radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel 112 klicev. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 36:

 • štirje s področja kriminalitete, od tega štirje o vlomu (v treh primerih je ostalo pri poskusu), dva o tatvini in eden o poškodovanju tuje stvari;
 • osem s področja prometne varnosti, od tega štirje o prometni nesreči z materialno škodo;
 • šest s področja javnega reda in miru, od tega dva o kršitvi na javnem kraju in eden o kršitvi v zasebnem prostoru;
 • štirje o dogodkih.

policija splosniPoškodovanje tuje stvari:
Kranjski policisti so bili včeraj nekaj pred 10. uro obveščeni o poškodovanju parkiranega avtomobila. Neznani storilec je poškodoval lak na avtomobilu in s tem lastnika oškodoval do tisoč evrov. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Vlomi:
Kranjski policisti so bili včeraj okoli 16.20 obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo, v katero je neznani storilec nasilno vstopil skozi okno in si protipravno prilastil nakit in denar. Lastnika je s tem dejanjem oškodoval za nekaj tisoč evrov. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Jeseniški policisti so bili včeraj okoli 20.45 obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo, v katero je neznani storilec nasilno vstopil skozi balkonska vrata, notranjost pregledal, vendar si ni ničesar protipravno prilastil. Dejanje je storil čez dan. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Kranjski policisti so bili včeraj nekaj čez 19. uro obveščeni o dveh vlomih v parkirane avtomobil pod Joštom v Kranju. Neznani storilec je v obeh primerih nasilno vstopil skozi vrata, pregledal notranjost, vendar si ni ničesar protipravno prilastil. Dejanje je storil med 18. in 19. uro. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Preventiva: Svetujemo, da ob odhodu na sprehod, rekreacijo, svoja vozila parkirate na osvetljenih parkiriščih, v notranjosti ne puščate nobenih predmetov, vozila zaklenete in okna zaprete. Po možnosti si namestite alarmno napravo.

Tatvina:
Kranjski policisti so bili včeraj nekaj pred 16. uro obveščeni o tatvini registrskih tablic s parkiranega avtomobila. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Prometne nesreče z materialno škodo:
Gorenjski prometniki so bili včeraj med 13. in 16. uro obveščeni o treh prometnih nesrečah na gorenjski avtocesti. Okoli 13. ure so bili obveščeni, da je v križišču izvoza Kranj zahod proti Polici 34-letni voznik, državljan Hrvaške, zaradi nepravilnega premika s tovornim vozilom trčil v avtomobil voznice, ki je v križišču stala pred njim.

Okoli 14.30 so bili obveščeni, da je na odseku Kranj zahod-Naklo 39-letna voznica, zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala v obcestni jarek.

In še okoli 16. ure o prometni nesreči 57-letnega voznika na odseku Kranj vzhod-Kranj zahod. Okoliščine tudi tu kažejo na neprilagojeno hitrost. Policisti za vse povzročitelje vodijo prekrškovni postopek.

Preventiva: Vse tri prometne nesreče so se zgodile ob neugodnih vremenskih razmerah, kjer je bila vidljivost slaba.

Policisti voznikom svetujemo, naj:

 • preverijo delovanje luči, smernikov, brisalcev (metlice morajo biti brezhibne);
 • vklopijo luči (stikalo preklopijo iz avtomatsko na zasenčene luči);
 • meglenke uporabljajo samo takrat, ko je vidljivost manjša od 50 m;
 • mobitel med vožnjo ostane v predalu, torbici....;
 • pazijo na varnostno razdaljo;
 • prilagodijo hitrost;
 • bodo v prometu strpni in previdni;
 • pazijo na reševalni pas in
 • pazijo na pešce, voznike e-skirojev, koles, itd.

  Redno spremljate vremenska obvestila na ARSO https://www.arso.gov.si/, o prevoznosti cest pa https://promet.si/sl. Vaše aktivnosti npr. obisk gora, planin, jezer, izletniških krajev, adrenalinskih dogodivščin, načrtujte preudarno in se na vaš cilj odpravite v primernem vremenu.

Poskrbite za varnost vaših domov:
V obdobju prazničnih dni in šolskih počitnic, ko dnevi postajajo tudi krajši in temnejši, policisti svetujemo, da tudi, če od doma odidete le za krajši čas (odhod v trgovino, sprehod, obisk pokopališč, cvetličarn, sorodnikov itd.), poskrbite da hiša ali stanovanje, ne dajeta videza, da v njej/njem ni nikogar. Pomembno je, da zaprete vsa okna in zklenete vrata. Če ima vaša nepremičnina ograjo, senzorske luči, alarmno napravo je še toliko bolj varnejša. Pozorni bodite na neznane osebe in vozila, ki bi si ogledovale vašo okolico in bi se lahko pripravljale na izvršitev kaznivega ravnanja. Zapomnite si podatke o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe, saj ti podatki policistom lahko bistveno pripomorejo k uspešni preiskavi kaznivega dejanja, v kolikor bi do takega dejanja prišlo. Vrednejše predmete (nakit, denar, itd…) ne hranite prosto doma, temveč jih odnesite v bančne ustanove. Ob daljši odsotnosti prosite sosede, prijatelje, sorodnike za redno praznjenje pošte iz nabiralnika.

Vsi, ki bi v svojem okolišu zaznavali kakršnakoli kazniva ravnanja, neznane osebe in vozila, ki bi lahko izvrševali kazniva dejanja, pokličite na najbližjo policijsko postajo ali se povežite z vodjem policijskega okoliša, ki je zlati most med policijo in vami občani v lokalni skupnosti. Seznam: https://www.policija.si/o-slovenski-policiji/organiziranost/policijske-uprave/pu-kranj/vpo-pu-kr. V vseh interventnih primerih pa seveda takoj pokličite na številko 113. Policisti se odzovemo na vsak klic.

Obisk pokopališč in prometni režim:
Policisti bomo primarno skrbeli za pretočnost prometa, varnost ljudi in njihovega premoženja na pokopališčih. Pokopališče je kraj, kamor ne sodi vandalizem, nedostojno vedenje, popivanje, odmetavanja smeti in nenazadnje poškodovanje grobov, sveč, nagrobnikov, rož in kar je najhuje skrunitve grobov. Določena dejanja so lahko prekrški ali celo kaznivo dejanje. Zato apeliramo na vse, da se vzdržite vseh dejanj, ki bi za seboj pustila kakršnokoli posledico ali škodo.

V okolici pokopališčih bo ponekod spremenjen prometni režim. Zato svetujemo, da se o tem predhodno pozanimate in se od doma odpravite pravočasno. Svoja vozila parkirajte na mesta, kjer je to dovoljeno oziroma organizirano. Upoštevajte navodila redarjev, policistov in ostalih, ki bodo skrbeli za prometno ureditev ob pokopališčih. Na parkiranih prostorih vozila zaklenite, okna zaprite in na vidnih mestih ne puščajte vrednejših predmetov. Ob urejanju grobov imeje svoje osebne predmete (torbice, denarnice, mobilne telefone, očala itd.) vedno ob sebi in jih ne puščajte brez nadzora.

Sodelovanje policije z občani je ključnega pomena. Gorenjski policisti vam želimo, da živite varno!

Za volan le trezni:
Policisti bomo vsakodnevno preverjali psihofizično stanje voznikov vozil. Z različnimi oblikami policijskega dela želimo, da bi se vsak posameznik zavedal svojih ravnanj v cestnem prometu in upošteval prometne predpise. Zaskrbljujoče je dejstvo, da kljub vsem nasvetom in trudom policije in drugih inštitucij, vozniki še vedno vozijo vozila pod vplivom alkohola, prepovedane droge, brez opravljenega vozniškega dovoljenja in posledično storijo še prometno nesrečo!

Ponovno svetujemo vožnjo z NIČ alkohola. V prometu bodite samo z opravljenim vozniškim dovoljenjem tiste kategorije, v katero spada vozilo, ki ga vozite. Motorna vozila morajo biti registrirana!

Z odgovornim pristopom vsakega posameznika bi bili vsi udeleženci v prometu sigurno varnejši in vsak bi lahko dosegel svoj načrtovani cilj. Želimo, da bi bilo čim manj prometnih nesreč in da bi bili vsi udeleženci na svoji poti varni. Pazite nase in bodite odgovorni do sebe in drugih.

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran