radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 5 - 9 min.)

policija splosniObravnavali vlom na Ajdovskem
Policisti PP Ajdovščina so v soboto, 18. novembra, obravnavali vlom v stanovanjsko hišo na območju naselja Šmarje pri Ajdovščini. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v času od petka, 17. novembra popoldne do sobote, 18. novembra dopoldne, s pomočjo neznanega predmeta vlomil vhodna vrata stanovanjske hiše in vstopil ter pregledal notranjost objekta ter druge prostore. Po prvih podatkih je neznani storilec ukradel gotovino in zlatnino; višino nastale škode oškodovanci še ocenjujejo. O kaznivem dejanju je Policija obvestila pristojne pravosodne organe. Po zaključku preiskave sledi kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Policisti PU Nova Gorica tudi tokrat opozarjamo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomnih tatvin v stanovanjske hiše, stanovanja, motorna vozila, poslovne in druge gospodarske objekte…). V primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujemo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo odsotnost stanovalcev, le to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. Odsotnost luči v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah, kaže tudi na odsotnost stanovalcev, kar nepridipravi s pridom izkoriščajo za izvršitev kaznivega dejanja. "Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Med te preventivne ukrepe sodijo zagotovo sodijo naslednji:

  • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete;
  • vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov...)
  • Tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;
  • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
  • Ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti. Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev.
  • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, z vidnih mest umaknite vrednejše predmet ...

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije.

Vlomili v kočo na Čavnu
Policija je bila včeraj, 19. novembra, obveščena o nedavnem vlomu skozi vhodna vrata v kočo na Čavnu (omenjena planinska postojanka se nahaja med Velikim Modrasovcem in Malo goro na obrobju Trnovskega gozda). Po sedanjih ugotovitvah iz omenjene koče ni bilo ničesar odtujenega, nastala je materialna škoda za približno 200 evrov. Policisti PP Ajdovščina bodo po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Tatvina goriva na parkirišču bencinskega servisa Mlake pri Vipavi
Včeraj, 19. novembra v večernih urah, smo bili obveščeni o tatvini goriva na parkirišču počivališča Mlake ob hitri cesti H4 pri Vipavi. Na kraj je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec med vikendom pristopil do tujega tovornega vozila znamke Mercedes Benz, litvanskih registrskih številk in iz rezervoarja vozila iztočil oz. ukradel približno 150 litrov dizelskega goriva. S tem nezakonitim ravnanjem je neznanec gospodarski družbi iz Litve povzročil za 240 evrov materialne škode. Po izvršenem kaznivem dejanju je storilec kraj kaznivega dejanja zapustil in odšel neznano kam. Oškodovanec je odstopil od predloga za pregon navedenega kaznivega dejanja tatvine, zato bodo policisti PP Ajdovščina o vseh ugotovitvah kaznivega dejanja s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

V prometni nesreči II. kategorije v okolici Nove Gorice lažje poškodovan voznik avtomobila
Danes, 20. novembra ob 5.53, smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije na cesti Grgar - Grgarske Ravne (Mestna občina Nova Gorica) in v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Po sedaj zbranih podatkih je 37-letni voznik avtomobila peljal po lokalni cesti iz smeri naselja Grgarske Ravne proti Grgarju. Med vožnjo na omenjeni relaciji, kjer vozišče poteka v desni nepregledni ovinek po klancu navzdol, ni vozil na zadostni razdalji od desnega roba vozišča, da bi promet potekal normalno. Z vozilom je zapeljal desno izven vozišča, kjer je z prednjim desnim delom avtomobila trčil v brežino, kmalu zatem izgubil oblast nad vozilom, na koncu pa je omenjeno vozilo odbilo v levo čez vozišče ter se ustavilo izven vozišča. V prometni nesreči je bil voznik predvidoma lažje poškodovan. Na kraju so posredovali tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica in reševalci NMP ZD Nova Gorica, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli jin ga odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

V prometni nesreči III. kategorije blizu Branika dve osebi telesno poškodovani
Danes, 20. novembra ob 6.58, smo bili obveščeni o prometni nesreči III. kategorije na cesti Branik – Štanjel, pred naseljem Branik (Mestna občina Nova Gorica), kjer sta trčili dve osebni vozili. Policisti PP Nova Gorica so na kraju z zbiranjem obvestil in ogledom med drugim ugotovil, da je voznica avtomobila peljala v smeri Branika in v preglednem ovinku prehitevala neznan tovorni avtomobil. V tistem trenutku je iz nasprotne smeri pripeljal voznik osebnega avtomobila. Pred trčenjem se je voznica z vozilom umikala levo, voznik pa desno na travo, kjer je med njunimi vozili prišlo do trčenja. Njegovo vozilo je po trčenju zapeljalo v bližnje trte, vozilo povzročiteljice pa je obstalo na vozišču. V prometni nesreči je bil voznik predvidoma huje telesno poškodovan, prav tako je bila poškodovana omenjena voznica avtomobila. Na kraju so poleg novogoriških policistov posredovali tudi poklicni gasilci JZ GRD, ki so s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila ter jo predali reševalcem NMP Nova Gorica. Zoper povzročiteljico prometne nesreče bo glede na vsa ugotovljena dejstva podan ustrezen ukrep.

V prometni nesreči v Goriških Brdih udeležen italijanski voznik
Včeraj, 19. novembra ob 18.15, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije na območju naselja Neblo (občina Brda). Z ogledom kraja prometne nesreče in z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 46–letni voznik osebnega avtomobila, državljan Italije vozil po regionalni cesti iz Neblega v smeri Italije. Med vožnjo je zaradi neprilagojene hitrosti v blagem desnem ovinku s cestišča zapeljal v obcestni jarek, vozilo je bilo prevrnjeno na streho. Voznik po nezgodi zdravniške pomoči ni iskal. V nadaljevanju postopka so mu policisti odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0.90 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Zoper povzročitelja prometne nesreče je bil na okrajno sodišče podan obdolžilni predlog.

Na Tolminskem se je med žaganjem drvi poškodoval starejši občan
V soboto, 18. novembra v dopoldanskem času, smo bili obveščeni, da se je v okolici Tolmina z motorno žago poškodoval starejši občan. Slednji je na lastni domačiji na Tolminskem žagal drva in se lažje poškodoval (poškodba noge). Kasneje so ga zdravniško oskrbeli v ZD Tolmin. Policisti PP Tolmin so tujo krivdo izključili.

Vožnja pod vplivom alkohola in prepovedanih drog
Včeraj, 19. novembra okoli 4. ure zgodaj zjutraj, so policisti v Novi Gorici ustavili in kontrolirali 27-letnega voznika osebnega avtomobila, državljana Italije in mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola (0.70 mg/l alkohola v izdihanem zraku). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja, zoper kršitelja je bil podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prav tako so policisti včeraj, 19. novembra ob 2.30 uri v nočnem času, na Goriškem ustavili in kontrolirali voznika avtomobila. Rezultat odrejenega preizkusa alkoholiziranosti je pokazal, da je imel v organizmu 0.13 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Prav tako mu je bil v nadaljevanju postopka odrejen hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kokain), zato je bil vozniku v nadaljevanju odrejen strokovni pregled, ki ga je opravil v zdravstveni ustanovi. Policisti bodo glede na rezultate analize podali ustrezen ukrep.

Včeraj, 19. novembra okoli 2. ure v nočnem času, so policisti v Dornberku ustavili in kontrolirali voznika avtomobila. Rezultat preizkusa alkoholiziranosti je pokazal, da je imel voznik v organizmu 0.66 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, prav tako ga čaka srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

V soboto, 18. novembra v večernih urah, so policisti na območju Volčje Drage ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kanabis in kokain), zaradi je bil vozniku odrejene strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki pa ga je voznik odločno odklonil. Vozniku je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja, zoper voznika bo podan obdolžilni predlog.

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da je vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu (več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20 ).

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran