radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniIz prometa izločili voznika zaradi vožnje pod vplivom alkohola
Včeraj, 14. januarja v večernih urah, so policisti v Rožni Dolini pri Novi Gorici ustavili in kontrolirali 62–letnega voznika osebnega vozila, državljana Italije. V nadaljevanju postopka je bil vozniku odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0,73 mg/l alkohola v organizmu). Italijanskemu vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in zoper kršitelja podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Voznik na parkirnem prostoru poškodoval tri osebna vozila
Včeraj, 14. januarja nekaj minut po polnoči, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije na parkirišču stanovanjskega bloka v Solkanu. Z ogledom kraja prometne nesreče in z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je voznik avtomobila v navedenem času vozil vzvratno po parkirnem prostoru pred stanovanjskim blokom v omenjenem naselju in pri tem poškodoval tri osebne avtomobile. Na vozilih je nastala materialna škoda. Ugotovljeno je bilo, da 27-letni voznik ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja. Prav tako je voznik odločno odklonil odrejen hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi in odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Policisti so mu vozilo zasegli (po 23. členu ZPrCP). Zoper voznika bo zaradi kršitev prometne zakonodaje podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče, prav tako bodo novogoriški policisti uvedli prekrškovni postopek zoper lastnika vozila.

Neznanec v Podnanosu poškodoval več stolov pred gostinskim lokalom
Včeraj, 14. januarja dopoldne, so policisti PP Ajdovščina obravnavali poškodovanje več stolov pred gostinskim objektom v Podnanosu (občina Vipava). Po sedaj zbranih podatkih je neznanec poškodoval šest stolov in tako lastnikom povzročil za približno 300 evrov materialne škode. S strani oškodovanca je bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja (poškodovanje tuje stvari, po 220. členu KZ-1), zato bodo ajdovski policisti po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovitev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

V prometni nesreči II. kategorije na lokalni cesti Vrtovče – Šmarje voznik zapeljal z vozišča
Včeraj, 14. januarja ob 15.23, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o prometni nesreči II. kategorije na lokalni cesti Vrtovče – Šmarje (občina Ajdovščina), kjer je voznik osebnega avtomobila zapeljal s cestišča, vozilo se je prevrnilo na streho. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznik osebnega avtomobila peljal med vožnjo na omenjeni lokalni cesti zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom; vozilo je zapeljalo oz. zdrsnilo v bližnji potok približno pet metrov pod vozišče. V prometni nesreči je bil voznik predvidoma lažje poškodovan, na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP ZD Ajdovščina. Na kraju so poleg policistov in reševalcev posredovali tudi gasilci GRC Ajdovščina. Povzročitelju je bil zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa izdan plačilni nalog (neprilagojena hitrost, kršitev določil 45. člena ZPrCP).

Na podstrešju stanovanjske hiše na Goriške zagorela električna inštalacija
Včeraj, 14. januarja okoli 20. ure, je bila Policija obveščena o požaru na podstrešju stanovanjske hiše v Novi Gorici (Gortanova ulica). Ugotovljeno je bilo, da je na omenjenem podstrešju zagorela električna inštalacija (kondenzator). Požar je pogasil lastnik sam še pred prihodom gasilcev JZ GRD Nova Gorica in PGD Nova Gorica na omenjeni kraj, ki so pregledali prostore in prezračili objekt. Po nestrokovni oceni je nastala materialna škoda za okoli tisoč evrov. Policisti PP Nova Gorica bodo o vseh ugotovitvah dogodka s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prometna nesreča II. kategorije v Goriških Brdih z ukradenim vozilom
Včeraj, 14. januarja ob 10.11 dopoldne, smo bili obveščeni o tatvini osebnega avtomobila z dvorišča stanovanjske hiše z območja naselja Kojsko v Goriških Brdih. Nedolgo zatem oz. včeraj ob 12.32, smo bili obveščeni tudi o prometni nesreči II. kategorije na območju naselja Podsabotin, na cesti Podsabotin – Kojsko (občina Brda), kjer je bilo prej omenjeno ukradeno osebno vozilo prevrnjeno na streho.

Po prvih zbranih podatkih je mlajši voznik vozil odtujeno osebno vozilo po regionalni cesti izven naselja Podsabotin, iz smeri Solkana proti naselju Hum. Med vožnjo na omenjeni relaciji je pripeljal v levi nepregledni ovinek, pri eni od stanovanjskih hiš v Podsabotinu pa je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom, zapeljal s ceste na dovozno poti in nato trčil v kamniti zid. Vozilo se je prevrnilo na streho in obstalo na regionalni cesti. Po trčenju so mlajši voznik (brez veljavnega vozniškega dovoljenja) in trije mlajši sopotniki (vsi mladoletniki) zbežali iz osebnega vozila in zapustili kraj prometne nesreče. Prometni policisti so mlajše osebe izsledili; eden od mlajših sopotnikov je bil predvidoma lažje poškodovan. Primer prometne nesreče preiskujejo v smeri suma kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu (po določilu 324. člena KZ-1), prav tako bo zaradi suma kaznivega dejanja tatvine motornega vozila podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Pomoč policistom na kraju so nudili poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica.

Povoženje divjadi
Danes, 15. januarja ob 6.46, smo obravnavali povoženje divjadi izven Kobarid, na regionalni cesti Kobarid – Bovec, kjer je voznik osebnega avtomobila povozil divjad (košuto), ki je nenadoma stekla na vozišče. Po trku z vozilom je divjad s kraja zbežala v bližnji gozd, na vozilu je nastala materialna škoda.

V soboto, 13. januarja ob 19.32, smo bili obveščeni, da je voznik osebnega avtomobila blizu naselja Cerkno povozil divjad (srno). Po trku z omenjeno divjadjo je na vozilu nastala majhna poškodba. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so policisti PP Idrija odstopili od ogleda kraja prometne nezgode.

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran