radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniNeznanec v Goriških Brdih požagal drevo
Danes, 14. decembra dopoldne, smo bili obveščeni o poškodovanju drevesa v vinogradu na območju naselja Vedrijan (občina Brda). Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznanec v obdobju zadnjega meseca pristopil do parcele oškodovanca in požagal drevo (češnjo). S tem nezakonitim početjem je bila povzročena materialna škoda. S strani oškodovanca je bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja, zato bodo policisti PP Nova Gorica po zaključku preiskave suma kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari (po 220. členu KZ-1) in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Tatvina prodajnega izdelka v trgovini v Šempetru pri Gorici
Včeraj, 13. decembra zgodaj popoldne, smo bili obveščeni o tatvini v večji trgovini v Šempetru pri Gorici. Po sedaj zbranih podatkih je neznanec med vikendom s police ukradel prodajni izdelek (zvočnik znamke Explorer), vreden 60 evrov. Omenjeno kaznivo dejanje so zabeležili tudi njihove varnostne kamere. Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Nova Gorica še preiskujejo.

Prometna nesreča I. kategorije v Renčah zaradi izsiljevanja prednosti
Včeraj, 13. decembra ob 15.44, je bila Policija obveščena o prometni nesreči I. kategorije z materialno škodo v križišču v naselju Renče z udeležbo dveh osebnih vozil. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so na kraju ugotovili, da je bil vzrok prometne nezgode izsiljevanje prednosti. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška je bil povzročitelju izdan plačilni nalog.

Obravnavani primer varnostnega dogodka na Ajdovskem
Včeraj, 13. decembra v popoldanskih urah, smo bili obveščeni o neznanem vozniku kombija, ljubljanskih registrskih številk, ki naj bi v enem od naselij na območju občine Ajdovščina ogovoril mlajšo osebo (otroka). Ajdovski policisti so se po prejetem obvestilu nemudoma odzvali, vendar neznanca oz. omenjeno vozilo (črn kombi) niso izsledili. Policisti primer še preiskujejo. Prav tako pojasnjujemo, da se v Policiji občasno srečujemo s takšnimi obvestili, sicer pa se policisti takoj odzovemo na vsako tovrstno prijavo in vedno preverimo vsa obvestila ter informacije, ki se nanašajo na tako imenovano ogovarjanje mlajših oseb (otrok). Policisti vedno takoj reagiramo, zberemo prve informacije in zadeve spremljamo, predvsem v smeri identifikacije neznancev in ugotavljanja namena. Vsako tako naznanilo se obravnava individualno, podrobna in natančna preiskava pa je tista, ki policiste usmerja k ugotovitvam, ali gre v ravnanju posameznika za nezakonito dejanje. Vsako ogovarjanje namreč še ne pomeni zlonamerno ogovarjanje, zato Policija vsak sum najprej temeljito preveri in nato presoja ali je bilo morebitno ravnanje posameznika v nasprotju z zakonodajo.

Staršem tudi svetujemo, naj se z otroki pogovarjajo o podobnih situacijah in jih med drugim opozorijo, da naj ne vstopajo v tuja vozila, ne prejemajo stvari od neznanih oseb in naj ne sledijo neznancem v vozila ne glede na obljube, da bodo kaj dobili (npr. razna darila). Otroci se morajo naučiti, da se v takšnih primerih ponudbi zoperstavijo z odločnim NE. Prav tako je treba najmlajšim pojasniti, naj si v takšnih primerih zapomnijo čim več podrobnosti (opis neznane osebe, vozila....). Če otroci srečajo neznanca, naj se raje odmaknejo in pokličejo starše ali prosijo za pomoč drugega odraslega v vzgojno-izobraževalni ustanovi, drugih varnih točkah itd. Odgovornost odraslih pa je, da otroku prisluhnejo, po potrebi zaščitijo in pomagajo po najboljših močeh in nemudoma o tem obvestijo Policijo.

Policisti se pogosto srečujemo z različnimi informacijami, ki potekajo po načelu od osebe do osebe ali komentiranje dogodkov, ki niso preverjeni. Takšne informacije ali njihovo širjenje med ljudmi lahko povzročajo tudi negotovost in strah. Zato občanom svetujemo, da o vsakem pojavu sumljivih oseb ali primeru sumljivega obnašanja takoj obvestijo Policijo na številko za klic v sili 113, najbližjo enoto policije ali podajo anonimno obvestilo na številko 080 1200. Pomembno je tudi, da nepreverjenih informacij ne razširjamo na družbenih omrežjih. To namreč lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje, preden policisti preverimo dejansko stanje.

Več na spletu Policije https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120479-primera-ugrabitve-otroka-ki-bi-jo-izvrsila-neznana-oseba-z-belim-kombijem-do-zdaj-se-ni-bilo-in-ga-se-nismo-obravnavali-pojasnilo

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran