radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniObravnavani primer s področja prepovedanih drog
Danes, 23. novembra popoldne, so policisti v Novi Gorici 18–letnemu moškemu v postopku zasegli rjavo grudasto snov, za katero obstaja sum, da gre za prepovedano drogo (sum prepovedane droge heroin). Policisti so omenjeno snov zasegli in jo poslali v nadaljnjo analizo. Če bo slednja potrdila, da gre v navedenem primeru za prepovedano drogo, bodo zoper mlajšega moškega uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve določil Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

V prometni nesreči II. kategorije na Goriškem lažje poškodovana voznica iz Italije
Včeraj, 22. novembra ob 17.50, smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije v krožnem križišču blizu večjega nakupovalnega središča v Novi Gorici (Vojkova cesta), kjer sta trčili dve vozili (avtobus in osebno vozilo). Na kraju so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica ugotovili, da je voznik avtobusa (povzročitelj) vozil po Ulici tolminskih puntarjev (iz smeri Erjavčeve ulice) proti Vojkovi cesti. Pred njim pa je vozila 45-letna voznica osebnega avtomobila, državljanka Italije. V trenutku, ko je iz Erjavčeve ulice pripeljala do bližine stanovanjskega objekta v Ulici tolminskih puntarjev je voznica zmanjšala hitrost in se zaustavila pred krožnim križiščem. Voznik avtobusa, ki je v tistem času vozil za njo, je zaradi prekratke varnostne razdalje s prednjim delom vozila trčil v zadnji del njenega avtomobila. V prometni nesreči je na vozilih nastala materialna škoda, voznica iz Italije je bila predvidoma lažje poškodovana in so jo kasneje reševalci po nudeni oskrbi na kraju z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Gorico (Italijanska republika). Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (razdalja med vozili, kršitev določil 44. člena ZPrCP) je bil 28-letnemu povzročitelju izdan plačilni nalog. Pomoč policistom in reševalcem na kraju so nudili poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica.

Vožnja pod vplivom alkohola
Danes, 23. novembra v nočnem času, so policist v Novi Gorici ustavili in kontrolirali 28-letnega voznika osebnega avtomobila in mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat odrejenega preizkusa je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0.72 mg/l alkohola v izdihanem zraku). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1). Zoper voznika bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran