radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

Na Policijski upravi Maribor smo v času od aprila, do novembra 2023 prejeli večje število prijav požarov na območju mesta Maribor in v bližnji okolici. Z opravljenimi ogledi krajev požarov in z zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je najmanj 18 požarov, nastalo kot posledica storitve kaznivega dejanja.

V predkazenskem postopku smo ugotovili, da so storilci v posameznih primerih povzročili požar z aktivacijo pirotehničnega izdelka, in ob tem uporabili tudi poliuretanske pločevinke (t. i. »pur peno«), s katerimi se je moč osnovnega pirotehničnega izdelka še povečala. V nadaljevanju so to osumljenci izvajali s pomočjo vnetljivih tekočin. Storilci so tako na različne načine na vozilih in delovnih strojih zanetili požar in na ta način v večini primerov povzročili veliko gmotno škodo, zaradi česar so kriminalisti SKP PU Maribor zbirali obvestila v smeri dokazovanja znakov kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari po 220. členu istega zakonika.

Ugotovljeno je bilo, da so navedenih kaznivih dejanj utemeljeno osumljeni najmanj 4. državljani Republike Slovenije, stari med 20 in 30 let, s prebivališčem na območju Maribora in v bližnji okolici, ki so kazniva dejanja izvrševali v sostorilstvu, po predhodnem medsebojnem dogovoru o delitvi vlog, in sicer na način, da so se v nočnem času z osebnimi vozili pripeljali na dogovorjen kraj, kjer so pristopili do tam parkiranih vozil, razbili steklo in vanje odvrgli eksplozivno telo, kar je v kombinaciji s poliuretansko pločevinko (t. i. »pur peno«) in predhodno polito vnetljivo tekočino povzročilo takojšnjo eksplozijo in požar.

Kriminalisti smo ugotovili, da je motiv storilcev za izvrševanje kaznivih dejanj objestnost, saj so bili kraji, kjer je prišlo do požigov izbrani naključno, povezava osumljenih z oškodovanci ni bila ugotovljena, svoja dejanja pa so tudi z mobilnimi telefoni snemali. Iz kazenske evidence izhaja, da osumljene osebe do sedaj še niso bile pravnomočno obsojene zaradi storitve kaznivih dejanj. So pa bile osumljene osebe s strani Policije v preteklosti obravnavne, kot storilci različnih prometnih prekrškov, v dveh primerih pa tudi kot storilci prekrškov s področja Zakona o varstvu javnega reda in miru.

V enem primeru so osumljenci v garažni hiši trgovskega centra na dveh parkiranih vozilih zanetili požar, ki se je za tem razširil tudi na, v neposredni bližini, parkirana vozila. V celoti so bila zaradi vpliva ognja uničena tri osebna vozila, pet vozil je bilo močno poškodovanih, prav tako je ogenj na površini 1.500 kvadratnih metrov uničil del ostrešja parkirne hiše. V požaru je nastala gmotna škoda, v višini najmanj 130.000,00 EUR. V primeru, da bodo statične meritve objekta pokazale poškodbe v konstrukciji stavbe, bo gmotna škoda presegla 500.000,00 EUR.

V drugem primeru so isti osumljenci na parkirnem prostoru družbe, ki se ukvarja s prodajo vozil, pristopili do parkiranih vozil tako, da je eden izmed osumljenih preplezal zaščitno ograjo ter najprej s kladivom za lomljenje stekel poškodoval vetrobranska stekla na petih parkiranih tovornih vozilih, nato pristopil do tam parkiranega specialnega vozila Policije, kjer je v notranjost odvrgel neznano eksplozivno sredstvo, kar je povzročilo eksplozijo in požar, v katerem so v celoti zagorela tri tovorna vozila, medtem, ko sta bila osebno vozilo in tam postavljen ladijski kontejner močno poškodovana. V požaru je nastala gmotna škoda, v višini najmanj 137.000,00 EUR.

V tretjem primeru so isti osumljenci pristopili do parkiranega avtobusa v Hočah, ga spravili v pogon ter odpeljali do nekaj kilometrov oddaljene separacije, kjer so na avtobusu zanetili požar, pri čemer je avtobus v celoti pogorel. V požaru je nastala gmotna škoda, v višini najmanj 145.000,00 EUR.

Kriminalisti SKP PU Maribor smo v torek, 21. novembra 2023, odvzeli prostost in na podlagi Zakona o kazenskem postopku (ZKP) odredili pridržanje 5. osebam in opravili 5 hišnih preiskav na območju PU Maribor. Pri hišnih preiskavah smo zasegli predmete, ki služijo kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Eni osumljeni osebi smo pridržanje odpravili, ker so prenehali razlogi, zaradi katerih je bilo pridržanje odrejeno, 4 osumljene osebe pa so bile s kazensko ovadbo v sredo, 22. novembra 2023, v večernem času privedene k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je po opravljenem zaslišanju zoper osumljene odredil pripor.

Navedene osebe so utemeljeno osumljene storitve kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti po 314/1 členu Kazenskega zakonika (KZ-1), odvzema motornega vozila po 210/3 členu Kazenskega zakonika (KZ-1), poškodovanja tuje stvari po 220/1 členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in tatvine po 204/1 členu Kazenskega zakonika (KZ-1). Vsa kazniva dejanja so osumljenci izvrševali v sostorilstvu.

Za kaznivo dejanje povzročitev splošne nevarnosti po 1. odstavku 314. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) je predpisana zaporna kazen do 5. let zapora.

Za kaznivo dejanje odvzem motornega vozila po 3. odstavku 210. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) je predpisana zaporna kazen do 3. let zapora.

Za kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari po 1. odstavku 220. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) je predpisana zaporna kazen do 2. let zapora.

Za kaznivo dejanje tatvine po 1. odstavku 204. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), do 3. let zapora.

Kriminalisti v zvezi predmetov, ki so bili zaseženi pri hišni preiskavi le-te še preverjamo in jih bomo po tem s poročilom v dopolnitev kazenske ovadbe poslali na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Prav tako kriminalisti SKP PU Maribor še naprej intenzivno zbiramo obvestila in preverjamo dokaze, v smislu uspešne preiskave še 15. tovrstnih kaznivih dejanj, saj obstaja sum, da so jih izvršili isti osumljenci.

Skupna gmotna škoda v vseh primerih požarov, znaša več kot 600.000,00 EUR.

pozig vandalizem 1

pozig vandalizem 2

pozig vandalizem 2

pozig vandalizem 4

pozig vandalizem 5

Matej Harb
višji samostojni policijski inšpektor III
Policijska uprava Maribor


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran