radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

Nekaj po pol deseti uri zvečer je regijski center za obveščanje obvestil policiste na številki 113 o prometni nesreči v Dolnji Težki Vodi.

Po prvih ugotovitvah ogleda, ki ga je vodil dežurni preiskovalni sodnik, naj bi do nesreče prišlo zaradi nepravilnega prehitevanja 54-letnega voznika osebnega avtomobila Mercedes, ki se po prehitevanju tovornega vozila ni mogel pravočasno vrniti na svoj vozni pas in je čelno trčil v kombinirano vozilo avstrijskih tablic, ki je pravilno pripeljalo po svoji strani ceste. V nesreči je bilo poškodovano tudi tovorno vozilo, ki ga je prehiteval. Povzročitelj prometne nesreče je vozil iz Metlike proti Novemu mestu, kjer cesta poteka po klancu navzdol v daljši nepregledni ovinek. Po sredini vozišča je vrisana vzdolžna ločilna neprekinjena črta.

V prometni nesreči so se lažje poškodovale štiri osebe: 54-letni voznik osebnega avtomobila in njegov 25-letni sopotnik ter 47-letni voznik kombiniranega vozila in njegov 66-letni sopotnik. Zaradi posledic prometne nesreče je na kraju umrla 75-letna sopotnica v kombiniranem vozilu. Kljub trudu ekipe nujne pomoči na kraju ji niso mogli več pomagati.

Vozniku osebnega avtomobila, sicer doma iz okolice Novega mesta, so policisti odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,70 mg/l alkohola v izdihanem zraku (1,4 promila). Preiskovalni sodnik je zanj in njegovega sopotnika odredil strokovni pregled, da se ugotovi prisotnost alkohola, mamil ali zdravil v organizmu.

Zaradi ogleda kraja in odstranjevanja posledic je bil promet oviran vse do druge ure zjutraj.

Regijski center za obveščanje je bil o prometni nesreči obveščen iz mercedosevega klicnega centra, medtem ko je prvi klic na številko o prometni nesreči prišel deset minut kasneje.

prometna nesreca dolnja tezka voda

(Foto: PU Novo mesto)

To je že peta smrtna žrtev prometnih nesreč na območju policijske uprave Novo mesto. V enakem obdobju lanskega leta je za posledicami prometnih nesreč na območju novomeške policijske uprave umrlo devet oseb.

Alkohol ter vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Alkohol je najbolj problematičen pri voznikih, kjer so tudi posledice prometnih nesreč najtežje, vendar pa je prav tako dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče pri kolesarjih in pešcih. Okrog četrtina prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi je povezana z alkoholom v prometu.

Zatorej nikoli ne vozite pod vplivom alkohola niti drugih psiho-aktivnih snovi.

Robert Perc
vodja centra
Policijska uprava Novo mesto


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran