radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel 109 klicev. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 43:

 • devet s področja kriminalitete, od tega dva o vlomu in eden o tatvini;
 • 15 s področja prometne varnosti, od tega trije o prometni nesreči s telesnimi poškodbami in šest o prometni nesreči z materialno škodo, policisti so zasegli en moped;
 • šest s področja javnega reda in miru, od tega štirje o kršitvi na javnem kraju in eden o kršitvi v zasebnem prostoru;
 • trije o dogodkih, od tega eden o povoženi divjadi.

policija splosniDva vloma:
Kranjski policisti so bili včeraj zgodaj zjutraj obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo, v katero je neznani storilec nasilno vstopil skozi garažna vrata, notranjost hiše pregledal in si protipravno prilastil za več tisoč evrov denarja in nakit. Dejanje je bilo izvršeno v daljšem časovnem obdobju. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Škofjeloški policisti so včeraj nekaj pred 8. uro obravnavali vlom v prodajalno s tehničnim blagom. Neznani storilec je nasilno vstopil skozi vrata v notranjost in si protipravno prilastil dva računalnika. Policisti zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Tatvina:
Kranjski policisti so včeraj nekaj čez 12. uro obravnavali tatvino različnih izdelkov v eni izmed trgovin na območju Kranja. Izvršil jo je 31-letni moški, ki si je protipravno prilastil za več kot 200 evrov izdelkov. Pri tatvini ga je zalotil varnostnik trgovine. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Prometne nesreče s telesnimi poškodbami:
Jeseniški policisti so bili včeraj okoli 12.40 obveščeni o prometni nesreči pred enim izmed nakupovalnih centrov. 52-letni voznik, med premikom in vzvratno vožnjo s tovornim vozilom trčil v dve odrasli peški. Obe sta bili lahko telesno poškodovani. Na kraju jima je pomoč nudilo zdravstveno osebje in ju z reševalnim vozilom prepeljalo v zdravstveno ustanovo. Policisti za voznika vodijo prekrškovni postopek.

Kranjski policisti so bili včeraj okoli 17. ure obveščeni o prometni nesreči, v kateri sta bila udeležena 64-letna voznica in 47-letni pešec. Po podatkih s katerimi razpolagamo je med njima prišlo do trčenja. Pešec je bil hudo telesno poškodovan. Na kraju mu je pomoč nudilo zdravstveno osebje in ga z reševalnim vozilom prepeljalo v zdravstveno ustanovo. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah prometne nesreče.

Kranjski policisti so bili včeraj okoli 19.40 obveščeni o prometni nesreči, v kateri je 35-letna voznica izsilila prednost vozniku in z avtomobilom trčila v njegov avtomobil. Voznica in njena sopotnica sta bili lahko telesno poškodovani in z reševalnim vozilom prepeljani v zdravstveno ustanovo. Policisti za voznico vodijo prekrškovni postopek.

Hujši prometni prekršek:
Kranjski policisti so imeli včeraj nekaj čez 23. uro v postopku 51-letnega voznika, ki je vozil moped brez opravljenega vozniškega izpita za to kategorijo. Moped so mu zasegli. Moped je bil neregistriran, vozil ga je tudi pod vplivom alkohola (0,33 mg/l). Za vožnjo pod vplivom alkohola in za neregistriran moped, policisti za voznika vodijo prekrškovni postopek. Za vožnjo brez izpita pa bo z obdolžilnim predlogom predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču.

Preventiva: Policisti svetujemo vsem udeležencem v prometu naj spoštujejo prometna pravila. Vozniki naj bodo za volanom ali krmilom trezni. V prometu naj bodo z registranimi vozili. Pešci bodite vidni.

Policisti voznikom svetujemo, naj:

 • preverijo delovanje luči, smernikov, brisalcev (metlice morajo biti brezhibne);
 • vklopijo luči (stikalo preklopijo iz avtomatsko na zasenčene luči);
 • meglenke uporabljajo samo takrat, ko je vidljivost manjša od 50 m;
 • mobitel med vožnjo ostane v predalu, torbici....;
 • vozijo trezni in naj bodo v prometu z registriranimi vozili;
 • pazijo na varnostno razdaljo;
 • prilagodijo hitrost;
 • bodo v prometu strpni in previdni;
 • pazijo na reševalni pas in
 • pazijo na pešce, voznike e-skirojev, koles, itd.

Policisti pešcem svetujemo, naj:

 • uporabljajo prometne površine, namenjene hoji pešcev;
 • med hojo čim manj uporabljajo mobilne telefone in slušalke;
 • se pred prečkanjem vozišča vedno prepričajo, če to lahko varno storijo;
 • uporabljajo prehode za pešce in cesto prečkajo samo pri zeleni luči na semaforju;
 • v jutranjem in večernem času ter ob neugodnih vremenskih razmerah (megla, dež, itd.) uporabljajo svetla oblačila ali svetleče odsevnike (kresničko, reflektivno zapestnico, svetilko, itd.).

Pešci, bodite vidni, bodite previdni!

Pešci: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/bodi-previden-nasveti-pescem-za-varnejso-udelezbo-v-prometu
Alkohol: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120529-december-tudi-v-znamenju-poostrenega-nadzora-nad-psihofizicnim-stanjem-voznikov

Statistični podatki:
Gorenjski policisti so letos v prometnih nesrečah obravnavani 57 (47) pešcev. Umrli so 3 (1), hudo telesno poškodovanih je bilo 6 (7), lahko pa 41 (35). Prometno nesrečo so povzročili v 7 (9) primerih.

Na gorenjskih cestah so policisti letos obravnavali 1.781 (1.698) prometni nesreč. Umrlo je 11 (14) oseb, 80 (91) je bilo hudo telesno poškodovanih, 466 (447) pa lahko. V nesrečah je bilo 155 (132) povzročiteljev pod vplivom alkohola, kar je 8,7 % (7,8 %). Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je nepravilni premih z vozilom, sledi mu neprilagojena hitrost. Delež alkoholiziranih povzročiteljev je 11 % (10 %). Povprečna stopnja alkohola pri povzročiteljih prometnih nesreč je 1,38 (1,40) promila. Pri ugotovljenih prometnih prekrških pa je povprečna stopnja alkohola 0,95 (1,00) promila. Odrejenih je bilo čez 34.000 preizkusov. Zasegli so 189 motornih vozil, lani pa 220.

Z vsemi oblikami policijskega dela bomo nadaljevali (preventivno osveščanje, medijske kampanije, poostreni nadzori, redni nadzor prometa, itd.) saj smo ugotovili, da je bil vsak 35 ustavljeni in kontrolirani voznik pod vplivom alkohola, lani pa vsak 32. Verjamemo, da bo ta številka še boljša in bomo prišli do cilja, ko bo v prometu VIZIJA 0, realnost.

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran