radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniNeznanec v Vrtojbi ukradel elektronsko napravo za elektronsko cestninjenje
Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 16. novembra v dopoldanskem času, obravnavali kaznivo dejanje goljufije. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v obdobju zadnjih treh tednov na bencinskem servisu v Vrtojbi na neugotovljen način odtujil elektronsko napravo za elektronsko cestninjenje, ki je bila pred tem nameščena v tovornem vozilu. Omenjeno napravo je neznani storilec zatem namestil v tovorno vozilo, madžarskih registrskih številk in opravil več voženj po hitri oz. avtocesti po državi. S tem nezakonitim početjem je neznanec protipravno pridobil premoženjsko korist in oškodovanca (samostojnega podjetnika) oškodoval za približno 600 evrov. Novogoriški policisti bodo glede na vsa ugotovljena dejstva obravnavanega primera goljufije (po 211. členu KZ-1) podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

V prometni nesreči II. kategorije na Idrijskem poškodovana voznica avtomobila
Včeraj, 16. novembra ob 16.48, smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije v križišču v Spodnji Idriji (občina Idrija), kjer sta trčili dve osebni vozili. Policisti PP Idrija so z zbiranjem obvestil in ogledom kraja prometne nesreče med drugim ugotovili, da je 46-letni voznik osebnega avtomobila (povzročitelj) pripeljal po javni poti (neprednostna cesta) do križišča z glavno cesto in se nameraval vključiti v promet na prednostno cesto. Prri tem pa omenjeni voznik ni pustil mimo vsa vozila na prometnem pasu, katerih smer vožnje je sekal in pri tem s prednjim delom vozila trčil v levi bočni del drugega avtomobila, s katerim se je pravilno po desnem smernem vozišču peljala 56–letna voznica. V prometni nesreči je bila udeležena voznica predvidoma lažje poškodovana. Na kraju so jo oskrbeli reševalci NMP ZD Idrija, po nudeni pomoči na kraju je bila poškodovanka z reševalnim vozilom odpeljana na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. V nadaljevanju postopka je bil 46-letnemu povzročitelju odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Prav tako je bil vozniku odrejen hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (amfetamini, kokain), vozniku je bil v nadaljevanju odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Policisti PP Idrija bodo na podlagi vseh ugotovljenih dejstev in rezultatov odrejenega strokovnega pregleda zoper povzročitelja prometne nesreče podali kazensko ovadbo na novogoriško Okrožno državno tožilstvo zaradi suma kaznivega dejanja Nevarna vožnja v cestnem prometu (po določilu prvega odstavka 324. člena KZ-1). Pomoč policistom in reševalcem na kraju so nudili gasilci PGD Idrija.

Na Ajdovskem vlomili v mlekomat in ukradli manjšo vsoto denarja
Včeraj, 16. novembra zvečer, so policisti obravnavali vlom v mlekomat na tržnici v Ajdovščini. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec po izvršenem vlomu v omenjeni aparat iz predala odvzel za nekaj deset evrov kovancev različnih vrednosti. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Neznanec se je na Goriškem znesel nad parkiranim vozilom
Včeraj, 16. novembra ob 13.45, smo bili obveščeni o poškodbi vozila na parkirnem prostoru v Novi Gorici (Rejčeva ulica). Ugotovljeno je bilo, da je neznanec včeraj, v zgodnjih popoldanskih urah, prišel na omenjeno parkirišče in z neznanim ostrim predmetom poškodoval avtomobil znamke VW (poškodba prednjih levih vrat in prednjega levega blatnika). Po nestrokovni oceni je zaradi omenjenega protipravnega ravnanja nastala materialna škoda za približno 300 evrov. S strani oškodovanca ni bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja (poškodovanje tuje stvari, 220. člen KZ-1), zato bodo novogoriški policisti o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Neznanec poškodoval leseno ograjo
Včeraj, 16. novembra dopoldne, so policisti PP Tolmin obravnavali poškodovanje lesene ograje ob vrtu pred eno od stanovanjskih hiš v Tolminu. Po dejanju je neznani storilec kraj zapustil in odšel neznano kam. Tolminski policisti primer še preiskujejo.

Iz prometa izločili kršiteljico cestnoprometnih predpisov
Danes, 17. novembra okoli poldneva, so policisti v okolici naselja Plave (občina Kanal ob Soči) ustavili in kontrolirali voznico osebnega avtomobila in ji v nadaljevanju postopka odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kanabinoidi), zato ji je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki ga je 50-letna voznica odločno odklonila. Policisti so ji prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), glede na vsa ugotovljena dejstva bo zoper kršiteljico cestnoprometnih predpisov podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da je vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu (več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20 ).

Obravnavani primer s področja javnega reda in miru zaradi preglasne glasbe
Danes, 17. novembra nekaj minut po 1. uri v nočnem času, smo bili obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v večstanovanjskem objektu zaradi preglasne glasbe, ki je motila sosede pri nočnem počitku. Policisti PP Nova Gorica so občanu izrekli opozorilo.

V pristojnosti Policije je namreč izvajanje ukrepov za prekrške po 8. členu Zakona o varstvu javnega reda in miru. Po prvem odstavku tega člena se za prekršek kaznuje, kdor na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 moti mir in počitek ljudi s hrupom, pri čemer ne gre za nujne intervencijske ali vzdrževalne posege. Globa za ta prekršek znaša od 83,46 do 208,65 evra. Po drugem odstavku tega člena se za prekršek kaznuje, kdor z uporabo televizijskega ali radijskega sprejemnika, drugega akustičnega aparata ali akustične naprave ali glasbila moti mir ali počitek ljudi, kar ni posledica dovoljene dejavnosti. V tem drugem primeru gre za povzročanje hrupa ne glede na dnevni čas, pri čemer je pomembno, da tak hrup nekoga moti pri miru oziroma počitku.

Sicer pa hrup in z njim povezane kršitve opredeljujeta navedeni Zakon o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) in Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. Uredba ureja predvsem področje hrupa, ki izhaja iz dejavnosti različnih subjektov. Pristojnost za izvajanje nadzora nad spoštovanjem določb uredbe imajo inšpektorji za varstvo okolja ( https://www.policija.si/medijsko-sredisce/pogosta-vprasanja/javni-red-in-mir ).

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran