radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

policija splosniNovogoriški policisti in vodniki reševalnih psov na Goriškem našli pogrešano osebo
Včeraj, 10. decembra v popoldanskem času, je bila Policija obveščena o pogrešani osebi na Goriškem. Kljub številnim izvedenim aktivnostim Policije pogrešani moški včeraj ni bil izsleden oz. najden.

Danes, 11. decembra od 6. ure zjutraj dalje, so se na območju Kekca na območju Nove Gorice nadaljevale aktivnosti glede iskanja pogrešanega moškega. Iskanje pogrešanega je potekalo pod vodstvom Policijske postaje Nova Gorica, pri iskanju so sodelovali tudi vodniki psov za iskanje pogrešanih oseb: člani Kinološke zveze Slovenije-SIP skupina ERP za območje Severnoprimorske regije in člani Zveze vodnikov reševalnih psov Dolenjske regije (mantrailing). Pogrešanega moškega (z območja UE Nova Gorica) so danes, so ob 8.43, našli na Goriškem živega in nepoškodovanega.

V prometni nesreči III. kategorije na hitri cesti med Nanosom in Vipavo huje poškodovan 57-letni sopotnik osebnega avtomobila
Včeraj, 10. decembra ob 10.45, smo bili obveščeni o prometni nesreči III. kategorije na hitri cesti H4 med Nanosom in Vipavo. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so z ogledom kraja prometne nesreče in z zbiranjem obvestil med drugim ugotovili, da je 64–letna voznica osebnega avtomobila, državljanka Ukrajine (v vozilu sta bila še sopotnik in sopotnica, oba državljana Ukrajine), vozila po hitri cesti iz smeri Nanosa proti Vipavi. Med vožnjo na omenjeni relacij je pripeljala do preglednega desnega ovinka, pri tem pa z vozilom ni peljala po sredini prometnega pasu in zapeljala v desno. Posledično je z desnim bočnim delom vozila oplazila kovinsko zaščitno ograjo, nato pa prevozila oz. trčila v jašek za odvodnjavanje meteorne vode. V prometni nesreči je predvidoma hude telesne poškodbe utrpel 57–letni moški kot sopotnik na zadnjem levem sedežu v omenjenem vozilu; po nudeni oskrbi na kraju je bil z reševalnim vozilom ZD Ajdovščina odpeljan najprej v šempetrsko bolnišnico, nato pa na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Republiko Italijo. Voznica in 25-letna sopotnica v vozilu nista bili telesno poškodovani, na vozilu je nastala materialna škoda. Novogoriški prometni policisti so povzročiteljici prometne nesreče zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (vožnja z vozilom po smernem vozišču z dvema ali več označenimi pasovi, kršitev drugega odstavka 38. člena ZPrCP) izrekli globo.

Na Goriškem se je poškodoval starejši kolesar
Včeraj, 10. decembra popoldne, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o prometni nesreči II. kategorije na kolesarski stezi v Novi Gorici, kjer je padel in se poškodoval 76-letni kolesar. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so z ogledom kraja prometne nesreče ugotovili, da je starejši kolesar med vožnjo po Cankarjevi ulici s prednjim kolesom zapeljal v režo jaška in posledično padel na levi bok (med vožnjo je uporabljal kolesarsko zaščitno čelado) ter se poškodoval. Kasneje so ga oskrbeli v šempetrsko bolnišnici in je bil po nudeni zdravniški oskrbi odpuščen v domačo nego.

V prometni nesreči I. kategorije med Črnim Vrhom in naseljem Zadlog na Idrijskem udeleženo osebno vozilo
Včeraj, 10. decembra ob 00.26, smo bili obveščeni o prometni nesreči na cesti Črni vrh–Zadlog, (občina Idrija) in v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Na kraju so policisti PP Idrija z ogledom in z zbiranjem obvestil med drugim ugotovili, da je 60–letna voznica avtomobila peljala iz Črnega Vrha proti naselju Zadlog. Med vožnjo na omenjeni relaciji je zaradi neprilagojene hitrosti v levem preglednem ovinku na mokrem in spolzkem vozišču izgubila nadzor nad vozilom in trčila v zaščitno ograjo ob desnem robu vozišča. Voznica v prometni nesreči ni bila poškodovana, zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (neprilagojena hitrost, kršitev določil 45. člena ZPrcP) je bil povzročiteljici nezgode izdan plačilni nalog. Pomoč idrijskim policistom so na kraju so nudili gasilci PGD Idrija.

Tatvina goriva iz tujega tovornega vozila v Šempasu
Včeraj, 10. decembra, so policisti PP Nova Gorica obravnavali tatvino goriva. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec v času zadnjega vikenda pristopil do tovornega vozila znamke Ford, bolgarskih registrskih številk, ki je bil parkiran na parkirišču ob objektu ob hitri cesti H4 v Šempasu. Neznanec je nato na levi in desni strani vozila s pomočjo neznanega predmeta odstranil pokrov rezervoarja in iz vozila izčrpal približno 850 litrov dizelskega goriva in s tem oškodoval gospodarsko družbo iz Bolgarije za približno 1.060 evrov. Po izvršenem kaznivem dejanju je storilec z ukradenim gorivom odšel neznano kam. Okoliščine kaznivega dejanja policisti še preiskujejo.

V prometni nesreči v Ajševici udeleženi dve vozili
Policisti PP Nova Gorica so v soboto, 9. decembra pozno zvečer, obravnavali prometno nesrečo I. kategorije na območju Ajševice (blizu bencinskega servisa). Ugotovljeno je bilo, da je 55-letni voznik osebnega vozila peljal v križišču (za Kromberk) izsilil prednost voznici osebnega avtomobila, ki je vozila po prednostni cesti iz Nove Gorice proti Ozeljanu. V prometni nesreči nihče ni bil poškodovan. Novogoriški policisti so povzročitelju prometne nesreče zaradi kršitve prometne zakonodaje izdali plačilni nalog.

Vlomili v kletne prostore stanovanjskega bloka
Včeraj, 10. decembra popoldne, so policisti v Novi Gorici obravnavali vlom v kletne prostore stanovanjskega bloka v Novi Gorici. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec v obdobju zadnjih nekaj tednov vstopil v omenjene kletne prostore in iz kletni odtujil različne predmete (hladilno torbo, napihljivi blazini, podloge, orodje...) in oškodovancem povzročil za približno 400 evrov materialne škode. Tudi ta primer kaznivega dejanja policisti PP Nova Gorica še preiskujejo in bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Obravnavali vlom v stanovanjsko hišo na Vipavskem...
Včeraj, 10. decembra v dopoldanskem času, so policisti v Vrhpolju (občina Vipava) obravnavali vlom skozi okno v eno od stanovanjskih hiš in pregledal notranje prostore v času odsotnosti stanovalcev. Storilec je zatem kraj zapustil ne da bi si karkoli prilastil. Zaradi omenjenega kaznivega dejanja je nastala posredna materialna škoda v višini 1.500 evrov. Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Ajdovščina še preiskujejo.

...in na Tolminskem
V soboto, 9. decembra dopoldne, smo bili obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo v naselju Stopnik (občina Tolmin). Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec v času minuli teden oz. med 3. in 9. decembrom 2023 vstopil skozi vrata terase v nenaseljeno stanovanjsko hišo in pregledal notranje prostore. Storilec je kasneje po storjenem kaznivem dejanju kraj zapustil in odšel neznano kam ne da bi si karkoli prilastil. Okoliščine kaznivega dejanja (po prvem odstavku 205 člena KZ-1) policisti PP Tolmin še preiskujejo.

Policisti PU Nova Gorica tudi tokrat opozarjamo na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomnih tatvin v stanovanjske hiše, stanovanja, motorna vozila, poslovne in druge gospodarske objekte…). V primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujemo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo odsotnost stanovalcev, le to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. Odsotnost luči v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah, kaže tudi na odsotnost stanovalcev, kar nepridipravi s pridom izkoriščajo za izvršitev kaznivega dejanja. "Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Med te preventivne ukrepe sodijo zagotovo sodijo naslednji:

poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete;

vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov...)

Tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;

doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,

Ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti. Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev.

ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, z vidnih mest umaknite vrednejše predmet ...

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran