radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniV prometni nesreči III. kategorije na območju Cola na Ajdovskem poškodovane tri osebe
Včeraj, 3. decembra ob 17.10, smo bili obveščeni o prometni nesreči III. kategorije na območju naselja Col (občina Ajdovščina) in v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Ugotovljeno je bilo, da je 66-letni voznik osebnega avtomobila (v vozilu sta bili še dve sopotnici in sopotnik) vozil po regionalni cesti iz Ajdovščine proti Colu. Med vožnjo po klancu navzgor v blagem desnem preglednem ovinku voznik ni peljal po desnem smernem vozišču glede na dovoljeno smer vožnje in je z vozilom zapeljal v levo in trčil v obcestne kamne, ki označujejo bližino roba vozišča, nato pa se je s prednjim delom vozila zaletel v streho garaže ene od tamkajšnjih stanovanjskih hiš. V prometni nesreči voznik ni bil poškodovan, dva starejša sopotnika (sopotnica in sopotnik) sta bila huje poškodovana, tretja sopotnica v vozilu pa lažje telesno poškodovana. Prav tako je bilo v nadaljevanju ugotovljeno, da je bil povzročitelj pod vplivom alkohola, zato mu je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Policisti so o okoliščinah prometne nesreče s telesnimi poškodbami obvestili pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Poleg policistov so na kraju posredovali tudi GRC Ajdovščina in reševalci NMP ZD Ajdovščina, ki so poškodovance oskrbeli in jih prepeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica primer preiskujejo v smeri suma kaznivega dejanja Nevarna vožnja v cestnem prometu (po določilu 324. člena KZ-1).

Na Ajdovskem vlomili v hišo in kradli zlatnino
V soboto, 2. decembra ob 20.13, smo bili obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo v Ajdovščini v času odsotnosti stanovalcev. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec tega dne vlomil skozi okno v stanovanjsko hišo in pregledal notranje prostore. Pri tem je storilec našel in si prilastil zlatnino. Po izvršenem kaznivem dejanju je storilec z ukradenimi predmeti kraj zapustil in odšel neznano kam. S tem dejanjem je bila oškodovancem povzročena materialna škoda za okoli 8.000 evrov. Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Ajdovščina še preiskujejo.

Policisti PU Nova Gorica tudi tokrat opozarjamo na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomnih tatvin v stanovanjske hiše, stanovanja, motorna vozila, poslovne in druge gospodarske objekte…). V primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujemo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo odsotnost stanovalcev, le to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. Odsotnost luči v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah, kaže tudi na odsotnost stanovalcev, kar nepridipravi s pridom izkoriščajo za izvršitev kaznivega dejanja. "Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Med te preventivne ukrepe sodijo zagotovo sodijo naslednji:

  • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete;
  • vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov...)
  • Tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;
  • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
    Ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti. Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev.
  • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, z vidnih mest umaknite vrednejše predmet ...

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije.

Tatvina kolesa
Danes, 4. decembra dopoldne, so policisti v Šempetru pri Gorici obravnavali tatvino nezavarovanega starejšega moškega kolesa znamke Merida v času krajše odsotnosti oškodovanca. S tem dejanjem je bila oškodovancu povzročena materialna škoda za približno 150 evrov. S strani oškodovanca je bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo policisti po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

V prometni nesreči II. kategorije v Novi Gorici lažje poškodovana voznica avtomobila
V soboto, 2. decembra ob 20.02, smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije v Novi Gorici in v kateri je bila udeležena voznica osebnega avtomobila. Ugotovljeno je bilo, da je voznica peljala po Erjavčevi ulici in pred bivšim mejnim prehodom z vozilom zapeljala desno in se zaletela v drog javne razsvetljave. Pri tem je bila voznica lažje telesno poškodovana. V nadaljevanju postopka so ji policisti Postaje prometne policije Nova Gorica odredil preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bila pod vplivom alkohola (rezultat je pokazal, da je imela 1,01 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Zoper povzročiteljico prometne nesreče bo zaradi odgovornosti za storitev prekrška podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Na Tolminskem padel in se poškodoval 41-letni kolesar
Včeraj, 3. decembra ob 17.17, je bila Policija obveščena, da je blizu vasi Sela nad Podmelcem (občina Tolmin) okoli 15.30 ure, padel in se poškodoval 41-letni kolesar. Po prvih podatkih je omenjeni kolesar med vožnjo s kolesom zavrl (pred njim je bil pešec), nato pa izgubil oblast nad kolesom ter se prevrnil na nasprotni rob ceste, kjer je obležal. Poškodovanca so kasneje najprej oskrbeli v ZD Tolmin, nato pa ga z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Policisti PP Tolmin okoliščine nezgode še preiskujejo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran