radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

nadzor prometaPolicisti Policijske uprave Nova Gorica so prejšnji teden oz. v času med 6. in 12. novembrom 2023 na Severnem Primorskem izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem z namenom preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti so tudi v tokrat preverjali psihofizično stanje voznikov v cestnem prometu z namenom zmanjšanja deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi. Iz prometa smo izločali tiste voznike, ki so kljub zakonskim predpisom in številnim opozorilom vozili pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil, s čimer želimo tudi v prihodnje zagotoviti večjo stopnjo varnosti vsem drugim udeležencem v cestnem prometu.

V času navedenega poostrenega nadzora je bilo preizkušenih skupno 607 voznikov. V omenjenem poostrenem nadzoru so policisti ukrepali zoper 16 voznikov zaradi vožnje pod vplivom alkohola, in sicer so zoper 6 voznikov podali obdolžilne predloge na pristojno sodišče, katerim je odrejen preizkus alkoholiziranosti z alkotestom pokazal, da so imeli v organizmu več kot 0.52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Hujšim kršiteljem cestnoprometnih predpisov je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1). Čaka jih še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njih podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče. 9 voznikom pa so zaradi vožnje pod vplivom alkohola izdali plačilni nalog; navedenim voznikom je odrejen preizkus alkoholiziranosti pokazal, da so imeli v organizmu manj kot 0.52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Zoper enega voznika je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

V sklopu poostrenih aktivnosti so policisti ukrepali tudi zoper druge kršitelje cestnoprometnih predpisov. Prav tako so policisti 2 voznikoma v postopku odredili strokovni pregled v zdravstveni ustanovi zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog – zoper voznika bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče. Ukrepali so tudi zoper enega voznika, ki ni posedoval veljavnega vozniškega dovoljenja – kršitelju je bilo vozilo zaseženo.

Policisti želimo glede na zgoraj navedeno problematiko poleg več načrtovanih represivnih aktivnosti (intenziven nadzor psihofizičnega stanja voznikov), tudi preventivno osveščati javnost in udeležence v prometu tudi glede vpliva alkohola in drugih prepovedanih substanc na varnost cestnega prometa. S tovrstnimi aktivnostmi želimo policisti PU Nova Gorica opozoriti na čas, ko mora problematiki vožnje pod vplivom alkohola vsa odgovorna javnost nameniti precejšnjo pozornost.

Alkohol deluje opojno, povzroča zasvojenost in škoduje zdravju. Škoda prekomernega pitja se kaže na vseh področjih našega življenja. Še posebej v cestnem prometu, ko alkohol in druge psihoaktivne snovi vplivajo na poslabšanje vozniških sposobnosti in varnost vožnje, kar prispeva k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče. Več o akciji za manj popitega alkohola in manj opitih voznikov na slovenskih cestah na spletu Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120277-pihaj-0-0-in-obisci-koncert-policijskega-orkestra-s-hamom-naslednji-teden-poteka-akcija-slovenija-piha-0-0-ki-nagrajuje-trezne-voznike

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran