radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

Gorenjski operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel 92 klicev. Za posredovanje v interventnih dogodkih jih je bilo 43:

  • devet s področja kriminalitete, od tega eden o poskusu vloma in o poškodovanju tuje stvari;
  • osem s področja prometne varnosti, od tega dva o prometni nesreči s telesnimi poškodbami in dva o prometni nesreči z materialno škodo;
  • devet s področja javnega reda in miru, od tega eden o kršitvi na javnem kraju in trije o kršitvi v zasebnem prostoru;
  • pet o dogodkih, od tega eden o gorski nesreči, o požaru in pet o povoženi divjadi.

policija splosniNasilje v družini:
Kranjski policisti so včeraj okoli 23.15 obravnavali nasilje v družini. Po podatkih s katerimi razpolagamo je bil 37-letni moški nasilen do svoje partnerice. Izrečena mu je bila prepoved približevanja. Policisti zoper moškega vodijo postopek v smeri kaznivega dejanja z elementi nasilja. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Prometni nesreči s telesnimi poškodbami:
Radovljiški policisti so bili danes okoli 6.30 obveščeni o prometni nesreči, v kateri je 50-letna voznica v semaforiziranem križišču v Radovljici, pri zavijanju levo, izsilila prednost drugemu vozniku, ki je vozil naravnost. Z avtomobilom je trčila v njegov avtomobil. Sopotnik v voznikovem avtomobilu je bil lahko telesno poškodovan in mu je prvo pomoč na kraju nudilo zdravstveno osebje. Na kraju so bili tudi gasilci. Policisti za voznico vodijo prekrškovni postopek.

prometna nesreca radovljica 1

prometna nesreca radovljica 2

Kranjski policisti so bili danes okoli 7. ure obveščeni o prometni nesreči v semaforiziranem križišču na Polici. Po podatkih s katerimi razpolagamo sta bila v nesreči udeležena motorist in voznik osebnega avtomobila. Motorist je bil telesno poškodovan in z reševalnim vozilom odpeljan v zdravstveno ustanovo. Na kraju so bili tudi gasilci. Promet je bil na tem odseku oviran dobro uro in pol. Obvoz je bil urejen. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah in poteku prometne nesreče.

prometna nesreca kranj

Požar:
Kranjski policisti so bili včeraj nekaj pred 15. uro obveščeni o požaru zabojnika za smeti. Gasilci so ogenj pogasili. Nastala je minimalna materialna škoda. Policisti so dogodek ustrezno dokumentirali.

Gore:
Blejski policisti so bili včeraj okoli 15.40 obveščeni o gorski nesreči, v kateri je po podatkih s katerimi razpolagamo, 32-letni planinec pri sestopu z Vogla zdrsnil in se lahko telesno poškodovan. Na kraju so mu pomoč nudili gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna helikopterska ekipa z Brnika. S helikopterjem Slovenske vojske je bil prepeljan v zdravstveno ustanovo. Bil je primerno oblečen in opremljen za razmere in hojo v gorah. Policisti bodo dogodek ustrezno dokumentirali.

Drzne tatvine iz stanovanjskih hiš
Policisti pogosto obravnavamo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način. Oškodovanci, običajno gre za starejše občane ali občanke, so še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo. Zato svetujemo naj imajo svoje nenapovedane "obiskovalce" ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd. naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila).

Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanete žrtev kaznivega dejanja takoj obvestite policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Prav tako pokličite, če zaznate pojav neznanih oseb in vozil in se vam njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želite ostati anonimni lahko pokličete tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Goljufije
V zadnjem obdobju prihaja do pogostih zlorab oškodovancev na način, da storilci pošljejo elektronsko sporočilo z vsebino, da je vaš bančni račun ogrožen in da je potrebno nujno urediti podatke. Zatem oškodovance pokličejo po telefonu in jim ponudijo pomoč pri urejanju s predpostavko, da so predstavniki banke, le ti pa jim naivno sledijo. Tako si protipravno prilastijo vaša denarna sredstva na vaših računih.

Ne nasedajte klicateljem in ne potrjujte nobenih povezav, ki jih dobite po elektronski pošti ali v obliki drugih sporočil, SMS. Osebni in bančni podatki so vaši in ne od drugih. Na to opozarjamo in občanom dajemo preventivne nasvete po vseh komunikacijskih kanalih policije že dalj časa. Vsak posameznik lahko prepreči zlorabo s tem, da ne odgovarja, potrjujete in daje kakršnekoli podatke drugim. Sporočilo preprosto zbrišite ali pošiljatelja blokirajte. Pred kakršnokoli dejavnostjo se o vsem prej prepričajte in preverite. Pazite na svoje premoženje!

Preventivni nasveti o različnih oblikah tovrstnih zlorab na spletni strani policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu ali https://www.varninainternetu.si/

Opozorila in nasveti o različnih zlorabah tudi na FB PU Kranj: ali QR koda za to objavo:

Varno v gore
Vaše aktivnosti npr. obisk gora, planin, jezer, izletniških krajev, adrenalinskih dogodivščin načrtujte preudarno in se na vaš cilj odpravite v primernem vremenu in času. Primerno opremljeni in ture prilagodite svojim psihofizičnim sposobnostim. Zaradi morebitnih spreminjajočih vremenskih razmer, snežnih pasti in s tem nevarnosti za nesreče vam pred odhodom v gore svetujemo sprotno spremljanje (ARSO: https://vreme.arso.gov.si/plazovi; Službe za varstvo pred snežnimi plazovi: https://www.facebook.com/SVSPZelenicaTrzic; Gorske reševalne zveze Slovenije: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064380982130 in Planinske zveze Slovenije: https://www.facebook.com/PlaninskaZvezaSlovenije).

Želimo, da ste v gorah varni.

Preventivne nasvete za planince, pohodnike in gornike si lahko preberete tudi na spletni strani policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120585-razmere-v-gorah-so-zimske-zato-pohodnike-opozarjamo-na-dobro-predhodno-pripravo-ustrezno-opremo-in-dodatno-previdnost

Roland Brajič
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Kranj


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran