radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

policija splosniV prometni nesreči na Goriškem udeleženi dve osebni vozili
Včeraj, 14. novembra ob 18.52, smo bili obveščeni o prometni nesreči med Rožno Dolino in Novo Gorico, tik pred izvozom iz predora in v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Policisti PP Nova Gorica so na kraju ugotovili, da je 38-letni voznik avtomobila (povzročitelj) peljal iz Nove Gorice proti Rožni Dolini. Tik pred izvozom iz predora je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal na nasprotno smerno vozišče in pri tem z levim bočnim delom avtomobila trčil v levi bočni del, s katerim se je v nasprotni smeri (proti Novi Gorici) peljal 37–letni voznik avtomobila. V prometni nesreči je 37-letni udeleženec prometne nezgode zaradi bolečin oz. predvidoma lažje telesne poškodbe poiskal zdravniško pomoč v šempetrski bolnišnici. Na vozilih je nastala materialna škoda. Policisti PP Nova Gorica so povzročitelju odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola – omenjenemu vozniku je bil nato odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Skladno z usmeritvami Okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici policisti PP Nova Gorica prometno nesrečo obravnavajo v smeri suma kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu (po določilu 324. člena KZ-1).

Odvzem motornega vozila v Idriji
Policisti PP Idrija so med vikendom oz. v nedeljo, 12. novembra v večernih urah, obravnavali kaznivo dejanje odvzema osebnega avtomobila na območju Idrije. Omenjeno kaznivo dejanje se je zgodilo v času, ko se je oškodovanec mudil v bližnji trgovini. Takrat še neznani storilec je odvzel njegovo odklenjeno osebno vozilo in se odpeljal. Po prijavi so idrijski policisti opazili neznanca, ki se je z odvzetim vozilom peljal po ulicah Idrije. Storilca so izsledili v Študentovski ulici, kjer je zavil levo na nasprotno smerno vozišče in še v levo izven vozišča, kjer je trčil v tam parkiran osebni avtomobil. Po trčenju v stoječe parkirano vozilo je neznani voznik izstopil iz vozila in s kraja peš zbežal po bližnjih ulicah. V nadaljevanju so ga idrijski policisti izsledili na Lapajnetovi ulici, kjer se je mlajši storilec aktivno upiral, zato so policisti pri prijetju uporabili prisilna sredstva. Mlajšemu osumljencu je bila skladno z določili Zakona o kazenskem postopku odvzeta prostost in je bil pridržan v policijskih prostorih. Policisti so mu v postopku odredili tudi hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kokain). V nadaljevanju je tudi odločno odklonil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Med begom po ulicah se je osumljeni poškodoval, zato so mu kasneje zdravniško oskrbo nudili v ZD Idrija. Policija je o varnostnem dogodku obvestila tudi preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti PP Idrija bodo 23-letnega osumljenca kazensko ovadili na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Odvzem motornega vozila (po prvem odstavku 210. člena KZ-1). Prav tako bodo idrijski policisti zoper mlajšega moškega podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče zaradi storitev več prekrškov Zakona o pravilih cestnega prometa. Po končanem postopku je bila mlajša oseba izpuščena na prostost.

V prometni nesreči I. kategorije med Opatjim selom in Mirnom udeležen voznik kombija
Danes, 15. novembra ob 4.29, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije na cesti Opatje selo – Miren in v kateri je bil udeležen mlajši voznik kombija (v vozilu je bil tudi sopotnik). Ugotovljeno je bilo, da je omenjeni voznik peljal iz Opatjega sela proti Mirnu. Med vožnjo na omenjeni relaciji pa mu je z desne strani na vozišče nenadoma skočila srna in začel zavirati, vozilo pa je posledično zaneslo s cestišča in trčil v bližnje skale. V prometni nezgodi nihče ni bil poškodovan, prometni policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Povoženje divjadi
Včeraj, 14. novembra v večernih urah, so policisti obravnavali povoženje divjadi na cesti Dobravlje – Potoče. Ugotovljeno je bilo, da je voznica osebnega avtomobila med vožnjo zadela divjad (srno), ki je kasneje na kraju poginila. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so policisti PP Ajdovščina odstopili od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov, potrebnih za odločitev o prekršku (skladno s 4. odstavkom 111. člena ZPrCP).

Včeraj, 14. novembra ob 18.18, smo obravnavali prometno nesrečo I. kategorije v bližini naselja Čiginj (občina Tolmin), kjer je voznik osebnega avtomobila trčil v divjad (srno). Poleg tolminskih policistov so na kraju nezgode posredovali tudi gasilci PGD Tolmin, ki so nevtralizirali iztekle motorne tekočine po cestišču. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so policisti PP Tolmin odstopili od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov, potrebnih za odločitev o prekršku (skladno s 4. odstavkom 111. člena ZPrCP).

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Varna zimska vožnja
Pozimi, ko so vremenske razmere nepredvidljive, morajo udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, upoštevati možne hitre spremembe voznih razmer. Ob spremenjenih voznih razmerah je temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu ustrezna zimska oprema motornega, pa tudi priklopnega vozila, za kar morajo vozniki pravočasno poskrbeti. Zakon o pravilih cestnega prometav 29. členu med drugim določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah pozimi (od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta) in v zimskih razmerah (ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica), opremljena s predpisano zimsko opremo. Torej tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica). Poleg tega pa morajo imeti vozila zimsko opremo tudi izven tega datuma, če so zimske razmere.

Čeprav je bil minuli mesec razmeroma topel in je v teh dneh zasnežilo le nekatere gorske vrhove, pa je dejstvo, da se je treba pripraviti na zahtevnejše prometne razmere. Že zdaj je za vožnjo, tudi v nižjih predelih, lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere je površina cestišča spolzka ali celo zaledeni. Pri nižjih temperaturah letna pnevmatika izgublja oprijem, ker se ne uspe segreti. Zavorna pot z letnimi pnevmatikami je precej daljša, pa tudi v ovinku bo vozilo prej zdrsnilo. Zato so nujne zimske pnevmatike. Veliko vlogo imata namreč globina profila - ta mora biti globok najmanj 3 mm - in pa tlak v pnevmatikah, ki ga je treba preverjati vsaj enkrat mesečno.

Pred vožnjo je treba dobro očistiti vsa stekla na vozilu, saj je vožnja z zaledenelimi ali zarošenimi stekli nevarna, in zagotoviti, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi.

Več o predpisani zimski opremi motornih vozil na naslednji spletni strani Policije:

Med uporabniki spleta ponovno krožijo številna lažna elektronska sporočila
Policija je ponovno zaznala kroženje elektronskega sporočila, ki prejemnika sporočila opozarja na njegove izmišljene kršitve, povezne z zlorabami otrok na spletu. Na dopisu sta omenjena Europol in slovenska policija, kot podpisnik pa je lažno naveden generalni direktor policije. V elektronskem sporočilu pošiljatelj od prejemnika želi povratno informacijo v roku 48 ur z namenom vzpostavitve kontakta in v nadaljevanju izsiljevanja.

Gre za lažno sporočilo, ki s slovensko policijo in Europolom nima nobene povezave in ga spletni goljufi po metodi t.i. ribarjenja (phishing) pošiljajo na večje število e-naslovov. V policiji pogosto opozarjamo, da so tovrstna izsiljevanja v zadnjem obdobju zelo pogosta, storilci pa z elektronskimi sporočili ter zlorabo imen in simbolov javnih institucij, kot je to tudi v tem primeru, naslavljajo širši spekter naslovnikov.

Če ste prejeli takšno elektronsko sporočilo vam svetujemo, da se nanj ne odzivate oziroma ga izbrišete iz elektronskega predala, pošiljatelja pa blokirate. Uporabnike spleta v podobnih primerih namreč ponovno pozivamo, naj bodo zelo pozorni na tovrstna elektronska sporočila, naj nanje nikakor ne odgovarjajo in ne klikajo na priložene povezave.
Več o lažnih elektronskih sporočilih in preventivnih opozorilih uporabnikom spleta:

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran