radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 5 - 9 min.)

policija splosniNa Tolminskem pred kratkim skušali ukrasti kmetijski traktor
Včeraj, 7. januarja popoldne, so bili policist OKC PU Nova Gorica s strani prijavitelja obveščeni, da je neznani storilec v času od 25. decembra 2023 do včerajšnje prijave kaznivega dejanja policiji na eni od parcel na območju naselja Kamno (občina Tolmin) poskušal odvzeti kmetijski traktor znamke Deutz-Fahr. Po prvih ugotovitvah je neznani storilec odprl zaklenjena vrata traktorja in vstopil v omenjeno vozilo, prav tako je odklopil prikolico, ki je bila priklopljena na omenjeni kmetijski traktor. Storilec je kasneje traktor in prikolico pustil na kraju, s traktorja pa odvzel registrsko tablico na škodo ene od gospodarskih družb v Zgornjem Posočju. O kaznivem dejanju je Policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Policisti nadaljujejo s preiskavo okoliščin navedenega kaznivega dejanja.

V minulih dneh smo že poročali, da je bila Policija že 29. decembra 2023 dopoldne s strani prijavitelja obveščena o tatvini traktorja znamke Same Dorado, letnik 2021, rdeče barve, vrednega okoli 55 tisoč evrov iz gospodarskega objekta v istem naselju oz. na območju naselja Kamno na Tolminskem (https://www.policija.si/medijsko-sredisce/dogodki-v-zadnjih-24-urah/120695-ukraden-traktor-same-dorado). S tem nezakonitim ravnanjem je bila oškodovancu povzročena velika materialna škoda. Policisti PP Tolmin primer tatvine (po tretjem odstavku 205. člena KZ-1) še preiskujejo, ukraden traktor še ni bil najden.

Z ustreznim ravnanjem in varovanjem lahko možnost tatvine ali odvzema vozila močno zmanjšamo - preventivni nasveti
Zato pozivamo vse lastnike traktorjev in drugih motornih vozil, da upoštevajo samozaščitne ukrepe in poskrbijo za varnost svojega premoženja, Pri tem naj bodo pozorni tudi na neznance oz. sumljive osebe, ki se pojavljajo v okolici njihovih bivališč oz. kmetij, vožnje traktorjev v nočnem času ipd.. Prav tako je pomembno, da lastniki, ko npr. tekom noči ali ko traktorja dlje časa ne uporabljajo, traktor zaklepajo oz. ne puščajo kontaktnih ključev v ključavnici, saj navedeno storilcem olajša izvršitev kaznivega dejanj Če opazite sledi tatvin oz. vloma v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete Policijo. Več preventivnih nasvetov na spletni strani: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/vozila

Obravnavani primer uporabe ponarejenega plačilnega sredstva na Goriškem
Policisti PP Nova Gorica so konec minulega tedna obravnavali kaznivo dejanje Uporabe ponarejenega plačilnega sredstva na škodo občanke z Goriškega. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec neznano kdaj in kjer pridobil podatke oz. zapis plačilne kartice na medmrežju in tako ponarejeno plačilno kartico uporabil v plačilnem prometu z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi. Neznanec je namreč opravil več spletnih nakupov pri tujem podjetju, vse dokler oškodovanka ni blokirala bančne kartice. Oškodovanki je bila povzročena materialna škoda za nekaj sto evrov. Okoliščine kaznivega dejanja (po 247. členu KZ-1) Policija še preiskuje.
Več preventivnih nasvetov za preprečevanje spletnih finančnih prevar tudi na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu/sedem-vrst-spletnih-financnih-prevar-ki-jim-uporabniki-najpogosteje-nasedejo oz. na spletni strani: https://www.varninainternetu.si/

Na Idrijskem vlomili v nenaseljeno stanovanjsko hišo
Včeraj, 7. januarja ob 10.41, so policiste obvestili o vlomu v nenaseljeno stanovanjsko hišo v naselju Gore (občina Idrija). Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v času od 31. decembra lani do 7. januarja letos vlomil skozi stranska vrata v omenjeno hišo in pregledal notranjost. Kasneje je storilec kraj zapustil ne da bi si karkoli protipravno prilastil. Policija je o dosedanjih ugotovitvah seznanila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Idrija še preiskujejo.

Prav tako so novogoriški policisti v petek, 5. januarja v popoldanskem času, obravnavali vlom v nenaseljeno stanovanjsko hišo na območju naselja Kambreško (občina Kanal ob Soči). Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec tega dne v dopoldanskem času prišel do starejše nenaseljene stanovanjske hiše in s pomočjo neznanega predmeta vlomil v objekt. Storilec je kasneje iz neznanega razloga je ne da bi karkoli odvzel kraj zapustil in odšel neznano kam. Policisti bodo po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

V prometni nesreči I. kategorije na Goriškem udeleženi voznici avtomobilov
Danes, 8. januarja ob 7.21. smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije v semaforiziranem križišču (Vojkove ceste in Sedejeve ulice) v Novi Gorici, kjer je mlajša voznica osebnega avtomobila v križišču izsilila prednost drugi voznici avtomobila. V prometni nesreči nobena od udeleženk prometne nezgode ni bila telesno poškodovana, policisti PP Nova Gorica so mlajši voznici (povzročiteljici) zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (prednost na križišču, kršitev drugega odstavka 58. člena ZPrcP) izdan plačilni nalog. Poškodovani vozili je s kraja odpeljani z avtovleko.

V prometni nesreči II. kategorije v Tolminu poškodovan starejši pešec
V soboto, 6. januarja ob 7.37, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o prometni nesreči II. kategorije v Rutarjevi ulici v Tolminu, kjer je osebno vozilo trčilo v pešca. Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja prometne nesreče je bilo ugotovljeno, da je voznica osebnega avtomobila vozila po glavni cesti proti Mostu na Soči in v omenjeni ulici (blizu trgovskega centra) trčila v starejšega pešca, ki je prečkal cesto na križišču med Rutarjevo ulico v Tolminu in glavno cesto izven prehoda za pešce ob slabši vidljivosti (nosil je temnejša oblačila). Pešec je bil v prometni nesreči lažje telesno poškodovan. Na kraju so poleg tolminskih policistov posredovali tudi gasilci PGD Tolmin in reševalci NMP ZD Tolmin, ki so poškodovanca oskrbeli in ga nato odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Tolminski policisti bodo zoper povzročitelja (pešca) zaradi odgovornosti za storitev prekrška prometna zakonodaje uvedli prekrškovni postopek. O prometni nesreči je Policija obvestila tudi Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prometna nesreča I. kategorije s pobegom v Rožni Dolini pri Novi Gorici
V soboto, 6. januarja ob 12.13, so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica v Rožni Dolini pri Novi Gorici obravnavali prometno nesrečo I. kategorije s pobegom. Ugotovljeno je bilo, da je 19-letni voznik osebnega pripeljal iz smeri predora in zavijal levo proti Ajševici. Takrat je Ajševice pripeljal neznani kolesar in zavijal levo proti bencinskemu servisu. Pri tem je kolesar izsilil prednost in zadel v osebno vozilo. Po trku z vozilom je kolesar pobral kolo in se odpeljal proti bencinskemu servisu. Na avtomobilu je nastala materialna škoda (poškodba odbijača in registrske tablice). Ko bo pobegli kolesar izsleden, mu bo zaradi odgovornosti za storitev prekrška prometne zakonodaje izdan plačilni nalog.

V prometni nesreči I. kategorije zaradi neprilagojene hitrosti na Ajdovskem udeležena voznica avtomobila
Včeraj, 7. januarja zjutraj, je bila Policija obveščena o prometni nesreči I. kategorije na cesti Ajdovščina – Vipava, izven naselja Žapuže in v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Na kraju je bilo ugotovljeno, da se je voznica avtomobila ob 6.15 z avtomobilom peljala po regionalni cesti iz Ajdovščine proti Vipavi. Na ravnem delu ceste, po križišču za naselje Kožmani je zaradi neprilagojene hitrosti (vozišče je bilo mokro, pihala je močna burja) izgubila nadzor nad vozilom in posledično s prednjim desnim delom avtomobila zapeljala desno v varnostno ograjo. V prometni nesreči voznica ni bila telesno poškodovana, na vozilu je nastala materialna škoda. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (neprilagojena hitrost, kršitev določil 45. člena ZPrCP) ji je bil izdan plačilni nalog.

V prometni nesreči I. kategorije blizu Doblarja udeleženo osebno vozilo
V soboto, 6. januarja nekaj minut po polnoči, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o prometni nesreči na cesti Tolmin - Nova Gorica - Tolmin, blizu naselja Doblar in v kateri je bil sam udeležen voznik osebnega avtomobila. Ugotovljeno je bilo, da je 21-letni voznik avtomobila vozil iz Tolmina proti Doblarju in pred naseljem Doblar na ravnem delu ceste povozil dva večja kamna, ki sta bila na njegovem voznem pasu. Pri tem je poškodoval podvozje avtomobila (vozilo je bilo v nevoznem stanju). Kasneje je bilo vozilo odpeljano z avtovleko. Policisti PP Nova Gorica so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

V dveh prometnih nesrečah v Solkanu udeležena tri osebna vozila
V petek, 5. januarja ob 19.48, smo bili obveščeni o prometni nesreči na Soški cesti izven naselja Solkan z udeležbo treh osebnih vozil. Na kraju je bilo ugotovljeno, da gre za dve ločeni prometni nesreči. V prvi prometni nesreči je 18-letni voznik avtomobila peljal po Soški cesti iz naselja Plave proti Solkanu. V desnem preglednem ovinku blizu Solkana je njegovo vozilo zaneslo v levo preko levega smernega vozišča in je posledično s prednjim delom avtomobila trčil v prometni znak, nato pa še v kamnit zid ob robu vozišča. Po trčenju je vozilo še nekaj metrov drselo ob zid in se zatem ustavilo na sredini vozišča. Takoj po prometni nesreči so se voznik in mlajši sopotniki v vozilu (trije mladoletniki in 20-letnik) odmaknili na desni rob ceste; izven vozišča ob kamnit varovalni zid. Nihče od udeležencev prve prometne nezgode ni bil poškodovan, vozniku je bil izdan plačilni nalog (neprilagojena hitrost, kršitev določilo 45. člena ZPrCP). Zatem se je na kraj pripeljal neznani voznik kombija, ki je na kraju postavil varnostni trikotnik ter zavaroval prometno nesrečo, prav tako je usmerjal promet.

V času usmerjanja prometa je kot zadnja v koloni petih vozil mimo poškodovanega vozila po levem smernem vozišču proti naselju Plave peljala 43–letna voznica osebnega avtomobila. V trenutku njene vožnje mimo je iz nasprotne smeri oz. iz smeri naselja Plave pripeljala 59-letna voznica avtomobila, kljub gostemu prometu in ustavljenemu vozilu na sredini vozišča. Omenjena voznica se ni ustavila in je nadaljevala z vožnjo, pri tem pa z vozilom zadela starejšega mladoletnika (potnik iz predhodne prometne nesreče), ki je sedel na kamnitem varovalnem zidu ob cesti, nato pa še v osebno vozilo, s katerim se je peljala omenjena 43-letna voznica. V drugi prometni nesreči je bil starejši mladoletnik predvidoma lažje poškodovan in je bil z reševalnim vozilom odpeljan na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, preostali mlajši udeleženci iz prve prometne nesreče niso bili poškodovani. Policisti Postaje prometne policije so pri obravnavi druge prometne nesreče ukrepali zoper obe udeleženi voznici avtomobilov; 43-letni voznici je bil izdan plačilni nalog zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (vožnja mimo, kršitev prvega odstavka 53. člena ZPrCP), drugi 59-letni voznici pa je bil izdan plačilni nalog zaradi neprilagojene hitrosti (kršitev določil 45. člena ZPrCP). Poleg policistov in reševalcev NMP ZD Nova Gorica so na kraju prometne nesreče posredovali tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran