radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel 95 klicev. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 49:

 • šest s področja kriminalitete, od tega eden o poskusu vloma in dva o poškodovanju tuje stvari;
 • 17 s področja prometne varnosti, od tega devet o prometni nesreči z materialno škodo, policisti so pridržali enega voznika;
 • devet s področja javnega reda in miru, od tega šest o kršitvi na javnem kraju in dva o kršitvi v zasebnem prostoru;
 • eden s področja mejnih zadev in tujcev;
 • štirje o dogodkih, od tega eden o reševanju v gorah in dva o povoženi divjadi.

policija splosniPoškodovanje tuje stvari:
Jeseniški policisti so bili danes okoli 4.30 obveščeni o poškodovanih vseh štirih pnevmatikah na parkiranem avtomobilu. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Poskus vloma:
Tržiški policisti so bili včeraj okoli 15. ure obveščeni o poskusu vloma v parkiran avtomobil. Neznani storilec je želel nasilno odpreti vrata avtomobila, kar pa mu ni uspelo in je ostalo pri poskusu. Policisti o dejanju zbirajo obvestila in bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Prometna nesreča z materialno škodo:
Kranjski policisti so bili včeraj okoli 23.30 obveščeni o prometni nesreči na območju Šmarjetne gore, kjer je 45-letni voznik, zaradi neprilagojene hitrosti z avtomobilom zapeljal s ceste in obstal v obcestnem jarku. Vozil je pod vplivom alkohola (0,67 mg/l). Med postopkom so policisti ugotovili, da je predhodno okoli 22. ure, povzročil tudi prometno nesrečo s pobegom na Šempeterski ulici, v kateri je z avtomobilom trčil v drog javne razsvetljave in ograjo ter s kraja odpeljal. Za obe prometni nesreči policisti zanj vodijo prekrškovni postopek. Za vožnjo pod vplivom alkohola pa bo z obdolžilnim predlogom predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču.

Hujši prometni prekršek:
Škofjeloški policisti so imeli danes nekaj čez polnoč v postopku 41-letnega voznika, ki je odklonil preizkus alkoholiziranosti. Prav tako je odklonil strokovni pregled na prepovedano drogo. Policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Odredili so mu pridržanje do 12 ur. Med postopkom se je o policistov nedostojno vedel in ni upošteval zakonitih ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva. Policisti zanj za prekrške vodijo prekrškovni postopek Za odklonitev preizkusa alkoholiziranosti in strokovnega pregleda na prepovedano drogo pa bo z obdolžilnim predlogom predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču.

Kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države
Kranjskogorski policisti so včeraj nekaj pred 23. uro na območju Kranjske Gore, ustavili avtomobil madžarskih registrskih oznak, ki ga je vozil državljan Moldavije. V postopku je bilo ugotovljeno, da je prevažal šest tujcev, državljanov Sirije, ki so samovoljno zapustili nastanitvene centre za tujce. Državljanu Moldavije je bila odvzeta prostost in bo zaradi storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države priveden k preiskovalnemu sodniku pristojnega sodišča. Tujci so bili vrnjeni v nastanitvene centre.

Gore:
Blejski policisti so bili včeraj okoli 10.40 obveščeni o 27- in 24-letnima pohodnikoma, državljanoma Češke, ki sta med vračanjem s planine Lopučnica v občini Bohinj, potrebovala pomoč. Po podatkih s katerimi razpolagamo, 24-letna pohodnica zaradi bolečin v nogi, poti ni mogla nadaljevati. Na kraju so posredovali gorski reševalci GRS Bohinj. S helikopterjem Slovenske policije so ju prepeljali v dolino. Policisti bodo dogodek ustrezno zadokumentirali.

Čas praznikov in šolskih počitnic:
Povečan promet po gorenjski avtocesti proti notranjosti države in ostalih cestah proti turističnim krajem:
Zaradi bližajočih se praznikov in šolskih počitnic bodite še posebej previdni v cestnem prometu. Danes in jutri se pričakujejo zgostitve prometa na gorenjski avtocesti, iz smeri predora Karavanke proti notranjosti države in na cestah proti turističnim krajem. Pri vračanju nazaj, po praznikih, pa v obratni smeri z možnostjo zastojev pred predorom Karavanke. Na mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko slovenski policisti izvajajo nadzor notranje meje na vstopu v Slovenijo. Na meji z Italijansko republiko pa italijanski varnostni organi na vstopu v njihovo državo (na Gorenjskem na bivšem mejnem prehodu Rateče). Potovalni nasveti: https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/zacasni-nadzor-na-notranji-meji/ in https://www.policija.si/delovna-podrocja/nadzor-drzavne-meje/mejni-prehodi-in-schengenska-ureditev-v-sloveniji/notranja-schengenska-meja

Za aktualne prometne informacije obiščite https://promet.si/sl.

Za volan le trezni:
Policisti bomo vsakodnevno preverjali psihofizično stanje voznikov vozil. Želimo si, da bi se vsak posameznik zavedal svojih ravnanj v cestnem prometu in upošteval prometne predpise. Ponovno svetujemo vožnjo z NIČ alkohola. V prometu bodite samo z opravljenim vozniškim dovoljenjem tiste kategorije, v katero spada vozilo, ki ga vozite. Motorna vozila morajo biti registrirana!

Z odgovornim pristopom vsakega posameznika bi bili vsi udeleženci v prometu sigurno varnejši in vsak bo lahko dosegel svoj načrtovani cilj. Naj bo čim manj prometnih nesreč.

Ob neugodnih vremenskih razmerah, slabši vidljivosti in zgoščenem prometu z zastoji:

policisti voznikom svetujemo, naj:

 • preverijo delovanje luči, smernikov, brisalcev (metlice morajo biti brezhibne);
 • vklopijo luči (stikalo preklopijo iz avtomatsko na zasenčene luči);
 • meglenke uporabljajo samo takrat, ko je vidljivost manjša od 50 m;
 • mobitel med vožnjo ostane v predalu, torbici....;
 • pazijo na varnostno razdaljo;
 • prilagodijo hitrost;
 • bodo v prometu strpni in previdni;
 • pazijo na reševalni pas in
 • pazijo na pešce, voznike e-skirojev, koles, itd.

Pešcem pa, naj:

 • uporabljajo prometne površine, namenjene hoji pešcev;
 • med hojo čim manj uporabljajo mobilne telefone in slušalke;
 • se pred prečkanjem vozišča vedno prepričajo, če to lahko varno storijo;
 • uporabljajo prehode za pešce in cesto prečkajo samo pri zeleni luči na semaforju;
 • v jutranjem in večernem času ter ob neugodnih vremenskih razmerah (megla, dež, itd.) uporabljajo svetla oblačila ali svetleče odsevnike (kresničko, reflektivno zapestnico, svetilko, itd.).

Pešci, bodite vidni, bodite previdni!

Varen obisk gora:
Vaše aktivnosti npr. obisk gora, planin, jezer, izletniških krajev, adrenalinskih dogodivščin načrtujte preudarno in se na vaš cilj odpravite v primernem vremenu in času. Primerno opremljeni in ture prilagodite svojemu psihofizičnemu stanju. Zaradi morebitnih spreminjajočih vremenskih razmer, snežnih pasti in s tem nevarnosti za nesreče vam pred odhodom v gore svetujemo sprotno spremljanje (ARSO: https://vreme.arso.gov.si/plazovi; Službe za varstvo pred snežnimi plazovi: https://www.facebook.com/SVSPZelenicaTrzic; Gorske reševalne zveze Slovenije: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064380982130 in Planinske zveze Slovenije: https://www.facebook.com/PlaninskaZvezaSlovenije). Želimo, da ste v gorah varni.

Preventivne nasvete za planince, pohodnike in gornike si lahko preberete tudi na spletni strani policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120585-razmere-v-gorah-so-zimske-zato-pohodnike-opozarjamo-na-dobro-predhodno-pripravo-ustrezno-opremo-in-dodatno-previdnost

Voščilo:
Gorenjski policisti in policistke vam želimo mirne in varne božične praznike.

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran