega motornega vozila znamke Renault Twingo na območju Tolmina. Omenjeno vozilo je bilo tekom današnjega popoldneva najdeno na območju Idrije. Policisti bodo glede na vsa ugotovljena dejstva omenjene tatvine motornega vozila podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Obravnavani primer poskusa ropa na Goriškem
V soboto, 14. oktobra zvečer, je bila Policija obveščena o poskusu ropa v Novi Gorici (Vojkova cesta), kjer je neznani storilec z zadnje strani pristopil do oškodovanca in s silo ter s pomočjo nevarnega predmeta skušal odvzeti torbico, ki jo je oškodovanec imel čez levo rame. Oškodovancu se je uspelo izmakniti in je s kraja stekel stran, pri tem pa ga je storilec z nevarnim predmetom (manjši nož) poškodoval po levi nadlakti. O kaznivem dejanju je Policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Policija okoliščine kaznivega dejanja oz. poskusa ropa (po prvem odstavku 206. člena KZ-1) še preiskuje.

Tatvina goriva na počivališču Mlake ob hitri cesti H4 v Vipavi
V soboto, 14. oktobra v poznih večernih urah, so policisti obravnavali tatvino goriva iz tujega tovornega vozili na počivališču Mlake ob hitri cesti H4 v Vipavi. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec iz rezervoarja tovornega vozila znamke Mercedes Benz, srbskih registrskih številk, iztočil oz. ukradel za 240 evrov dizelskega goriva. S strani oškodovanca ni bil podan predlog za pregon, zato bodo policisti o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Vlom v osebno vozilo
Včeraj, 15. oktobra nekaj minut po 11. uri dopoldne, smo bili obveščeni o vlomu v osebno vozilo na parkirnem prostoru ob pokopališču v Tolminu. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec vlomil v omenjeno vozilo z razbitje stekla na voznikovih vratih in iz vozila ukradel žensko torbico z vsebino (v njej je oškodovanka imela poleg bančnih kartic in drugih osebnih dokumentov ter ključev tudi gotovino). Prav tako si je storilec iz vozila prilastil novejši mobilni telefon znamke Samsung. Omenjeni primer kaznivega dejanja vloma v motorno vozilo Policija še preiskuje.

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih in drugih vozilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete Policijo. Več preventivnih nasvetov na spletni strani: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/preventiva/432-vlomi-v-vozila

V prometni nesreči II. kategorije v Novi Gorici poškodovan starejši kolesar
Včeraj, 15. oktobra ob 19.49, smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije v Novi Gorici (Erjavčeva ulica), kjer je prišlo do trčenja med starejšim kolesarjem (povzročitelj) in voznikom osebnega avtomobila. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so ugotovili, da je starejši kolesar izsilil prednost vozniku avtomobila, v prometni nesreči je bil predvidoma lažje telesno poškodovan. Na kraju so poleg policistov posredovali tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica in reševalci NMP ZD Nova Gorica, ki so poškodovancu na kraju nudili prvo pomoč. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa je bil povzročitelju (kolesarju) izdan plačilni nalog.

Prometna nesreča I. kategorije na Idrijskem zaradi neprilagojene hitrosti
Policisti PP Idrija so včeraj, 15. oktobra v dopoldanskem času, obravnavali prometno nesrečo I. kategorije na glavni cesti Idrija – Godovič (v Zali) in v kateri je bil udeležen voznik osebnega avtomobila. Ugotovljeno je bilo, da je voznik avtomobila včeraj ob 11.20 peljal iz Idrije progi Godoviču. Med vožnjo na omenjeni relaciji je v desnem preglednem ovinku zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom. V nadaljevanju je z vozilom zapeljal čez levi vozni pas in trčil v skalnato hribino. V prometni nezgodi voznik ni bil poškodovan, zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa mu je bil izdan plačilni nalog (neprilagojena hitrost, kršitev določil 45. člena ZPrCP).

Povoženje divjadi
Danes, 16. oktobra ob 3.24, je bila Policija obveščena, da je voznik osebnega avtomobila na območju naselja Predgriže (občina Idrija) povozil divjad (srno). Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so policisti PP Idrija odstopili od ogleda kraja prometne nesreče oz. od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov potrebnih za odločitev o prekršku.

Z današnjim dnem se začenja enotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden
V času med 16. in 22. oktobrom 2023, na območju celotne države poteka enotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden. Akcijo izvajata Agencija za varnost prometa in Policija v sodelovanju z Zvezo ZŠAM Slovenije. Policisti bodo poostreno nadzirali pešce v prometu, predvsem ob jutranjih in večernih urah ter ob slabši vidljivosti.

V času nacionalne preventivne akcije bodo policisti na Severnem Primorskem tako kot drugod po Sloveniji preverjali spoštovanje predpisov pri pešcih (uporaba odsevnih teles, varno prečkanje vozišč, pravilna stran hoje) in voznikih motornih vozil. Pri slednjih bomo pozorni zlasti na kršitve, kot sta izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce in neprilagojena hitrost vožnje.
Na območju PU Nova Gorica smo v letu 2023 (podatki veljajo do vključno 15.10.2023), obravnavali skupno 8 (2022-20) prometnih nesreč z udeležbo pešcev. V tem času ni bil nihče (v enakem obdobju 2022= 6) od pešcev hudo telesno poškodovan, 4 (14) pešcev pa je bilo v navedenem obdobju lažje telesno poškodovanih.

Pešci, poskrbite za lastno varnost

  • Uporabljajte prometne površine, namenjene hoji pešcev (pločniki, hodniki, prehodi, podhodi, nadhodi). Če ni zagotovljene površine za pešce, hodite ob levem robu vozišča v smeri hoje.
  • Med hojo ne uporabljajte mobilnega telefona, saj slednje po podatkih tujih raziskav pravočasnost in ustreznost reakcij pešca zmanjša do 60 odstotkov.
  • Vedno se prepričajte o varnem prečkanju ceste. Preden stopite na vozišče, je obvezen pogled levo, desno, levo.
  • Obvezno uporabljaje prehode za pešce. Na semaforiziranih prehodih počakajte na zeleno luč za pešce (predhodno pogled levo, desno, levo), na nesemaforiziranih prehodih pa posebno pozornost namenite bližajočim se vozilom – počakajte, da se ta dejansko ustavijo iz obeh smeri (vzpostavitev očesnega kontakta z voznikom, dvig roke).
  • Vidnost je varnost! Ponoči, v mraku, ali ob zmanjšani vidljivosti morate nositi odsevnik na vidnem mestu, na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Za večjo vidnost in varnost poskrbite z uporabo svetlih in odsevnih oblačil ter odsevnih teles (odsevni trakovi, kresničke, odsevne površine na oblačilih ali obutvi, uporaba svetilke). Kresničko obesimo za pas ali žep, da prosto niha ob telesu, saj jo le tako lahko obsvetijo avtomobilski žarometi. Podatki opazovanja pešcev, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedla leta 2017, so pokazali, da je delež uporabe različnih odsevnikov izredno nizek – kar 93 odstotkov pešcev ni uporabljalo nobenega odsevnika. Le 1,2 odstotka pešcev je imelo kresničko ali odsevni trak in 4,2 odstotka drugo odsevno površino.
  • Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje poleg odsevnika okoli vratu nositi tudi rumeno rutico. Odrasli, ki ob cesti spremljajo otroke, naj jih držijo za roko na zunanji strani, proč od ceste. Za namene spodbujanja varne mobilnosti otrok je Agencija pripravila učno gradivo z naslovom Učenec pešec.
  • Na avtocesti se ne smete zadrževati izven vozila ob cestišču, saj je to izredno nevarno. V primeru izrednega dogodka poskrbite za svojo varnost: vozilo ustavite na odstavnem pasu z vsemi delujočimi utripalkami, oblecite odsevni telovnik, zavarujte mesto dogodka z varnostnim trikotnikom in se čimprej umaknite na varno (za zaščitno ograjo) ter pokličite pomoč.

Več: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120111-pesec-bodi-viden-bodi-previden-v-ponedeljek-se-zacne-preventivna-akcija-za-vecjo-varnost-pescev

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran