radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniObravnavani dogodek zaradi napake na napeljavi v električni omarici
Danes, 20. oktobra ob 8.20, smo bili obveščeni, da je v Rožni Dolini pri Novi Gorici na zunanji strani objekta prišlo do napake na električni inštalaciji v električni omarici. Na kraju je bilo ugotovljeno, da se je iz omenjene elektro omarice začelo kaditi, do požara ni prišlo. Po prvih ugotovitvah je nastalo med 200 in 300 evri materialne škode. Policisti PP Nova Gorica so glede na dosedanje ugotovitve tujo krivdo izključili in bodo o primeru s pisnim poročilom obvestili novogoriško Državno tožilstvo.

V prometni nesreči II. kategorije na Ajdovskem ena oseba lažje poškodovana
Policisti Policijske postaje Ajdovščina so včeraj, 19. oktobra ob 21.40, obravnavali prometno nesrečo II. kategorije na cesti Col – Ajdovščina (občina Ajdovščina), kjer sta trčili dve osebni vozili. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 19-letni voznik avtomobila peljal po regionalni cesti iz Cola proti Ajdovščini. Ko je pripeljal v desni ovinek je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom in pri poskusu ponovne vzpostavitve nadzora nad avtomobilom zapeljal na nasprotni vozni pas in pri tem s prednjim levim delom svojega vozila trčil v zadnji levi del drugega avtomobila, s katerim se je pravilno po svojem smernem vozišču peljal 38–letni voznik. V prometni nesreči je bil 38-letni udeleženi voznik predvidoma lažje poškodovan in je naknadno poiskal zdravniško pomoč. Na kraju so policistom pomoč nudili gasilci GRC Ajdovščina. Mlajšemu vozniku je bil zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (neprilagojena hitrost) izdan plačilni nalog.

V prometni nesreči I. kategorije na hitri cesti med Ajdovščino in Vipavo udeleženo tovorno in osebno vozilo
Včeraj, 19. oktobra ob 18.46, je bila Policija obveščena o prometni nesreči I. kategorija na hitri cesti H4 med Ajdovščino in Vipavo, kjer je prišlo do trčenja med tovornim vozilom s priklopnikom in osebnim vozilom. Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega avtomobila (povzročitelj) peljal po hitri cesti iz Ajdovščine proti Vipavi in pred seboj prehiteval tovorno vozilo. Pri prehitevanju je voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad svojim vozilom in ga je v nadaljevanju zaneslo iz prehitevalnega preko voznega pasu v varnostno ograjo. Osebno vozilo je od varnostne ograje odbilo nazaj na vozni pas, kjer je trčilo v prednji del tovornega vozila. V prometni nesreči nihče od udeležencev ni bil telesno poškodovan. Rezultat odrejenega preizkusa alkoholiziranosti je pokazal, da je bil voznik osebnega avtomobila pod vplivom alkohola (0,35 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). 51-letnemu povzročitelju nesreče je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja (po 22. členu ZPrCP), zaradi kršitve določil Zakona o pravilih cestnega prometa mu je bil izdan plačilni nalog. Na kraju so policistom pomoč nudili gasilci GRC Ajdovščina.

V prometni nesreči I. kategorije izven Solkana udeležena voznica avtomobila
Včeraj, 19. oktobra ob 21.22, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije na glavni cesti izven naselja Solkan in v kateri je bila udeležena voznica osebnega avtomobila. Ugotovljeno je bilo, da je voznica peljala v smeri Tolmina. Med vožnjo je izven Solkana zaradi neprilagojene hitrosti v levem ovinku izgubila nadzor nad avtomobilom in posledično trčila v kamniti zid. Voznica je na kraju odklonila nudeno zdravniško pomoč s strani reševalcev. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so ji na kraju odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge, zato je bil voznici v nadaljevanju odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki ga je odločno odklonila. Prometni policisti so ji prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), glede na vsa ugotovljena dejstva bo zoper voznico podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da je vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu. Več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran