radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Koper so v zadnjih 24ih urah intervenirali v 50 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 99 klicev.

Obravnavali so 22 prometnih nesreč z materialno škodo in zasegli 1 vozilo, s področja kriminalitete so obravnavali 3 tatvine, zaradi kršitev javnega reda je bila 1 intervencija.

Na območju PU Koper so policisti v zadnjih 24ih urah obravnavali 8 nezakonitih prehodov državne meje.

Ob 15.44 so nas obvestili z ene od koprskih prodajaln, da so moškega zalotili pri tatvini. Na kraju so policisti prijeli 44-letnika, ki ima razpisan ukrep privedba na sodišče. Po zaključenih vseh postopkih so mu izdali plačilni nalog zaradi kršitev določil ZZasV (ni upošteval ukrepov varnostnika in se je pri tem upiral), sledi mu kazenska ovadba zaradi tatvine, nazadnje so ga privedli na sodišče.

V Kopru so ob 18. uri ustavili 46-letno voznico osebnega avtomobila, pri kateri je bil hitri test za droge pozitiven na kokain in opijate, odrejen in opravljen je bil strokovni pregled v ZD Koper. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 18.30 so na Ravbarkomandi ustavili osebni avtomobil Toyota corolla, ki ga je vozil 27-letni državljan Rusije z urejenim prebivanjem v Franciji. V vozilu je bilo 6 državljanov Rusije (prosilci za mednarodno zaščito). Vsi postopki še potekajo.

Ob 21.57 so imeli policisti v Kopru v postopku štiri osebe, ki so se pripeljale na PP Koper. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da se je 36-letnik pred tem v enem od koprskih lokalov sprl s tremi moškimi, nakar jim je zagrozil z motorno žago (ta je bila tudi najdena v vozilu). Drug za drugim so s kraja odpeljali, zatem pa vsi prišli na PP Koper, kjer so se naprej prepirali, zatem je 34-letnik 36-letnika udaril. Policisti so jih pomirili. 34-letniku je bil izdan plačilni nalog. 36-letniku so zasegli motorno žago, poleg tega mu je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0,78 mg/l. Ker ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja, so mu zasegli vozilo. Sledi mu obdolžilni predlog in kazenska ovadba za grožnjo.

Vožnja po sistemu zadrge
Na hitri cesti H5 in H6 (hitra cesta od Bertokov proti Izoli) so trenutno tri delovišča, in sicer dve iz smeri Bertokov proti Izoli ter tretje v nasprotni smeri.
Prometni policisti so na teh deloviščih že obravnavali prometne nesreče zaradi nepravilnega razvrščanja in neustrezne varnostne razdalje. Pri nadzoru so tudi zaznali, da razvrščanje voznikov na smernem vozišču iz dveh prometnih pasov ne poteka v skladu s 5. odstavkom 38. člena ZPrCP, in sicer po sistemu zadrge, kar povzroča nestrpnost med vozniki in daljše kolone, posledično tudi daljši čas potovanja.

Da bi bilo čakanja čim manj je pomembno, da vozniki poznamo ˝pravila ekonomičnega˝ ravnanja, saj želimo priti domov oziroma na cilj čim bolj varno in čim hitreje.
Da bi bil zastoj čim krajši in pretok prometa čim bolj tekoč, moramo vozniki tudi prometni pas, ki se ukinja (oz. pri sistemu zadrge oba prometna pasova), napolniti vse do zožitve. Izmenično vključevanje vozil namreč vedno poteka tik pred ukinitvijo prometnega pasu (razen v redkem prometu). Napisano velja tudi v primeru, če ni postavljenega znaka izmenično vključevanje vozil. Pri sistemu zadrge moramo voziti na takšni varnostni razdalji in s tako hitrostjo, da se lahko s sosednjega pasu pred nas vključi še po eno vozilo. Če bi se vozniki tega držali, bi se kolona vozil ustrezno skrajšala, prav tako bi se ves čas tudi premikali.

In ne pozabimo: kadarkoli smo zadnji v koloni na cesti izven naselja moramo prižgati varnostne utripalke, s katerimi so ostali vozniki ustrezno opozorjeni na nevarnost naleta.

Več o sistemu zadrge: https://vozimse.si/cpp/veste-kje-vse-velja-sistem-zadrge/

Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Koper

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran