radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniNa Gradišku Turi se je poškodovala 57-letna planinka
Včeraj, 12. novembra ob 16.58, smo bili obveščeni, da se je na Gradiški Turi (občina Vipava) poškodovala 57-letna planinka iz osrednje Slovenije. Slednji je med potjo proti Gradiški Turi zdrsnilo in posledično padla po tleh ter si poškodovala nogo (sum zloma gležnja). Na kraju so posredovali gorski reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina, ki so poškodovano planinko prenesli do ceste, tam pa so jo v zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP ZD Ajdovščina. Po nudeni oskrbi so jo reševalci z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Policisti PP Ajdovščina so glede na vse ugotovitve tujo krivdo izključili in bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Obravnavani vlomi na Tolminskem
Tolminski policisti so včeraj, 12. novembra zjutraj, obravnavali nedavni vlom v stanovanjsko hišo v Tolminu. Iz omenjenega objekta ni bilo ničesar odtujenega.

Včeraj, 12. novembra okoli poldneva, smo bili obveščeni o vlomu skozi okno v pritličju stanovanjske hiše v naselju Čiginj (občina Tolmin). Po sedaj zbranih podatkih iz omenjenega objekta ni bilo ničesar odtujenega.

Prav tako so policisti PP Tolmin včeraj, 12. novembra zgodaj popoldne, obravnavali vlom skozi vhodna vrata v nenaseljeno stanovanjsko hišo v Tolminu. Iz omenjenega objekta storilec ni ničesar ukradel.

O vseh navedenih kaznivih dejanjih je Policija obvestila pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Policisti PP Tolmin okoliščine vlomov v stanovanjske objekte še preiskujejo.

V prometni nesreči I. kategorije v Goriških Brdih udeleženo tuje osebno vozilo
V soboto, 11. novembra ob 23.15, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije na cesti Hruševlje – Neblo (občina Brda), kjer se je osebno vozilo prevrnilo na streho. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 53–letna voznica osebnega avtomobila, državljanka Italije (v vozilu je bil tudi 64–letni sopotnik), vozila proti naselju Neblo. Med vožnjo je pred mostičkom zapeljala oz. vozila po levi strani vozišča in posledično trčila v ograjo mostička ter se z vozilom prevrnila na streho. V prometni nesreči nihče ni bil poškodovan. V nadaljevanju postopka je bil povzročiteljici odrejen preizkusa alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bila pod vplivom alkohola (0,70 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka), zato ji je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Prav tako je bilo voznici začasno odvzeto vozniško dovoljenje (skladno z ZPrCP - za 24 ur). Pomoč na kraju so nudili poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica. Prometni policisti bodo skladno z usmeritvami Okrožnega državnega tožilstva zoper povzročiteljico nesreče kazensko ovadili zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu (po prvem odstavku 324. člena KZ-1).

V prometni nesreči II. kategorije na Goriškem lažje poškodovan starejši pešec
Včeraj, 12. novembra ob 10.14, so novogoriški prometni policisti obravnavali prometno nesrečo II. kategorije v Novi Gorici (Rejčeva ulica), kjer je 35–letna voznica osebnega avtomobila na parkirišču (med bazenom in stanovanjskim blokom) pri vzvratni vožnji zadela starejšega pešca. Na kraju so poleg policistov posredovali tudi reševalci NMP ZD Nova Gorica, ki so lažje poškodovanega občana na kraju oskrbeli in ga prepeljali v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Po nudeni zdravniški pomoči je bil omenjeni moški odpuščen v domačo nego. Pomoč policistom in reševalcem so na kraju nudili tudi gasilci JZ GRD Nova Gorica. Povzročiteljici je bil zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (sprememba smeri in premiki z vozilom, kršitev prvega odstavka 42. člena ZPrCP) izdan plačilni nalog.

V prometni nesreči I. kategorije v Goriških Brdih udeleženo osebno vozilo
Včeraj, 12. novembra pozno zvečer, so policisti PP Nova Gorica obravnavali prometno nesrečo I. kategorije na cesti med Vrhovljem pri Kojskem in naseljem Kojsko (občina Brda) in v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Ugotovljeno je bilo, da je 60–letni voznik avtomobila okoli 22.50 peljal po regionalni cesti iz Kojskega proti naselju Vrhovlje pri Kojskem. Ko je pripeljal do levega preglednega ovinka je zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča z desnim bočnim delom avtomobila oplazil kamniti podporni zid in nato z vozilom zapeljal na travnato brežino, kjer je osebno vozilo pristalo na strehi. V prometni nesreči voznik ni bil poškodovan. Na kraju so pomoč nudili tudi gasilci JZ GRD Nova Gorica in reševalci NMP ZD Nova Gorica. Zaradi kršitve prometne zakonodaje (vožnja z vozilom po cesti, kršitev tretjega odstavka 37. člena ZPrCP) je bil vozniku izdan plačilni nalog.

Iz prometa izločili hujše kršitelje cestnoprometnih predpisov
Prometni policisti so med vikendom oz. v soboto, 11. novembra nekaj pred 20. uro, v Novi Gorici ustavili in kontrolirali 43-letnega voznika osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka je bilo ugotovljeno, da omenjeni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti so mu vozilo skladno s prometno zakonodajo (po 23. členu ZPrcP) zasegli, zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Policisti so v petek, 10. novembra ob 23.43, v Novi Gorici ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0,88 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), zoper voznika bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prav tako so policisti v soboto, 11. novembra zvečer, na Tolminskem ustavili 41–letnega voznika osebnega avtomobila, kateremu je odrejen preizkus alkoholiziranosti pokazal, da je imel v organizmu 0,82 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Tudi njemu je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prometni policisti so včeraj, 12. novembra ob 00.45 v nočnem času, na območju Nove Gorice ustavili 40–letnega voznika avtomobila in tudi njemu je rezultat odrejenega preizkusa alkoholiziranosti pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0.64 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), sledi obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. Več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran