radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniV prometni nesreči II. kategorije v Selah na Krasu poškodovana voznica avtomobila
Danes, 6. novembra ob 9.31, smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije v Selah na Krasu (občina Miren-Kostanjevica) in v kateri je bila udeležena voznica osebnega avtomobila in voznik delovnega stroja. Policisti PP Nova Gorica so na kraju nezgode ugotovili, da voznica avtomobila ni vozila po desni strani vozišča in z vozilom trčila v žlico delovnega stroja (bager). V prometni nesreči je bila voznika predvidoma lažje poškodovana. Po nudeni oskrbi na kraju so jo reševalci NMP ZD Nova Gorica z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Novogoriškim policistom in reševalcem so na kraju pomoč nudili tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica. Povzročiteljice prometne nesreče je bil zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (nepravilna stran vožnje) izdan plačilni nalog.

Prometna nesreča II. kategorije v Kanalu zaradi neprilagojene hitrosti
Včeraj, 5. novembra ob 16.31, je bila Policija obveščena o prometni nesreči II. kategorije na območju Kanala (občina Kanal ob Soči) in v kateri je bila udeležena mlajša voznica osebnega avtomobila. Z zbiranjem obvestil in z ogledom kraja prometne nesreče je bilo ugotovljeno, da je voznica peljala po glavni cesti iz Ajbe proti Kanalu. Ko je pripeljala v naselja Kanal pa je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo izgubila oblast nad vozilom in trčila v betonski zid. V prometni nesreči se je voznica predvidoma lažje telesno poškodovala in je zdravniško pomoč poiskala v šempetrski bolnišnici. Zoper povzročiteljico prometne nesreče bo uveden prekrškovni postopek zaradi kršitve določil Zakona o pravilih cestnega prometa (neprilagojena hitrost, kršitev določil 45. člena ZPrCP).

Neprilagojena hitrost oz. prekoračitev hitrosti je namreč tako v Evropi kot tudi na slovenskih cestah še vedno med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo. Zato Policiji znova opozarjamo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti! Bodimo odgovorni, vključimo varnostne ukrepe v svoje vozniške navade, vozimo spoštljivo, previdno in strpno. Življenje je najdragocenejša stvar, ki jo imamo, varujmo ga!

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije:

Na Ajdovskem iz prometa izločili hujšega kršitelja cestnoprometnih predpisov
Policisti PP Ajdovščina so med vikendom oz. v soboto, 4. novembra v večernih urah, na območju Ajdovščine ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Slednjemu so v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat preizkusa je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola (0.82 mg/l alkohola v organizmu). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Prav tako so policisti PP Idrija v soboto, 4. novembra v popoldanskih urah, na območju Idrije ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Tudi njemu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0,78 mg/alkohola v organizmu). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), tudi zoper omenjenega voznika bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične. Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne
Na Idrijskem iz prometa izločili kršitelja cestnoprometnih predpisov

Policisti PP Idrija so med vikendom oz. v soboto, 4. novembra v zgodnjih večernih urah, na območju Idrije ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila in v nadaljevanju postopka ugotovili, da slednji ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja (slednji je vozil v času izvajanja ukrepa začasnega odvzema vozniškega dovoljenja). Policisti so mu vozilo skladno s prometno zakonodajo zasegli (po 23. členu ZPrCP), kršitelja cestnoprometnih predpisov čaka še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

Obravnavani vlom v vrtno uto na Ajdovskem
V soboto, 4. novembra v popoldanskem času, smo bili obveščeni o vlomu v vrtno uto na parceli na območju naselja Plače na Ajdovskem. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec konec prejšnjega tedna vlomil v omenjeno vrtno uto in iz nje odvzel agregat znamke Rem Power in električno žago za drva. Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Ajdovščina še preiskujejo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran