radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniV preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 1720 klicev, od tega 523 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 110 nanašalo na kriminaliteto, 139 na javni red in mir ter 220 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali rop, 34 tatvin, 19 vlomov (v devetih primerih je ostalo pri poskusu) in 7 primerov poškodovanja tuje stvari. Posredovali so v petih primerih nasilja v družini, kjer so bile izrečene prepovedi približevanja.

Obravnavali so 66 prometnih nesreč z materialno škodo, 16 prometnih nesreč z lažjimi poškodbami in 2 nesreči s hudimi telesnimi poškodbami. Sedmim večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali 41 krat na javnem kraju (ena oseba je bila pridržana) in 14 krat v zasebnem prostoru (ena oseba je bila pridržana).

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v zadnjih 48 urah obravnavali 6 nezakonitih prehodov državne meje.

Vlomi:
V Ložu je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda okoli 500 evrov.

V Šiški je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bil odtujen nakit. Škoda okoli 1200 evrov.
Na območju Cerknice je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bila odtujena lovska in zračna puška, ter gotovina. Škoda znaša nekaj tisoč evrov.

Na območju Viča je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda okoli 500 evrov.

V Šiški je bilo vlomljeno v drvarnico, od koder je bilo odtujeno orodje. Škoda okoli 150 evrov.

V Šiški je bilo vlomljeno v klet, od koder je bilo odtujeno kolo. Škoda znaša okoli 500 evrov.

V Domžalah je bilo vlomljeno v garažo, od koder sta bili odtujeni kolesi, orodje in oprema. Škoda okoli 4500 evrov.

Na območju Viča je bilo vlomljeno v lokal, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda okoli 4700 evrov.

V centru Ljubljane je bilo vlomljeno v trgovino, od koder je bila odtujena gotovina in oblačila. Škoda okoli 5000 evrov.

V centru Ljubljane je bilo vlomljeno v lokal, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda okoli 1200 evrov.

Rop:
Včeraj, nekaj pred 19. uro smo bili obveščeni, da je na območju Centra prišlo do ropa. Ugotovljeno je bilo, da je storilec pristopil do dveh oškodovancev, jima zagrozil in želel njuna oblačila. Eden izmed oškodovancev mu je izročil svojo bundo, storilec pa je nato s kraja zbežal.

Opis:

  • fant star med 15 in 16 let, visok okoli 180 cm, oblečen je bil v črna oblačila, na obrazu je imel črno masko.

Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev storilca in bodo o vseh okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države in poskus preprečitve uradnega dejanja:
Policisti so včeraj, okoli 19.30 ure pri kontroli prometa na območju Viča ustavili kombi slovaških registrskih označb in ugotovili, da voznik v njem prevaža 15 državljanov Sirije. Voznik je pri tem poskušal zbežati in zato odrinil policista in zbežal. Čez nekaj metrov so ga policisti ujeli in mu odvzeli prostost. Zaradi suma storitve kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in poskusa preprečitve uradnega dejanja bo priveden k preiskovalnemu sodniku. Postopki s tujci še potekajo.

Policisti so v petek, okoli 15.30 ure pri kontroli prometa v Logatcu ustavili osebno vozilo avstrijskih registrskih označb in ugotovili, da voznik in sopotnik v njem prevaža 10 državljanov Sirije in državljana Turčije. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države je bila obema odvzeta prostost in bosta privedena k preiskovalnemu sodniku. Postopki s tujci še potekajo.

Prometna varnost
V petek, nekaj pred polnočjo smo bili obveščeni o prometni nesreči med Veliko Ligojno in Horjulom v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Ugotovljeno je bilo, da je voznik zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo v ovinku zapeljal izven vozišča, zdrsel po travi in bočno trčil v drevo. V trčenju se je voznik lažje poškodoval, sopotnica pa huje. Sopotnico so iz vozila rešili gasilci, nato pa je bila odpeljana v UKC Ljubljana. Po doslej znanih podatkih je njeno življenje še vedno ogroženo. V postopku so policisti ugotovili, da je voznik vozil pod vplivom alkohola, saj je preizkus z alkotestom pokazal rezultat 0,57 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Policisti še ugotavljajo vse okoliščine nesreče in bodo o sumu storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti obveščali pristojno državno tožilstvo.

V petek, okoli 6. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči na Zaloški cesti v Ljubljani v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in peška. Ugotovljeno je bilo, da je voznik spregledal peško na prehodu za pešce in trčil v njo. V trčenju se je peška huje poškodovala, vendar po doslej znanih podatkih njeno življenje ni ogroženo. Policisti še ugotavljajo vse okoliščine nesreče in bodo o sumu storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti obveščali pristojno državno tožilstvo.

V soboto, nekaj pred 11. uro smo bili obveščeni o prometni nesreči na Jamovi ulici v Ljubljani v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in pešec. Ugotovljeno je bilo, da je voznica spregledala pešca na prehodu za pešce in trčila v njega. V trčenju se je pešec lažje poškodoval. Zoper voznico je bil uveden prekrškovni postopek.

V petek, okoli 16. ure je na vzhodni ljubljanski obvoznici pri predoru Golovec prišlo do naletnega trčenja treh osebnih vozil, ki ga je povzročil voznik zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji. V nesreči so se en voznik in dva sopotnika lažje poškodovali. Zoper povzročitelja je bil uveden prekrškovni postopek.

V petek, nekaj pred 16. uro je na Petkovškovem nabrežju v Ljubljani prišlo do prometne nesreče v kateri sta bila udeležena kolesar in peška. Ugotovljeno je bilo, da je kolesar vozil prehitro in pod vplivom alkohola (0,68 mg/l) in zato trčil v peško. V trčenju se je peška lažje poškodovala. Zoper kolesarja je bil uveden prekrškovni postopek.

V petek, okoli 10. ure je na primorski avtocesti pred izvozom Brezovica v smeri Ljubljane, zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo, prišlo do prometne nesreče med voznikom kombija in tovornim vozilom v kateri se je voznik kombija lažje poškodoval. V soboto, okoli 13. ure pa je na dolenjski avtocesti po tunelu Golovec v smeri Grosuplja prišlo do trčenja dveh osebnih vozil zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji. Dve potnici sta se lažje poškodovali. V obeh primerih sta bila zoper kršitelja uvedene prekrškovna postopka.

V petek okoli 12.30 smo bili obveščeni o prometni nesreči na Turjaku v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in voznik kombija. Nesrečo je povzročil voznik kombija, ki je vozil z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola ( 0,41 mg/l), ter zato trčil v voznico, ki je pravilno pripeljala nasproti. V nesreči se je voznica lažje poškodovala. Vozniku, ki je vozil brez veljavnega vozniškega je bilo vozilo zaseženo, zoper njega pa bo uveden prekrškovni postopek.

Bežigrajski policisti so obravnavali nesrečo, kjer je kolesar padel zaradi vožnje v napačno stran in pod vplivom alkohola (0,33 mg/l). V Šiški je kolesar padel, ker je zapeljal čez desni rob ceste. V Kočevju je zaradi neprilagojene hitrosti in alkohola (0,84 mg/l) padel voznik električnega skiroja. Vsi so se lažje poškodovali in bodo zoper njih uvedeni prekrškovni postopki.

Pod vplivom alkohola nikar za volan!
Da v prazničnih dneh zaradi neodgovornih udeležencev v prometu nobena družina ne bi bila zavita v črnino, javnost z osebnimi sporočili naslavljajo vsi, ki so prvi posredovalci na kraju prometne nesreče in neposredno po njej: reševalci, zdravniki, policisti in gasilci.

Sporočila so objavljena na: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120529-december-tudi-v-znamenju-poostrenega-nadzora-nad-psihofizicnim-stanjem-voznikov

Aleksandra Golec
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran