radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniNa Ajdovskem vlomili v stanovanjsko hišo
Včeraj, 4. decembra ob 18.15, je bila Policija obveščena o nedavnem vlomu v stanovanjsko hišo na območju naselja Vrtovin. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec vlomil skozi vrata terase in vstopil v notranjost objekta. Pri tem je storilec našel in si prilastil večje število evrskih kovancev. Po izvršenem kaznivem dejanju je storilec kraj zapustil nato pa se je za njim izgubila vsakršna sled. O kaznivem dejanju smo obvestili pristojne pravosodne organe. Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Ajdovščina še preiskujejo.

Policisti PU Nova Gorica tudi tokrat opozarjamo na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomnih tatvin v stanovanjske hiše, stanovanja, motorna vozila, poslovne in druge gospodarske objekte…). V primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujemo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo odsotnost stanovalcev, le to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. Odsotnost luči v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah, kaže tudi na odsotnost stanovalcev, kar nepridipravi s pridom izkoriščajo za izvršitev kaznivega dejanja. "Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Med te preventivne ukrepe sodijo zagotovo sodijo naslednji:

  • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete;
  • vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov...)
  • Tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;
  • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
  • Ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti. Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev.
  • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, z vidnih mest umaknite vrednejše predmet ...

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije.

V prometni nesreči I. kategorije na Ajdovskem udeleženi dve vozili
Danes, 5. decembra ob 5.09, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije v križišču na območju Ajdovščine (med Tovarniško cesto in ajdovsko obvoznico) z udeležbo dveh osebnih vozil. Na kraju je bilo ugotovljeno, da se je prometna nesreča zgodila zaradi vožnje v rdečo luč s strani voznika avtomobila (povzročitelj), ki je pripeljal iz smeri Planine in zavijal na ajdovsko obvoznico desno (proti bencinskemu servisu). V tistem času je pravilno skozi zeleno luč po obvoznici (iz Lokavca) pripeljal drugi udeleženi voznik. Povzročitelj je s prednjim delom svojega vozila trčil v prednji desni bočni del drugega avtomobila. V prometni nesreči nihče ni bil telesno poškodovan. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (svetlobni prometni znaki, kršitev določil 99. člena ZPrCP) je bil povzročitelju izdan plačilni nalog.

Povoženje divjadi
Včeraj, 4. decembra ob 8.10, so bili policisti OKC PU Nova Gorica obveščeni o povoženju divjadi izven naselja Erzelj, na cesti Gaberje – Branik, kjer je vozniku avtomobila pred vozilo nenadoma skočila divjad (srna). Po trku z omenjeno divjadjo je na vozilu nastala materialna škoda (poškodba odbijača). Kasneje je za divjad poskrbel član tamkajšnje lovske družine. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so policisti PP Ajdovščina odstopili od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov, potrebnih za odločitev o prekršku (skladno s 4. odstavkom 111. člena ZPrCP).

Prav tako so policisti PP Nova Gorica včeraj, 4. decembra ob 8.24, obravnavali povoženje divjadi v Kromberku pri Novi Gorici. Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega avtomobila včeraj okoli 7.30 med vožnjo med Ajševico in Kromberkom z vozilom zbil divjad (srno), ki je nenadoma pritekla pred vozilo. Na vozilu je nastala materialna škoda, divjad je po trku z avtomobilom s kraja pobegnila neznano kam. Novogoriški policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Včeraj, 4. decembra ob 16.54, smo obravnavali povoženje divjadi blizu naselja Ravnica. Ugotovljeno je bilo, da je voznica avtomobila peljala iz Solkana proti Ravnici in tik pred omenjenim naseljem trčila v srno, ki je nenadoma skočila pred vozilo. Po trku z divjadjo je na vozilu nastala materialna škoda. Policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran