radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel 110 klicev. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 46:

 • šest s področja kriminalitete, od tega dva o vlomu (v enem primeru je ostalo pri poskusu), eden o tatvini in o nasilju v družini, policisti so eni osebi izrekli prepoved približevanja;
 • 31 s področja prometne varnosti, od tega pet o prometni nesreči s telesnimi poškodbami in 11 o prometni nesreči z materialno škodo;
 • šest s področja javnega reda in miru, od tega dva o kršitvi na javnem kraju in štirje o kršitvi v zasebnem prostoru;
 • eden o dogodku.

policija splosniPoskus vloma in vlom:
Škofjeloški policisti so bili včeraj okoli 13. ure obveščeni o poskusu vlomu v stanovanjsko hišo, v katero je neznani storilec nasilno vstopil skozi balkonska vrata. Pregledal je notranjost, protipravno pa si ni ničesar prilastil. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Škofjeloški policisti so bili včeraj nekaj po 20. uri obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo, v katero je neznani storilec nasilno vstopil skozi okno. Pregledal je notranjost in si protipravno prilastil denar. Dejanje je bilo storjeno v popoldanskem času. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Preventiva: December je mesec praznikov, počitnic in nenazadnje so tudi dnevi krajši in temnejši, storilci kaznivih dejanj pa s tem postajajo aktivnejši. Zato policisti svetujemo, da tudi, če od doma odidete le za krajši čas (odhod v trgovino, sprehod, itd.), poskrbite da hiša ali stanovanje, ne dajeta videza, da v njej/njem ni nikogar. Pomembno je, da zaprete vsa okna in zaklenete vrata. Če ima vaša nepremičnina ograjo, senzorske luči, alarmno napravo je še toliko bolj varnejša. Pozorni bodite na neznane osebe in vozila, ki bi si ogledovale vašo okolico in bi se lahko pripravljale na izvršitev kaznivega ravnanja. Zapomnite si podatke o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe, saj ti podatki policistom lahko bistveno pripomorejo k uspešni preiskavi kaznivega dejanja, v kolikor bi do takega dejanja prišlo. Vrednejše predmete (nakit, denar, itd…) ne hranite prosto doma, temveč jih odnesite v bančne ustanove. Ob daljši odsotnosti prosite sosede, prijatelje, sorodnike za redno praznjenje pošte iz nabiralnika in občasne obhode.

Vsi, ki bi v svojem okolišu zaznavali kakršnakoli kazniva ravnanja, neznane osebe in vozila, ki bi lahko izvrševali kazniva dejanja, pokličite na najbližjo policijsko postajo ali se povežite z vodjem policijskega okoliša, ki je zlati most med policijo in vami občani v lokalni skupnosti. Seznam: https://www.policija.si/o-slovenski-policiji/organiziranost/policijske-uprave/pu-kranj/vpo-pu-kr. V vseh interventnih primerih pa seveda takoj pokličite na številko 113. Policisti se odzovemo na vsak klic.

vlomi v hise qr koda

Nasilje v družini:
Kranjski policisti so včeraj okoli 20. ure obravnavali nasilje v družini. 50-letnemu moškemu so zaradi nasilnih dejanj izrekli prepoved približevanja. Policisti o dejanjih moškega zbirajo obvestila v smeri kaznivega dejanja z elementi nasilja in bodo o vseh ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo.

Prometna nesreča s telesnimi poškodbami:
Kranjski policisti so bili včeraj nekaj čez 18. uro obveščeni o prometni nesreči na Kidričevi cesti v Kranju. 36-letna voznica je odvzela prednost peški, ki je pravilno prečkala vozišče na prehodu za pešce. Peški je pomoč nudilo zdravstveno osebje in jo z reševalnim vozilom prepeljalo v zdravstveno ustanovo. Bila je lahko telesno poškodovana. Policisti za voznico vodijo prekrškovni postopek.

Preventiva: Policisti svetujemo vsem udeležencem v prometu naj spoštujejo prometna pravila. Vozniki naj bodo za volanom trezni. Pešci bodite vidni.

Policisti voznikom svetujemo, naj:

 • preverijo delovanje luči, smernikov, brisalcev (metlice morajo biti brezhibne);
 • vklopijo luči (stikalo preklopijo iz avtomatsko na zasenčene luči);
 • meglenke uporabljajo samo takrat, ko je vidljivost manjša od 50 m;
 • mobitel med vožnjo ostane v predalu, torbici....;
 • vozijo trezni in naj bodo v prometu z registriranimi vozili;
 • pazijo na varnostno razdaljo;
 • prilagodijo hitrost;
 • bodo v prometu strpni in previdni;
 • - pazijo na reševalni pas in
 • - pazijo na pešce, voznike e-skirojev, koles, itd.

Policisti pešcem svetujemo, naj:

 • uporabljajo prometne površine, namenjene hoji pešcev;
 • med hojo čim manj uporabljajo mobilne telefone in slušalke;
 • se pred prečkanjem vozišča vedno prepričajo, če to lahko varno storijo;
 • uporabljajo prehode za pešce in cesto prečkajo samo pri zeleni luči na semaforju;
 • v jutranjem in večernem času ter ob neugodnih vremenskih razmerah (megla, dež, itd.) uporabljajo svetla oblačila ali svetleče odsevnike (kresničko, reflektivno zapestnico, svetilko, itd.).

Pešci, bodite vidni, bodite previdni!

Pešci: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/bodi-previden-nasveti-pescem-za-varnejso-udelezbo-v-prometu
Alkohol: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120529-december-tudi-v-znamenju-poostrenega-nadzora-nad-psihofizicnim-stanjem-voznikov

alkotest 0 00

(Foto:PU Kranj)

(Video: AVP RS načelnik Postaje prometne policije Kranj Tomaž Kapus)

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran