radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniV preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 758 klicev, 218 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 60 nanašalo na kriminaliteto, 62 na javni red in mir, ter 80 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali tri drzne tatvine, 17 tatvin, 10 vlomov (v treh primerih je ostalo pri poskusu) in primera poškodovanja tuje stvari. Prav tako so posredovali v primeru nasilja v družini, kjer so kršitelju odvzeli prostost in zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja.

Pri prometni varnosti so obravnavali 34 prometnih nesreč z materialno škodo in 5 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnemu kršitelju cestno prometnih predpisov so zasegli vozilo.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 18 krat na javnem kraju in 7 krat v zasebnem prostoru.

Med opravljanjem nalog varovanja državne meje niso zaznali nedovoljenih prehodov državne meje.

Vlomi:
V Mostah je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar, nakit in kozmetiko. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

V Šiški je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

Za Bežigradom je neznani storilec vlomil v klet in odtujil kolo znamke WIlier cento air, črno rdeče barve. Lastnika je oškodoval za okoli 2.000 evrov.

Za Bežigradom je neznani storilec vlomil v klet in odtujil električni skiro znamke Xiaomi. Lastnika je oškodoval za okoli 350 evrov.

V Mostah je neznani storilec vlomil v klet in odtujil električno kolo S Bike. Lastnika je oškodoval za okoli 600 evrov.

Na Viču je bilo vlomljeno v gostinski lokal, od koder so odtujili denar in druge predmete. Povzročeno je bilo za nekaj tisoč evrov škode.

V Šiški so neznanci vlomili v skladiščne prostore podjetja, od koder so odtujili več barvni in drugih kovin. Podjetje je oškodovano za nekaj tisoč evrov.

Drzne tatvine
Včeraj zvečer smo bili obveščeni o dveh primerih drznih tatvin, kjer sta osumljenca vstopila v prodajalno in gostinski lokal na območju centra mesta. Zaposlene sta zamotila s pogovorom ter v obeh primerih s časopisom prekrila predmete na pultu, nato pa jih odtujila. V gostinskem lokalu sta tako odtujila mobilna telefona, v prodajalni pa mobilni telefon in kuverto z denarjem. Policisti glede okoliščin kaznivih dejanj nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Policisti so bili včeraj obveščeni tudi o drzni tatvini, ki je bila izvršena 20. 12. 2023 v okolici Domžal. Neznani storilec je na domu zamotili starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih del. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili denar in lastnico oškodoval za nekaj deset evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z avtom znamke Renault, rjave barve. Opis enega storilca: srednje velik, normalne postave, oblečen v tanjši modri jopič, obut v bele superge. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

Požar vozila
Včeraj, nekaj po 6. uri smo bili obveščeni o požaru vozila na enem izmed parkirišč na območju Most. Vozilo je pogorelo v celoti, požar pa se je razširil in poškodoval še sosednje parkirano vozilo. Na kraju so posredovali gasilci, ki so požar pogasili, in policisti, ki so zbrali prva obvestila in zavarovali kraj. Vzrok za požar še ni znan in je predmet nadaljnje kriminalistično-forenzične preiskave. V dogodku ni bil nihče poškodovan, nastalo pa je za nekaj tisoč evrov škode. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Prometne nesreče:
Včeraj, okoli 17. ure se je na Šmartinski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in kolesar. Do prometne nesreče je prišlo, ker je kolesar vozil v napačni smeri po kolesarski stezi in v križišču trčil v osebno vozilo. Pri tem se je kolesar lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 15.30 se je v Podgorici pri Pečah zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznik zapeljal na nasprotno stran ceste in trčil v vozilo voznice, ki je pripeljala nasproti. Pri tem so se je lažje telesno poškodovali oba voznika in potnica v vozilu povzročitelja. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 10. ure se je na ulici Ob Železnici v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in pešec. Pri tem se je pešec lažje telesno poškodoval. Policisti o dogodku še zbirajo obvestila in vodijo prekrškovni postopek.

Kaznivo dejanje nevarne vožnje
Včeraj, okoli 19. ure se je na cesti od Vrzdenca proti Gorenji vasi zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznik, ki je vozil v smeri Gorenje vasi v ovinku zapeljal na nasprotno stran ceste in trčil v vozilo voznika, ki je pripeljal nasproti. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri povzročitelju pokazal 0.82 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka in mu je bil odrejen strokovni pregled. Prav tako je bilo ugotovljeno da je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in so mu v postopku vozilo zasegli. Policisti nadaljujejo zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran