radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniObravnavani primer nezakonitih migracij na Bovškem
Policisti PP Bovec so v soboto, 23. decembra v zgodnjih večernih urah, obravnavali primer nezakonitih migracij na Severnem Primorskem. Bovški policisti so na regionalni cesti med naseljem Log pod Mangartom in bivšim mejnim prehodom Predel, blizu slovenske-italijanske državne meje v občini Bovec, ustavili in kontrolirali voznika tujega osebnega avtomobila znamke VW, poljskih registrskih številk, v vozilu so bili še trije sopotniki (državljani Sirije, stari 18, 20 in 31 let). Vsi navedeni državljani Sirije so v nadaljnjem postopku izrazili namero o ponovni vložitvi prošnje za mednarodno zaščito, po končanem postopku so bili odpeljani v Azilni dom. Bovški policisti so 31–letnemu vozniku avtomobila, državljanu Ukrajine v soboto zvečer skladno z določili Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost zaradi utemeljenih razlogov za sum kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (po tretjem odstavku 308. člena KZ-1) in ga pridržali v policijskih prostorih.

Policija je o zadevi obvestila pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Po zaključku odrejenega pridržanja je bil 31-letni osumljenec naslednjega dne s kazensko ovadbo (po določilu 308. člena KZ-1) priveden in izročen v nadaljnji postopek preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča, ki je zoper osumljenca odredil sodni pripor.

Zaseg pirotehničnih izdelkov
Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica so minuli petek, 22. decembra 2023, na območju Nove Gorice 40-letnemu moškemu, državljanu Severne Makedonije, zaradi suma posesti pirotehničnih izdelkov oziroma ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, zasegli skupaj 72 različnih pirotehničnih izdelkov. Zoper omenjenega moškega je bil uveden prekrškovni postopek zaradi kršitve določil Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

Uporaba pirotehničnih izdelkov je številnim posameznikom ali skupinam oseb pogosto v zabavo, medtem ko je mnogim takšno početje neprijetno, vzbuja strah in občutek ogroženosti. Žal je pri uporabi pirotehničnih izdelkov v preteklem obdobju prihajajo tudi do telesnih poškodb, kršitev javnega reda in miru ter do materialne škode in pritožb in klicev občanov nad pretirano, nehumano ali objestno uporabo petard. Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehnike, namenjena zgolj nekaj sekundam zabave, lahko posameznike zaznamuje za vse življenje. Poleg tega pa tudi moti živali in onesnažuje okolje. Pri nas je pirotehnične izdelke kategorije F1 dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, in še to samo starejšim od 14 let. Uporabljati jih je dovoljeno samo od 26. decembra do vključno 1. januarja, pri čemer jih morajo otroci uporabljati pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Pri tem poudarjamo, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena. Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost. Zaradi kršitev zakonskih določb o uporabi pirotehnike lahko posamezniku izrečemo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov ter mu zasežemo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Naj trenutek užitka ne pusti nepopravljivih, bolečih ali celo usodnih posledic za celo življenje (več o aktivnostih policije in drugih ustanov za varnejše novoletne praznike tudi na naslednjih spletnih straneh Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120491-veseli-december-in-pirotehnika-praznicno-vzdusje-si-lahko-pricarate-tudi-brez-nevarnega-in-nadleznega-pokanja

Na Goriškem ukradli osebno vozilo
V noči na 25. 12. 2023 je bil v Solkanu ukraden zaklenjen osebni avtomobil znamke Fiat 500X, rdeče barve, letnik 2014, registrskih oznak CE PS-474. (https://www.policija.si/medijsko-sredisce/dogodki-v-zadnjih-24-urah/120669-v-solkanu-je-bil-ukraden-fiat-500x). Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

V gorah na Bovškem se je poškodoval pohodnik iz Italije
Včeraj, 26. decembra ob 17.15, smo bili obveščeni, da sta se na območju Malega Polovnika, nad naseljem Log Čezsoški v občini Bovec, dva pohodnika, državljana Italije, vračala v dolino, pri čemer se je eden izmed njiju pri padcu poškodoval in zaradi poškodb ni mogel nadaljevati pot. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec in Tolmin, ki so poškodovanega pohodnika oskrbeli in z njim ostali preko noči. Danes zjutraj je na pomoč poletel helikopter Slovenske vojske in jih prepeljal v dolino. Poškodovanca so kasneje prevzeli in oskrbeli reševalci ZD NMP Tolmin.

V prometni nesreči na Ajdovskem udeleženi dve vozili
Danes, 27. decembra ob 11.09, smo obravnavali prometno nesrečo I. kategorije z materialni škodo v naselju Selo (občina Ajdovščina), kjer sta trčili osebni vozili. V prometni nesreči nihče od udeležencev ni bil poškodovan. Poleg policistov so na kraju posredovali tudi gasilci GRC Ajdovščina. Prometni policisti so 79-letnemu vozniku (povzročitelju) zaradi kršitve prometne zakonodaje (izsiljevanje prednosti) izdali plačilni nalog.

V Podkraju vlomili v stanovanjsko hišo
Danes, 27. decembra v dopoldanskem času, so policisti PP Ajdovščina obravnavali vlom v stanovanjsko hišo na območju naselja Podkraj na Ajdovskem. Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec vlomil skozi okno v omenjeni objekt s pomočjo neznanega predmeta. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Vožnja pod vplivom alkohola
Policisti PP Nova Gorica so v ponedeljek, 25. decembra okoli 14. ure, v Rožni Dolini pri Novi Gorici ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka so mu odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola (0.70 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja, zoper njega bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Na območju Nove Gorice iz prometa izločili kršitelja cestnoprometnih predpisov
V ponedeljek, 25. decembra v večernih urah, so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica v Novi Gorici ustavili in kontrolirali 28-letnega voznika osebnega vozila in v nadaljevanju postopka ugotovili, da je slednji vozil v času veljavnega ukrepa prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Policisti so mu vozilo skladno s prometno zakonodajo zasegli, kršitelja čaka še srečanja s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prometna nesreča I. kategorije s pobegom v Goriških Brdih
Policisti Policijske postaje Nova Gorica so v ponedeljek, 25. decembra popoldne, obravnavali prometno nesrečo I. kategorije s pobegom v naselju Plešivo (občina Brda). Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani voznik z neznanim vozilom v ponedeljek, 25. decembra zgodaj popoldne, na makadamskem parkirišču gostinskega objekta poškodoval zadnji levi del osebnega vozila znamke Renault, italijanskih registrskih številk. Ko bo pobegli voznik izsleden, bodo prometni policisti zoper povzročitelja prometne nesreče podali ustrezen ukrep.

Povoženje divjadi
Danes, 27. decembra ob 4.51, smo bili obveščeni, da je voznik osebnega avtomobila, švicarskih registrskih številk, med vožnjo na hitri cesti med Selom in Vipavskim Križem (v smeri Ajdovščine) povozil divjad (srno). Po trku z omenjeno divjadjo je na vozilu nastala majhna poškodba. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so prometni policisti odstopili od ogleda kraja prometne nezgode.

V ponedeljek, 25. decembra, so policisti PPP Nova Gorica na Vogrskem obravnavali prometno nesrečo I. kategorije. Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega avtomobila med vožnjo od Dombrave proti naselju Vogrsko povozil divjad (srno). Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so prometni policisti odstopili od ogleda kraja prometne nezgode.

Včeraj, 26. decembra okoli 21. ure, so policisti PP Bovec obravnavali povoženje divjadi na glavni cesti med Kobaridom in Tolminom. Ugotovljeno je bilo, da je vozniku osebnega avtomobila med vožnjo v smeri Tolmina izven naselja Idrsko (občina Kobarid) pred vozilo nenadoma skočil jelen in ga zbil. Po trčenju z omenjeno divjadjo je na vozilu nastala majhna poškodba. Omenjena divjad je po trku z avtomobilom s kraja zbežala s travnika v bližnji gozd. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so bovški policisti odstopili od ogleda kraja prometne nezgode.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran