radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 48 urah sprejel 215 klicev. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 94:

  • 15 s področja kriminalitete, od tega štirje o vlomu (v treh primerih je ostalo pri poskusu) in eden o tatvini;
  • 37 s področja prometne varnosti, od tega 11 o prometni nesreči z materialno škodo;
  • 19 s področja javnega reda in miru, od tega devet o kršitvi na javnem kraju in trije o kršitvi v zasebnem prostoru;
  • devet o dogodkih, od tega štirje o požaru.

policija splosniDva vloma:
Jeseniški policisti so bili v soboto nekaj pred 9. uro obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo, v katero je neznani storilec nasilno vstopil skozi balkonska vrata. Iz notranjosti hiše si je protipravno prilastil denar. Dejanje je bilo izvršeno dan prej med 16. in 19. uro. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Kranjski policisti so bili v soboto nekaj čez 2. uro obveščeni o poskusu vloma v stanovanjsko hišo, v katero je neznani storilec nasilno vstopil skozi kletno okno. Pregledal je notranjost, vendar si ni ničesar prilastil. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Tatvina:
Kranjski policisti so bili v petek nekaj čez 16. uro obveščeni o tatvini registrske tablice s parkiranega osebnega avtomobila na območju Kranja. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Kranjska policista v nočni patrulji iz prometa izločila dva kršitelja hujših prometnih prekrškov
Kranjski policisti so imeli v petek okoli 19.30 v postopku 24-letnega voznika, ki je na območju Cerkelj na Gorenjskem, vozil tovorno vozilo pod vplivom alkohola (0,30 mg/l). Prav tako mu je odrejeni hitri test pokazal prisotnost prepovedane droge kokain. Strokovni pregled na prepovedano drogo je odklonil. Začasno so mu odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo. Za vožnjo pod vplivom alkohola mu je bil izdan plačilni nalog. Za vožnjo pod vplivom prepovedane droge bo z obdolžilnim predlogom predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču.

Nekoliko kasneje, v soboto nekaj čez polnoč, pa sta ista kranjska policista z modro lučjo in sireno s policijskim vozilom ustavljala 47-letnega voznika. Na območju Trboj je storil več prometnih prekrškov, saj na znake modre luči in sirene s policijskega vozila ni ustavljal, med vožnjo ni bil pripet z varnostnim pasom, ni upošteval prometne signalizacije, kršil določila strani vožnje in premika z vozilom in še kar nekaj prekrškov. Kar pa je najhuje je vozil tudi pod vplivom alkohola in prepovedane droge. Odrejeni preizkus alkoholiziranosti mu je pokazal rezultat (0,67 mg/l). Odrejeni hitri test na prepovedano drogo pa prisotnost na kokain. Strokovni pregled na prepovedano drogo je odklonil. Začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja.

Za vožnjo pod vplivom alkohola in prepovedane droge bo z obdolžilnim predlogom predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču. Predvidena globa za ta dva prekrška je za vsakega posebej po 1.200 evrov in 18 kazenskih točk. Za ostale prometne prekrške so mu policisti izdali plačilni nalog v znesku 1.670 evrov in 11 kazenskih točk. Tako je predvidena globa za storjene prekrške 4.070 evrov in 47 kazenskih točk.

Preventiva: Pred nami je t. i. veseli december. Naj bo to veselje z zabavami v družinskem krogu, na javnih prireditvah, veselicah ali čisto spontano itd., vse odobravamo in pozdravljamo. Imamo pa samo eno veliko željo, da odidete s takih dogodkov kot udeleženci v prometu trezni. Brez prisotnosti alkohola ali prepovedan droge.

Skoraj vse lahko naredite čisto sami s tem, da ste odgovorni do sebe in drugih. Za volan naj sede nekdo, ki ni pil alkohola ali užival prepovedane droge. Mogoče greste s taksijem, avtobusom itd. Več o samih učinkih motenj, ki jih posamezna stanja povzročajo, si lahko preberete na spletni strani Agencije za varnost prometa RS.

Policisti bomo vsakodnevno preverjali psihofizično stanje voznikov vozil. Z različnimi oblikami policijskega dela želimo, da bi se vsak posameznik zavedal svojih ravnanj v cestnem prometu in upošteval prometne predpise. Zaskrbljujoče je dejstvo, da kljub vsem nasvetom in trudom policije in drugih inštitucij, vozniki še vedno vozijo vozila pod vplivom alkohola, prepovedane droge, brez opravljenega vozniškega dovoljenja in posledično storijo še prometno nesrečo!

Globe za vožnjo pod vplivom alkohola so od 300 do 1.200 evrov in do 18 kazenskih točk. Vožnja pod vplivom prepovedane droge je 1.200 evrov in 18 kazenskih točk. 18 kazenskih točk pomeni, da je potrebno opravljati ponovno vozniški izpit. Pri voznikih začetnikih je ta meja pri 7 kazenskih točkah.

Svetujemo vožnjo z NIČ alkohola. V prometu bodite samo z opravljenim vozniškim dovoljenjem tiste kategorije, v katero spada vozilo, ki ga vozite. Motorna vozila morajo biti registrirana!

Goljufije
V zadnjem obdobju prihaja do pogostih zlorab oškodovancev na način, da storilci pošljejo elektronsko sporočilo z vsebino, da je vaš bančni račun ogrožen in da je potrebno nujno urediti podatke. Zatem oškodovance pokličejo po telefonu in jim ponudijo pomoč pri urejanju s predpostavko, da so predstavniki banke, le ti pa jim naivno sledijo. Tako si protipravno prilastijo vaša denarna sredstva na vaših računih.

Ne nasedajte klicateljem in ne potrjujte nobenih povezav, ki jih dobite po elektronski pošti ali v obliki drugih sporočilih, SMS. Osebni in bančni podatki so vaši in ne od drugih. Na to opozarjamo in občanom dajemo preventivne nasvete po vseh komunikacijskih kanalih policije že dalj časa.

Vsak posameznik lahko prepreči zlorabo s tem, da ne odgovarja, potrjujete in daje kakršnekoli podatke drugim. Sporočilo preprosto zbrišite ali pošiljatelja blokirajte. Pred kakršnokoli dejavnostjo se o vsem prej prepričajte in preverite. Pazite na svoje premoženje!

Preventivni nasveti o različnih oblikah tovrstnih zlorab na spletni strani policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu

Opozorila in nasveti o različnih zlorabah tudi na fb PU Kranj: https://bit.ly/3uM7kHO ali QR koda za to objavo:

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran