radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniV Kanalu vlomili v hišo in kradli nakit
Včeraj, 18. oktobra ob 13.16, smo s strani oškodovanca prejeli prijavo o vlomu v stanovanjsko hišo v naselju Kanal (občina Kanal ob Soči). Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec tekom včerajšnjega dneva v času odsotnosti stanovalcev vlomil skozi okno na zadnji strani stanovanjskega objekta in pregledal notranje prostore, kjer je našel in si prilastil več kosov nakita (oz. več predmetov iz srebra in zlata). Po dejanju je storilec z odtujenimi predmeti odšel neznano kam. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Policisti PU Nova Gorica tudi tokrat opozarjamo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomnih tatvin v stanovanjske hiše, stanovanja, motorna vozila, poslovne in druge gospodarske objekte…). V primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujemo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo odsotnost stanovalcev, le to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. Odsotnost luči v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah, kaže tudi na odsotnost stanovalcev, kar nepridipravi s pridom izkoriščajo za izvršitev kaznivega dejanja. "Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Med te preventivne ukrepe sodijo zagotovo sodijo naslednji:

  • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete;
  • vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov...)
  • Tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;
  • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
  • Ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti. Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev.
  • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, z vidnih mest umaknite vrednejše predmet ...

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije.

Tatvina goriva iz delovnih strojev
Včeraj, 18. oktobra zjutraj, smo bili obveščeni o nedavni tatvini goriva iz dveh delovnih strojev na gradbišču med Vipavo in Ajdovščino. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec v času od včerajšnjega popoldneva do današnje prijave kaznivega dejanja policiji pristopil do delovnih strojev oz. dveh valjarjev znamke Bomag, ki sta bila parkirana na omenjenem gradbišču na regionalni cesti med Vipavo in Ajdovščino, in iz omenjenih strojev iztočil oz. ukradel gorivo v skupni vrednosti približno 450 evrov. S strani odgovorne osebe pravne osebe ni bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo policisti PP Ajdovščina po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Neznanec poškodoval steklo na objektu javne ustanove na Goriškem
Danes, 19. oktobra zjutraj, smo bili obveščeni o poškodovanju stekla tekom noči na objektu javne ustanove v središču Nove Gorice. Po prvih zbranih podatkih je neznanec poškodoval steklo (dimenzije približno 1,5 x 1,5 m) in tako povzročil za približno 600 evrov materialne škode. S strani odgovorne osebe ni podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo policisti PP Nova Gorica o vseh ugotovitvah obravnavanega primera s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Več o preprečevanju tovrstnih pojavnih oblik vandalizma na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/445-brez-vandalizma-je-lepe-zaustavimo-ga

V prometni nesreči II. kategorije v Šempetru pri Gorici udeleženi dve vozili
Danes, 19. oktobra ob 6.25, smo prejeli obvestilo o prometni nesreči II. kategorije v krožnem križišču v Šempetru pri Gorica (občina Šempeter – Vrtojba), kjer sta trčili dve osebni vozili. V omenjeni prometni nesreči Na kraju so policisti PP Nova Gorica z ogledom in z zbiranjem obvestil ugotovili, da je bil vzrok prometne nesreče izsiljevanje prednosti s strani 48-letnega voznika avtomobila. V prometni nesreči je drugi udeleženec oz. 47–letni voznik utrpel lahke telesne poškodbe in je bil po nudeni oskrbi na kraju s strani reševalcev NMP ZD Nova Gorica z reševalnim vozilom odpeljan v šempetrsko bolnišnico. Slednjega so po nudeni zdravniški pomoči odpustili v domačo nego. Pomoč novogoriškim policistom in reševalcem na kraju so nudili tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica. Policisti so 48-letnemu povzročitelju nesreče zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa izdali plačilni nalog.
V prometni nesreči I. kategorije v krožnem križišču v Rožni Dolini udeleženi dve osebni vozili

Včeraj, 18. oktobra ob 15.46, so policisti PPP Nova Gorica obravnavali prometno nesrečo I. kategorije v krožnem križišču v Rožni Dolini pri Novi Gorici, kjer sta trčili dve osebni vozili. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je prometno nesrečo v krožišču povzročil 72-letni voznik avtomobila zaradi neupoštevanja pravil prednosti. Drugi udeleženec, in sicer 58–letni voznik avtomobila, državljan Italije, v prometni nesreči ni bil poškodovan. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (vožnja na krožnem križišču, kršitev četrtega odstavka 60. člena ZPrCP) je bil povzročitelju izdan plačilni nalog.

Manjša prometna nesreča na Goriškem
Danes, 19. oktobra ob 11.04, so policisti na območju Nove Gorice oz. v Pristavi obravnavali prometno nesrečo I. kategorije z majhno poškodbo in v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so policisti PP Nova Gorica odstopili od ogleda kraja prometne nesreče oz. od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov potrebnih za odločitev o prekršku.

Povoženje divjadi
Včeraj, 18. oktobra ob 18.24, so policisti PP Nova Gorica na območju Dombrave obravnavali povoženje divjadi. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznik osebnega avtomobila vozil iz Dombrave proti Prvačini in pri tem zadel divjad (srno), k mu je nenadoma skočila pred avto. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so novogoriški policisti Nova Gorica odstopili od ogleda kraja prometne nesreče oz. od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov potrebnih za odločitev o prekršku.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran