radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

policija splosniPolicisti Policijske uprave Koper so v zadnjih 24-ih urah intervenirali v 60 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 148 klicev.

Obravnavali so 10 prometnih nesreč z materialno škodo in 2 prometni nesreči z lahkimi telesnimi poškodbami. S področja kriminalitete so obravnavali 2 vloma v poslovne prostore, 2 vloma v stanovanjske hiše, 1 vlom v aparat za zamenjavo denarja, 6 tatvin, 3 kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari ter 1 kaznivo dejanje goljufije.

Zaradi kršitve javnega reda in miru so intervenirali v 2 primerih.

Policisti so na območju Policijske uprave Koper obravnavali 7 nezakonitih prehodov državne meje.

Ob 03.36 so na nekdanjem MP Sočerga na vstopu v RS ob kontroli v osebnem vozilu, ki ga je vozil 56-letni drž. Romunije odkrili 5 drž. Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v državo. Tujci so na kraju zaprosili za mednarodno zaščito, nakar so bili odpeljani v Azilni dom, med tem ko je bilo 56-letnemu drž. Romunije odrejeno pridržanje in bo s kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države po 308. členu KZ-1 priveden k preiskovalnemu sodniku.

Na gradbišču v Ankaranu je neznani storilec pristopil do parkiranega delovnega stroja, iz katerega je izvršil tatvino 150 litrov dizelskega goriva in s tem lastnika oškodoval za 200 evrov. Sledi kazenska ovadba.

Na gradbišču na Bivju je neznani storilec pristopil do dveh parkiranih tovornih vozil, iz katerih je izvršil tatvino 150 litrov dizelskega goriva in prenosne svetilke Makita. S tem je lastnika oškodoval za 300 evrov. Sledi kazenska ovadba.

Ob 10.18 smo bili obveščeni, da si je nekdo iz kolesarnice stanovanjskega objekta v Portorožu protipravno prilastil električno kolo znamke Merida, tip e-bike, ser. št. WC331332M, črno zelene barve in kolo znamke Cannondale. Z dejanjem je lastnika prvega kolesa oškodoval za 1.800 evrov, lastnika drugega kolesa pa za 1.000 evrov.

V Prestranku so policisti ustavili osebni avtomobil, ki ga je vozil 40-letni voznik iz okolice Pivke. Z voznikom so policisti opravili hitri test na droge, kateri je bil pozitiven na kokain in amfetamine, nakar mu je bil odrejen strokovni ogled, katerega je odklonil. Policisti so mu zasegli vozniško dovoljenje po 113.a členu ZP-1 in prepovedali nadaljnjo vožnjo. Sledi obdolžilni predlog.

Iz ene od trgovin v Kopru je neznanec izvršil tatvino 5 pametnih ur in s tem lastnika oškodoval za 3.000 evrov. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba.

Ob 12.42 smo prejeli klic občanke iz okolice Lucije, ki je naznanila, da sta na njeno dvorišče prišla dva znana moška, s katerimi so že vrsto let v medsosedskem sporu. Policisti so na kraju ugotovili, da sta 62-letni in 63-letni moški iz dvorišča, ki po njunem mišljenju pripada njima, v jamo na sosednji njivi njivi zmetala več predmetov last naznaniteljice. S tem sta lastnico oškodovala za 200 evrov, zoper njiju pa sledi kazenska ovadba.

Ob 14.48 je bil dežurni OKC PU Koper obveščen, da je v predoru od Mihel proti Preložam (gradbišče drugega tira) prišlo do vžiga tovornega vozila - Damper. Policisti so ugotovili, da je na vozilu nenadoma prišlo do samovžiga, ko se je le-to nahajalo na globini 1800 metrov od vhoda v predor. Ker voznik požara ni mogel sam pogasiti je tovorno vozilo zapustil in se pravočasno odstranil na varno. Na vozilu je nastala materialna škoda v višini 80.000 evrov. O zadevi bodo policisti na tožilstvo podali poročilo.

V enem od poslovnih prostorov v Piranu je nekdo pristopil do avtomatske blagajne, v katero je vlomil in si iz nje protipravno prilastil približno 40 evrov kovancev. Poleg tega je lastnika zaradi povzročene škode oškodoval še za 2.500 evrov. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba.

Ob 15.26 se je glavni cesti med Ilirsko Bistrico in Dolenjami pri Jelšanah zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi dve tovorni vozili, pri tem pa se je eno od tovornih vozil - cisterna za prevoz nevarnega blaga prevrnila na bok. Na kraju so policisti ugotovil, da je cisterna polna plina (propan-butan), vendar po informacijah gasilcev trenutno plin iz cisterne ne uhaja oziroma izteka. Zaradi nevarnosti uhajanja plinov so policisti območje zavarovali, zaradi česar je bila cesta do 22.35 zaprta za ves promet zaprli. Prometno nesrečo je povzročil 26-letni drž. Hrvaške, voznik skupine vozil, ki je vozil iz smeri Ilirske Bistrice proti Jelšanam. Tam je pred gradbiščem pričel zavirati, vendar mu je pri tem zaradi neprilagojene hitrosti prikolica zdrsnila v levo in z zadnjim levim vozilom oplazila tovorno vozilo - cisterno, ki jo je iz nasprotne smeri pravilno vozil 59-letni drž. Slovenije. Zaradi neprilagojene hitrosti je bila 26-letnemu vozniku izrečena globa, katero je poravnal takoj na kraju. Nastala je samo materialna škoda.

Na kolesarski stezi v Sečovljah, kjer je promet dovoljen tudi za lastnike zemljišč, je voznica osebnega z ogledalom oplazila peško. Slednja je čutila bolečino v komolcu, vendar zdravniške oskrbe ni potrebovala. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Ob 16.04 smo bili obveščeni, da je nekdo preko noči vlomil v enega od gostinskih lokalov v Portorožu, kjer je pregledal notranjost in odtujil 300 evrov. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba.

Ob 16.16 smo bili obveščeni, da je nekdo vlomil v stanovanjsko hišo v okolici Pivke, kjer je pregledal notranjost in odtujil zlatnino v vrednosti 1.500 evrov in okoli 3.500 evrov. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba.

Pred Krkavčami je prišlo do prometne nesreče, katero jo je zaradi vožnje preblizu desnega roba povzročil 44-letni voznik osebnega avtomobila iz Kopra. Slednji je nato trčil v osebni avtomobil, ki ga je pravilno vozil 78-letni voznik iz okolice Kopra. Slednji je v prometni nesreči zadobil lahke telesne poškodbe. Povzročitelju je bil zaradi kršitve 37/3 ZPRCP izdan plačilni nalog.

Na Policijski postaji Koper se je zglasil direktor enega od podjetij, ki je naznanil, da je neznani storilec preko spleta vzpostavil stik z njim in ga spravil v zmoto ter s tem oškodoval podjetje za 62.000 evrov. V nadaljevanju je bilo ugotovljeno, da je oškodovano podjetje na svoj elektronski naslov dobilo elektronsko sporočilo za tehnično podporo od NKBM. Neznani storilec je nato z lažnim prikazovanjem dejstev spravil v zmoto direktorja podjetja in preko lažne spletne strani pridobil podatke o njegovem računu in vstopnih geslih za spletno banko, preko katere je vstopil v spletno banko oškodovanca in izvedel transakcije v skupni vrednosti 207.000 evrov. Banka NKBM je sicer ustavila nakazila v višini 145.000 evrov, za 61.744 evrov pa je že bilo opravljenih transakcij. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja goljufije.

Policisti PP Ilirska Bistrica so imeli v postopku 40-letnega voznika osebnega avtomobila iz okolice Ilirske Bistrice, kjer so med postopkom ugotovili, da slednji ne izpolnjuje pogojev za udeležbo voznika v cestnem prometu, saj je vozil osebni avtomobil v času ukrepa prepovedi vožnje. Zaradi vožnje v času prepovedi mu je bil zasežen osebni avtomobil. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 20.46 smo bili obveščeni, da je nekdo tekom dneva vlomil v enega od gostinskih lokalov v Portorožu. Iz lokala je odtujil dve denarnici, v katerih je bilo 443 evrov ter dve steklenici žgane pijače Jack Daniels. Lastnika je s tem oškodoval za 503 evrov. Sledi zbiranje obvestil in kazenska ovadba.

Policija opozarja. Spletni goljufi pošiljajo sporočila v imenu bank, lahko vam izpraznijo račun!
Policija v zadnjem obdobju zaznava povečano število zlorab plačilnih kartic komitentov slovenskih bank. V letošnjem letu smo zabeležili že več kot 380 prijav s skupno škodo okrog 960.000 evrov, velika večina zlorab pa se nanaša na pridobivanje podatkov kartic na spletu s t. i. phishingom.

Spletni goljufi na naključne telefonske številke pošiljajo kratka SMS obvestila ali elektronska sporočila, v katerih se predstavljajo v imenu slovenskih bank. V sporočilih lažno navajajo, da je treba potrditi svojo identiteto, sicer bo račun začasno izključen, ter prilagajo povezavo do spletne strani, kamor je treba vnesti podatke plačilnih kartic, davčno številko, telefonsko številko ipd.

Če prejemnik takih sporočil dejansko vnese navedene podatke, jih lahko goljufi uporabijo za spletne nakupe, nakupe na prodajnih mestih in celo dvige na bankomatih ter na tak način v celoti izpraznijo bančne račune.

Zato občane, ki so prejeli ali še bodo prejeli tovrstna sporočila, opozarjamo:

  • bodite pozorni, saj prejeta sporočila delujejo, kot da so bila poslana s strani bank;
  • ta sporočila vedno vsebujejo povezavo, na katero je treba klikniti in vnesti podatke;
  • banke nikoli ne pošiljajo tovrstnih sporočil s povezavami;
  • ne klikajte na povezavo in ne vnašajte nobenih podatkov;
  • sporočilo ignorirajte, pošiljatelja oziroma telefonsko številko pa blokirajte;
  • ob morebitni zlorabi nemudoma obvestite svojo banko in oškodovanje prijavite policiji.

O pridobivanju bančnih podatkov s phishingom je večkrat opozarjal tudi SI-CERT na spletni strani Varninainternetu ter nekatere banke.
Več na povezavi: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/119509-policija-opozarja-spletni-goljufi-posiljajo-sporocila-v-imenu-bank-lahko-vam-izpraznijo-racun

Loris Čendak
višji policijski inšpektor
Policijska uprava Koper


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran