radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 6 min.)

policija splosniNa Cerkljanskem vlomili v nenaseljeno hišo
Včeraj, 11. januarja dopoldne, smo bili obveščeni o vlomu v nenaseljeno stanovanjsko hišo v naselju Reka (občina Cerkno). Z ogledom je bilo ugotovljeno, da sta neznana storilca z neznanim predmetom odprla okno v pritličju objekta in vstopila v notranjost. Pri tem sta storilca našla in odtujila različno orodje (kosilnico na nitko na baterije znamke Husqvarna, električne škarje za obrezovanje žive meje, neznane znamke). Po prvih ocenah je nastala materialna škoda za približno 400 evrov. Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Idrija še preiskujejo.

Policisti PU Nova Gorica tudi tokrat opozarjamo na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomnih tatvin v stanovanjske hiše, stanovanja, motorna vozila, poslovne in druge gospodarske objekte…). V primeru izvršenih tatvin in vlomov v omenjene objekte občanom in občankam svetujemo, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali znano interventno številko policije 113 z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo odsotnost stanovalcev, le to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v stanovanjskih objektih prižgane luči. Odsotnost luči v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah, kaže tudi na odsotnost stanovalcev, kar nepridipravi s pridom izkoriščajo za izvršitev kaznivega dejanja. "Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Med te preventivne ukrepe sodijo zagotovo sodijo naslednji:

  • poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete;
  • vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov...)
  • Tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;
  • doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
  • Ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti. Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev.
  • ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, z vidnih mest umaknite vrednejše predmet ...

Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije.

V Novi Gorici se je poškodoval kolesar
Danes, 12. januarja v dopoldanskem času, so policisti PP Nova Gorica, obravnavali dogodek v Novi Gorici (Kidričeva ulica), kjer se je poškodoval 50–letni moški. Ugotovljeno je bilo, da je slednji po pločniku ob sebi potiskal kolo in ko je s kolesom zapeljal čez robnik, se mu je snela prednja pnevmatika. Zaradi tega je moški izgubil ravnotežje in padel ter se lažje poškodoval po obrazu (odrgnine). Kasneje so ga na kraju oskrbeli reševalci NMP ZD Nova Gorica in ga odpeljali na pregled v šempetrsko bolnišnico.

Obravnavani primer s področja prepovedanih drog
Policisti so v sredo, 10. januarja pozno zvečer, v naselju Kromberk pri Novi Gorici 36–letnemu moškemu v postopku zasegli PVC vrečko s posušenimi zelenimi delci zaradi suma, da gre za prepovedano drogo (konoplja). Zasežene rastlinske delce so policisti poslali v nadaljnjo analizo in če bo slednja potrdila, da gre v navedenem primeru za prepovedano drogo, bodo zoper moškega uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve določil zakona o proizvodnji prepovedanih drog ter prometu z njimi, poroča PU Nova Gorica.

Poškodba parkiranega vozila na Goriškem
Policisti so v sredo, 10. januarja popoldne, obravnavali poškodbo osebnega avtomobila, ki je bil parkiran na peščenem parkirišču v Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici. Po prvih zbranih podatkih je neznani voznik neznanega vozila poškodoval oz. podrsal prednji desni odbijač drugega udeleženega vozila (znamke BMW). Policisti PP Nova Gorica so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Osebno vozilo nenadzorovano zapeljalo po klančini in trčilo v betonski steber
Danes, 12. januarja ob 7.31, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije na neoznačenem parkirnem prostoru na klančini pri garažni hiši v Novi Gorici (Ulica Gradnikove brigade ). Z ogledom kraja prometne nezgode in z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je voznica avtomobila danes zjutraj parkirala osebno vozilo na omenjeni lokaciji. Pri tem pa kot voznica, ki je zapustila vozilo, ni ukrenila vse potrebno, da se vozilo ne more samo premakniti, saj je menjalno ročico pustila v nevtralnem položaju in ročne zavore ni do konca zategnila, posledično je osebno vozilo zapeljalo po klančini in trčilo v betonski steber. Nastala je materialna škoda na vozilu. Voznici je bil zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (zapustitev vozila, kršitev prvega odstavka 62. člena ZPrCP) izdan plačilni nalog.

V prometni nesreči I. kategorija na vipavski hitri cesti udeleženo osebno vozilo
Danes, 12. januarja okoli 7. ure zjutraj, smo obravnavali dogodek v cestnem prometu na odseku hitre ceste H4 Vipava – Nanos (pri prvem predoru na hitri cesti). Ugotovljeno je bilo, da je voznica avtomobila vozila po hitri cesti iz Vipave v smeri naselja Razdrto. Med vožnjo po prehitevalnem pasu ji je iz nasprotnega smernega vozišča priletel odpadel del spojlerja kabine neznanega tovornega vozila. Voznica je s prednjim levim delom avtomobila zadela omenjeni predmet (spojler) in ga povozila. V prometni nesreči je na vozilu znamke Opel nastala materialna škoda (razbit levi žaromet, podrsan prednji odbijač in prednji levi blatnik). Prometni policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Povoženje divjadi
Danes, 12. januarja ob 6.24, je bila Policija obveščena o povoženju divjadi (divji prašič) na območju Ajševice pri Novi Gorici. Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega avtomobila med vožnjo med Ajševico in Kromberkom trčil v divjega prašiča, ki je nenadoma stekel pred njegovo vozilo. Po trku z divjadjo je na vozilu nastala materialna škoda (vozilo je v nevoznem stanju), divjad je na kraju poginila. Kasneje je za poginulo divjo žival poskrbel higienik. Policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran