radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

V preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 1539 klicev, od tega 462 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 100 nanašalo na kriminaliteto, 121 na javni red in mir ter 178 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 36 tatvin, 7 vlomov (v petih primerih je ostalo pri poskusu), 2 goljufiji in 10 primerov poškodovanja tuje stvari. Posredovali so v dveh primerih nasilja v družini, kjer obvestila še zbirajo.

Obravnavali so 52 prometnih nesreč z materialno škodo, 10 prometnih nesreč z lažjimi poškodbami in nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami. Trem večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali 40 krat na javnem kraju (ena oseba je bila pridržana) in 14 krat v zasebnem prostoru.

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v zadnjih 48 urah obravnavali 5 nezakonitih prehodov državne meje.

Vlomi:
Na območju Grosuplja je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bil odtujen nakit. Škoda okoli 1800 evrov.

Na območju Grosuplja je bilo vlomljeno v lokal, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda okoli 1000 evrov.

Varnost pred in med prazniki
Lastniki stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljate za več dni od doma, upoštevajte naslednje nasvete:

  • Ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.
  • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.
  • Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik ipd.
  • Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd.
  • Zaradi praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujemo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebiten vlom.
  • Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

· Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (ne dotikajte se stvari, ne sprehajajte se po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo.

Med vašo odsotnostjo imajo namreč storilci več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujete in vzpostavite občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge vrednejše predmete (nakit ...) poslikajte in označite z individualnimi lastnostmi.

Že osnovno samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.

Ob obisku gobov pazimo na cesti, kot tudi na svojo lastnino
Pričakovati je povečan promet, zlasti na cestah, ki povezujejo večja središča, na mejnih prehodih in okoli pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti. Svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč. Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge. Vozite previdno, odgovorno in strpno!

Ob parkiranju in ob urejanju grobov poskrbite za varnost lastnine
Najbolj obiskana v teh dneh bodo parkirišča ob pokopališčih. Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora.

Tudi manjše tatvine po grobovih so nedopustne, zato jih prijavljajte
Pred prazniki vsako leto zaznavamo tudi primere tatvin nagrobnih aranžmajev, sveč, vaz in podobno. Zaradi specifike pokopaliških okolij, kjer se upravičeno pričakuje splošni mir in pietetne razmere, so seveda oškodovanci še posebej prizadeti, osebne stiske pa močno presegajo samo finančno izgubo oškodovancev. Le manjši del oškodovancev dejansko poda prijavo na policijo. Večina jih zadeve namreč ne prijavi, bodisi zaradi nizke vrednosti odtujene lastnine, ali drugih vzrokov. Da bi bila policija lahko pri svojem delu bolj učinkovita, je potrebno tako sodelovanje oškodovancev kot vseh, ki bi imeli o tovrstni kriminaliteti kakršne koli informacije. Zato vse občane pozivamo naj o tem obvestijo policijo na št. 113, lahko tudi anonimno na št. 080 1200.

Prometna varnost
V petek, okoli 22.30 je na Karlovški cesti pri Gallusovem nabrežju prišlo do prometne nesreče v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in peška. Nesrečo je povzročila peška, ki je šla čez prehod za pešce pri rdeči luči na semaforju. Voznik je kljub zaviranju in umikanju trčil v peško, ki se je huje poškodovala. Z reševalnim vozilom je bila odpeljana v UKC Ljubljana, vendar njeno življenje ni ogroženo. Zoper peško sledi prekrškovni postopek.

V soboto, nekaj po 9.30 smo bili obveščeni o prometni nesreči na cesti od Jeprce proti Medvodam v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Ugotovljeno je bilo, da je voznik, ki je pripeljal iz smeri Spodnje Senice, zapeljal iz stranske na glavno cesto in pri tem izsilil prednost drugemu vozniku, ki je trčil vanj. Vozilo drugega voznika je po trčenju odbilo na travnato površino, kjer je trčilo še v ograjo in rastlinjak. V nesreči sta se oba voznika in potnica v drugem vozilu lažje poškodovali in so bili z reševalnim vozilom odpeljani v UKC Ljubljana. Zoper povzročitelja bo uveden prekrškovni postopek.

V soboto, nekaj po 17. uri smo bili obveščeni o prometni nesreči na kamniški obvoznici v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in kolesar. Nesrečo je povzročil voznik, ki je izsilil prednost kolesarju, ki se je v nesreči lažje poškodoval. Zoper voznika sledi prekrškovni postopek.

V petek, okoli 15. ure je v Komendi prišlo do prometne nesreče, ki jo je povzročil voznik osebnega vozila, ki je zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji trčil v vozilo pred seboj. Voznica drugega vozila se je v nesreči lažje poškodovala. Zoper voznika sledi prekrškovni postopek.

V petek, okoli 13. ure je na Tržaški cesti na Brezovici prišlo do prometne nesreče, ki jo je povzročil voznik osebnega vozila, ki je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo razdalji trčil v vozilo pred seboj. Voznik drugega vozila se je v nesreči lažje poškodoval. Zoper povzročitelja sledi prekrškovni postopek.

V petek, nekaj po 11. uri je na Derčevi ulici v Ljubljani prišlo do prometne nesreče, ki jo je povzročil voznik kombija. Pri vzvratni vožnji po parkirišču je spregledal peško in trčil v njo. Peška se je v nesreči lažje poškodovala. Zoper voznika sledi prekrškovni postopek.

Danes, okoli 3. ure smo bili obveščeni o trčenju v divjad na štajerski avtocesti pred izvozom Krtina v smeri Maribora. Ugotovljeno je bilo, da sta voznik osebnega vozila in voznik tovornega vozila naletela na skupino divjih prašičev, ki je pred njima stekla na avtocesto in trčenja nista mogla preprečiti. V nesreči so se voznik osebnega in obe potnici v vozilu lažje poškodovali. Zaradi oskrbovanja ponesrečenih, odstranjevanja vozil, poginulih živali in čiščenja vozišča je bila avtocesta na tem delu zaprta do 6. ure.

Danes, okoli 3.30 smo bili obveščeni o prometni nesreči na Celovški cesti v križišču z Ulico Jožeta Jame v Ljubljani v kateri so bila udeležena 4 osebna vozila. Nesrečo je povzročil voznik, ki je z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola (0,69 mg/l) pripeljal do križišča, kjer so stala tri osebna vozila pri rdeči luči na semaforju in trčil v njih. V nesreči sta se dva voznika lažje poškodovala. Povzročitelju je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, zoper njega pa bo podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Aleksandra Golec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran