radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

policija splosniPolicisti so glede na trenutne varnostne razmere po Evropi, ter povečano stopnjo nevarnosti terorizma, v teh dneh intenzivno zbirali informacije. Tako so v tem tednu prijeli tudi prijavo, da so organizatorji javnega shoda, ki je potekal v četrtek, 19. 10. 2023 ob 17. uri, na Trgu republike v Ljubljani, že pred shodom prejeli pisne grožnje o izvedbi terorističnega napada na shodu. Aktivnosti policije so takoj stekle in tako so policisti včeraj, prijeli 20 letnega državljana Slovenije, ki je grozil s terorističnimi dejanji. Osumljenemu so odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja terorizma, same aktivnosti predkazenskega postopka še potekajo, zato trenutno več informacij še ne moremo podati. Osumljeni doslej še ni bil obravnavan za kazniva dejanja.

Zaradi navedenih dejanj so bile aktivnosti za varovanje včerajšnjega javnega shoda močno povečane, saj je najpomembnejša naloga policije prav zagotavljanje varnosti vsem udeležencem in naključno navzočim na kraju. Prav tako pa je pomembno, da lahko vsem zagotovimo pravico do mirnega javnega zbiranja in združevanja. Na samem shodu kršitev javnega reda in miru nismo beležili, shod pa je potekal mirno. Zbiranje informacij še poteka, v primeru ugotovljenih prekrškov ali drugih kaznivih ravnanj pa bomo ustrezno ukrepali.

Nato smo bili včeraj, nekaj pred 23. uro obveščeni, da se pred objektom na območju Viča nahaja osebno vozilo slovenskih registrskih označb, ki ima na glas radio v vozilu. Naknadno je v vozilo prisedla še ena oseba. Policisti so ugotovili, da je oseba v vozilu z glasnim predvajanjem molitve vznemirila ljudi v bližnjem objektu, pri tem pa ni izrekla nobenih groženj. Okolica samega vozila je bila zavarovana, policisti pa so osebi pozvali, da izstopita iz vozila, vendar teh ukazov nista upoštevala. Na kraju so nato posredovali tudi policijski pogajalec in pa policisti specialne enote policije, ki so nato opravili prijetje voznika, druga oseba pa je sama izstopila iz vozila in se zatekla v objekt, kjer so ga prijeli varnosntiki. Pri pregledu oseb in vozila, nevarnih predmetov ni bilo najdenih. Z voznikom osebnega vozila, 35 letnim državljanom Slovenije je bil na kraju izveden postopek in prvi nujni preiskovalni ukrepi, ter drugi ukrepi v skladu z ZNPPol, nato pa so na kraju z osumljencem postopek zaključili. Osumljeni doslej še ni bil obravnavan za kazniva dejanja, bil pa je enkrat obravnavan za prekršek z elementom nasilja. Trenutno zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja in javnega poveličevanja terorističnih dejanj še poteka. Sopotnik, 37 letni državljan Maroka, ki se je v vozilu vozniku priključil povsem naključno in je bil vidno pod vplivom alkohola, je bil zaradi kršenja javnega reda in miru pridržan do iztreznitve, izdan pa mu je bil plačilni nalog.

Aktivnosti policije potekajo neprestano 24 ur na dan, 7 dni v tednu in tako spremljamo, analiziramo in aktivno ukrepamo v vseh dogodkih, ki bi lahko pomenili kakršnokoli grožnjo. Vendar pa se moramo zavedati, da lahko za varnost v družbi največ naredimo skupaj. Tako naprošamo vse, ki bi glede na trenutne razmere imeli kakršnekoli informacije o dogajanju v svoji okolici, ki jim povzroča vznemirjenje ali pa so jim okoliščine preprosto nenavadne, da o tem obvestijo policijo na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Aleksandra Golec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran