radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 76 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 231 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 15-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Novem mestu pridržali kršiteljico. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitev signalno varnostnih naprav in nezakonitih prehodov državne meje.

Prometna nesreča na Seidlovi cesti
Nekaj pred 12. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh tovornih vozil na Seidlovi cesti. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 50-letna voznica tovornega vozila s priklopnikom, ki je v križišču odvzela prednost 44-letnemu vozniku tovornega vozila s priklopnikom. Lažje poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci. Policisti so povzročiteljici nesreče zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Zaradi utrujenosti zapeljala s ceste
Policisti PP Dolenjske Toplice so bili okoli 13. ure obveščeni o prometni nesreči pri Ruperč Vrhu. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je 55-letna voznica osebnega avtomobila zaradi utrujenosti izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in se prevrnila. Lažje poškodovano voznico so oskrbeli reševalci. Policisti ji bodo zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Zlorabe v postopkih pridobivanja dovoljenj za prebivanje
Policisti PPIU Novo mesto so v sodelovanju s kriminalisti SKP PU Novo mesto zaključil obsežno kriminalistično preiskavo, v kateri je bilo obravnavanih več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. Kazniva dejanja so bila povezana z zlorabami državljanov Kosova v postopkih pridobivanja dovoljenj za prebivanje za družinske člane. V obsežnem predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so državljani Kosova z dovoljenjem za prebivanje v RS, zaposleni pri delodajalcu z območja PU Novo mesto, ob pomoči svojega delodajalca v časovnem obdobju od 2014 do 2018, na pristojne upravne enote v RS vlagali vloge za pridobitev dovoljenj za prebivanje za svoje družinske člane iz razloga združevanja družin. Ob podajah vlog za začasno in stalno prebivanje so vlagatelji prilagali plačilne liste z izkazanimi lažnimi dodatki, ki jih je zagotavljal delodajalec. V lažnih plačilnih listah je delodajalec lažno prikazoval višje plače, lažne dodatke za ločeno življenje, lažne stroške prevoza na delo, in to praviloma zgolj na plačilnih listah, ki so bile potrebne za podajo vlog, in so bile upoštevane pri izračunu upravnega organa za preverjanje zadostnih sredstev za preživljanje družinskih članov za katere so bile podane vloge. Po odobritvi vlog s strani upravnega organa pa teh dodatkov ni bilo več obračunanih in so prikazane zgolj minimalni osebnih dohodki. S tako prilagojenimi lažnimi plačilnimi listinami je bil upravni organ preslepljen, da je izdal dovoljenja za prebivanje petim vlagateljem oziroma skupno 18 tujcem in njihovim družinskim članom. Po navedenem so bili takšni vlagatelji upravičeni do socialnih transferjev, ki so se upoštevali v nadaljnjih postopkih pridobitve dovoljenj za prebivanje.

Za dokazovanje kaznivih dejanj so bila v predkazenskem postopku izvedena številna opravila (zbiranje obvestil in pridobitev dokumentacije) pridobljeni bančni podatki po določilih 156. člena ZKP na podlagi odredb sodišča izvedena nujna preiskovalna dejanja (hišne preiskave v stanovanjskih in poslovnih prostorih) po izdanih odredbah pristojnega sodišča, na podlagi katerih so bili pridobljeni dokazi za utemeljitev suma storitve navedenih kaznivih dejanj.

Tako smo na pristojno državno tožilstvo podali skupno pet kazenskih ovadb zoper pet vlagateljev, zraven pa smo zaradi sostorilstva ovadili tudi odgovorno osebo pravne osebe delodajalca in tudi samo pravno osebo za skupno 54 kaznivih dejanj Overitev lažne vsebine po členu 253 KZ-1 in skupno 76 kaznivih dejanj ponareditev ali uničenje poslovnih listin po členu 235 -1. Predkazenski postopek je usmerjalo pristojno tožilstvo.

Prav tako smo naknadno zoper isto odgovorno osebo istega delodajalca vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve 16 kaznivih dejanj Overitev lažne vsebine po 253. členu KZ-1, saj je ta preslepil uslužbenke upravne enote, da so 16 tujih delavcev, državljanov Kosova, prijavile za začasno prebivanje na naslovu, kjer pa ti dejansko sploh niso prebivali, saj za to v nedograjeni hiši ni bilo pogojev.

Našli ukraden kombi
Z dvorišča gostinskega lokala na območju PP Šentjernej je 24. 10. nekaj po 7. uri nekdo odtujil kombi znamke Peugeot. Vozilo je bilo odklenjeno, v ključavnici pa ključi vozila. Policisti so na območju Hrvaškega Broda izven ceste našli goreče vozilo, za katero je bilo ugotovljeno, da gre za ukraden kombi. Požar so gasilci omejili, policisti pa nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem okoliščin. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Nedovoljeni prehodi državne meje
Policisti so na območju PP Brežice (Slovenska vas, Rigonce, Loče, Brežice, Dobova, Rakovec, Jesenice, Brežice, Nova vas pri Mokricah, Mali Obrež, Sela pri Dobovi) izsledili in prijeli 45 državljanov Afganistana, 17 državljanov Rusije, 11 državljanov Maroka, devet državljanov Pakistana, osem državljanov Sirije, sedem državljanov Turčije, sedem državljanov Bangladeša, šest državljanov Indije, pet državljanov Kitajske, pet državljanov Šrilanke, štiri državljane Mongolije, dva državljana Sudana, dva državljana Toga, državljana Iraka, državljana Tanzanije in državljana Kameruna in na območju PP Črnomelj (Žuniči) devet državljanov Maroka. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Alenka Drenik Rangus
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran