radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

denarV novembru smo prejeli prijavo ene od gospodarskih družb, ki je bila žrtev spletne goljufije. Neznani storilci so sprva poslali elektronsko sporočilo računovodstvu družbe, kjer so se predstavljali kot njihova banka. V sporočilu je bilo obvestilo, da banka menjuje strežnike spletnega bančništva in povezava do spletnega obrazca, v katerega je moral prejemnik sporočila vnesti vse svoje podatke o bančnem računu in dostopne podatke. Za tem je sledil klic iz slovenske telefonske številke, kjer se je storilec predstavljal kot tehnična služba banke in oškodovanca z lažnim prikazovanjem z navodili prepričal, da mu je posredoval dodatno geslo in s tem omogočil storilcu dostop do spletnega bančništva. Zatem je storilec izvedel transakcijo 635.000 evrov na tuj bančni račun.

Kriminalisti oddelka za računalniško preiskovanje preiskovanje PU Koper so takoj stopili v kontakt s kriminalisti Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave in preko njih z varnostnimi organi Združenega kraljestva. Prav tako so kontaktirali tudi banko in Urad za preprečevanje pranja denarja. V nadaljevanju je bila transakcija zaustavljena in denar je že vrnjen podjetju.

Podjetniki, zavarujte se pred novimi načini spletnih prevar
Slovenski kriminalisti imajo v zadnjem času v različnih delih Slovenije opravka z novimi načini spletnih prevar, katerih tarča so predvsem podjetja. Podjetnikom zato svetujemo, naj začnejo preverjati pristnost elektronske pošte. Načini goljufij so vedno novi.

V policiji ugotavljamo, da v teh primerih ne gre za vdore v elektronske poštne strežnike, ampak za lažno elektronsko pošto, poslano iz tujine, s ponarejenim zaglavjem sporočila. Ugotavljamo tudi, da so pri večini podjetij številke transakcijskih računov, likvidnostnega stanja podjetja, davčne številke, elektronski poštni naslovi direktorjev, računovodstva ali tajništva dejansko vsakemu dostopni na spletu, zaradi česar storilci lažje najdejo nove žrtve.

Več preventivnih nasvetov lahko najdete na: https://policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu/podjetniki-zavarujte-se-pred-novimi-nacini-spletnih-prevar

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Koper


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran