radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

V okviru obsežne in dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog so kriminalisti in policisti PU Novo mesto 25. 11. 2023 v zaključni akciji prijeli in pridržali štiri osumljence kaznivih dejanj s področja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Prav tako so v okolici Krškega v stanovanjski hiši opravili hišno preiskavo na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Krškem.

Med preiskavo so v hiši našli več prirejenih prostorov, v katerih so osumljenci s pomočjo naprav z zaprtim sistemom za gojenje rastlin gojili prepovedano konopljo. Zasegli so 281 rastlin konoplje in okoli 15 kilogramov posušenih rastlin konoplje. Prav tako so zasegli vso opremo za gojenje (luči, črpalke, ventilarorje, škropilnice, ročno orodje itd.), tehtnice in več mobilnih telefonov.

Štirje osumljeni člani kriminalne združbe, državljani Srbije, stari 21, 29, 40 in 41 let, so neprijavljeni bivali v stanovanjski hiši, ki so jo vzeli v najem in v njej v več prostorih gojili, sušili in pakirali prepovedano drogo. Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da so osumljeni tudi tatvine električne energije. V prirejenih prostorih, v katerih so ustvarili idealne pogoje za rast konoplje, so za delovanje grelnih, svetilnih in drugih električnih naprav (luči, ventilatorji, črpalke, kaloriferji itd.) potrebovali večjo količino električne energije, zato so izvedli nezakoniti odjem na glavnem kablu električnega voda. Glede na ugotovljene izgube električne energije in najdbo predmetov in drugih dokazil, ki dokazujejo dalj časa trajajoče gojenje prepovedane droge v prirejenih prostorih, so kriminalisti ugotovili, da so člani kriminalne združbe v letu 2023 proizvedli najmanj 60 kilogramov prepovedano konoplje, za katero so na ilegalnem trgu pridobili najmanj 120.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da je bila kriminalna združba hierarhično urejena, posamezniki v njej pa so imeli natančno določene vloge. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) so osumljence privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča V Krškem. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper vse osumljence odredil pripor.

Za kaznivo dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 1. odstavku, 186. člena KZ-1 je predpisana kazen zapora od enega do desetih let.

zaseg droge krsko 1

zaseg droge krsko 2

zaseg droge krsko 3

zaseg droge krsko 4

zaseg droge krsko 5

zaseg droge krsko 6

zaseg droge krsko 7

(Foto: PU Novo mesto)

Alenka Drenik Rangus
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran