radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

burjaMočna burja na Severnem Primorskem je danes presenetila marsikaterega voznika, prav tako je zaradi vremenskih razmer prišlo do omejitev prometa na hitri cesti H4 (med Nanosom in Selom) kot tudi po regionalnih cestah (regionalna cesta Razdrto - Podnanos - Manče – Vipava) v Vipavski dolini. Policisti Policijske uprave Nova Gorica zaradi močne burje izvajajo nujne ukrepe za večjo varnost v prometu z namenom preprečevanja prometnih nesreč in preverjajo, če vozniki upoštevajo omejitev prometa zaradi nastalih vremenskih razmer (vremenske razmere – prepoved vožnje zaradi burje). Kljub temu pa številni vozniki tovornih vozil ob močni burji prepovedi niso upoštevali, zato jih je doletela globa. Zaradi močne burje, ki močno ovira promet, je bilo na regionalni cesti Manče–Vipava tudi več prevrnjenih tovornih vozil – štiri tovorna vozila in kombi s priklopnim vozilom.

Zaradi močne burje so pristojni od danes zjutraj za vipavsko hitro cesto H4 med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Razdrto - Podnanos - Manče - Vipava velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami (2. stopnja). Na regionalni cesti Vipava - Ajdovščina pa velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton (1. stopnja). Burja je na izpostavljenih legah na tem območju v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Zaradi močne burje je potrebno prilagoditi vožnjo, prav tako policisti opozarjamo tudi na varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah izjemno pomembna. Prav tako svetujemo, da vnaprej preverite prometne razmere na cestni relaciji, na katero se podajate.

Nekaj današnjih izstopajočih primerov
Tako je danes, 9. januarja ob 7.21 zjutraj, prišlo do prevrnitve tujega kombija s priklopnim vozilom, na katerem je bila naložena počitniška prikolica na regionalni cesti pred Podnanosom. 45–letni voznik, državljan Romunije in sopotnik pri tem nista bila poškodovana. Na prevrnjen tovornjak so policisti naleteli tudi dobri dve uri kasneje pred Podnanosom, kjer so gasilci iz tovornjaka rešili voznika. Le nekaj minut zatem oz. ob 9.42 pa smo bili obveščeni, da se je v Podnanosu prevrnilo tuje tovorno vozilo, ki ga je vozil 61–letni voznik iz Srbije. Slednji je vozil na cesti Podnanos – Vipava, vozilo pa je močan sunek burje prevrnil na levi bok na levo izven vozišča. Voznik v prometni nesreči ni bil poškodovan. Med izstopajočimi primeri je tudi prevrnitev tovornega vozila na regionalni cesti Vipava – Manče ob 10.40, kjer se je prevrnil tovornjak s priklopnikom, hrvaških registrskih številk. Ugotovljeno je bilo, da je tovorno vozilo, ki ga je vozil 23-letni voznik, državljan Hrvaške, prevrnil sunek burje na desni bok izven vozišča. Zaradi predvidoma lažje poškodbe je bil odpeljan na zdravljenje v ZD Ajdovščina. Poleg policistov so pri današnjih prometnih nesrečah posredovale tudi druge pristojne službe (gasilci in reševalci nujne medicinskem pomoči).

Omejitve v prometu zaradi vetrovnih razmer veljajo predvsem za tovorni promet, saj tovornjakom zaradi višine grozi večja nevarnost, da jih močni sunki vetra lahko prevrnejo. Dejstvo je, da bočni veter vpliva zlasti na večja oz. na vozila z večjimi bočnimi površinami z večjo maso (tovorna vozila, avtobusi, vozila s ponjavami...), moč vetra pa se stopnjuje tudi s hitrostjo motornih vozil. Neupoštevanje omejitev prometa ima namreč lahko zelo hude posledice, zato udeležencem v cestnem prometu za vožnjo v času močne burje med drugim svetujemo, da zmanjšajo hitrost vožnje in vozijo še bolj previdno kot sicer, prav tako je priporočena večja varnostna razdalja med vozili, saj vas lahko med vožnjo lahko presenetijo različni predmeti zaradi sunkov burje, med vožnjo naj bodo vedno zbrani, prav tako se skušajte izogibati prehitevanju, saj močan sunek burje lahko zaobjame tako prehitevajoče kot tudi prehitevano vozilo itd.

Predpisana globa oz. denarna kazen skladno z določili Zakona o pravilih cestnega prometa (vremenske razmere, 28.a člen ZPrCP) zaradi neupoštevanja zapore posamezne ceste je 200 evrov za voznika tovornjaka in 1000 evrov za pravno osebo.

Več preventivnih napotkov voznikom za varno vožnjo v vetrovnih razmerah ter seznam prometnih ukrepov, ki so izvedeni v času močne burje tudi na spletni strani DARS: https://www.dars.si/Varno_na_poti/Nasveti_za_varno_voznjo/33/V_vetrovnih_razmerah

Prav tako so pomembne informacije o razmerah in zastojih na cestah dostopne na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste: https://www.promet.si/sl

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran