radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

V petek, 15. 12. 2023, je na Policijski postaji Koper potekala novinarska konferenca na temo nevarnosti na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, ki jo organizirala Policijska uprava Koper. Vsi si želimo in prizadevamo, da bi bili praznični dnevi varni, žal pa se vsako leto znova tako zdravstveni delavci kakor policisti srečujejo s kršitvami in poškodbami na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, in kar je še huje, so te žal prisotne tudi med otroci. Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, tudi letos pozivamo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je problem vseh, zato vse starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje opozarjamo na nevarnosti in možne posledice, še zlasti pa je pomembno, da se ljudje začnejo zavedati posledic nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov in ravnati v smeri čim večje splošne varnosti. O poškodbah, zdravljenju, varni uporabi pirotehničnih sredstev so spregovorili:

  • Matej Rubelli Furman, dr. urg. med. (vodja PHE),
  • Erik Markovič, vodja preventive pri Gasilski brigadi Koper,
  • Andreja Bogataj Krivec, predstavnica Obalnega društva proti mučenju živali in
  • Iztok Cah, samostojni policijski inšpektor (Sektor uniformirane policije PU Koper).

    Tudi policisti Policijske uprave Koper si prizadevamo, da bi bili praznični dnevi varni. Žal se vsako leto znova srečujemo s poškodbami in kršitvami na področju rabe pirotehničnih izdelkov, in kar je še huje, so žal te prisotne tudi med otroci. V lanskih praznikih smo na območju naše policijske uprave obravnavali 13 (v letu pred tem 8) kršitev v zvezi z nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov. Več kot polovica kršitev omenjene zakonodaje je bila storjena s strani mladoletnih oseb, pri tem tudi ugotavljamo, da se starostna meja kršiteljev v zadnjih letih niža. Pri opravljanju operativnih nalog smo zasegli skupno 320 pirotehničnih izdelkov.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam sicer dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. Uporaba ostalih pirotehničnih izdelkov (kot so rakete, fontane, baterije, pirotehnične vžigalice, čudežne svečke, , tortne fontane, čmrlji ...) ostaja dovoljena skozi celo leto. Posebej opozarjamo tudi na to, da pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana. Prav tako je prepovedana lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka, oziroma njihova preprodaja, prepovedana pa je tudi posest takšnih izdelkov. Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže.

Na starše se obračamo z apelom, da z opozarjanjem na nevarnosti in lastnim zgledom najbolje pripomorejo k preprečevanju in zmanjševanju posledic neprimerne uporabe pirotehničnih sredstev. Tiste, ki se rabi pirotehničnih sredstev ne morejo odreči, pozivamo k varni in uvidevni rabi. Pirotehniko naj uporabljajo v skladu z navodili proizvajalca, uporaba pa naj bo čim manj moteča za okolico.

Loris Čendak
višji policijski inšpektor
Policijska uprava Koper


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran