radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniV preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 549 klicev, 169 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 60 nanašalo na kriminaliteto, 33 na javni red in mir, ter 56 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno tatvino, 9 tatvin, 5 vlomov (v dveh primerih je ostalo pri poskusu) in 6 primerov poškodovanja tuje stvari. Prav tako so posredovali v primeru nasilja v družini, kjer zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja.

Pri prometni varnosti so obravnavali 21 prometnih nesreč z materialno škodo in nesrečo z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnima kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli vozili.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 8 krat na javnem kraju (ena oseba je bila pridržana) in 3 krat v zasebnem prostoru.

Obravnavali so 15 posameznikov zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Vlomi:
V okolici Vrhnike je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar. Lastnika je oškodoval za okoli 300 evrov.

V Kamniku so neznanci vlomili v trgovino in odtujili menjalni denar. Po prvi oceni je nastalo za okoli 100 evrov škode.

V okolici Domžal je bilo vlomljeno v gradbeni kontejner od koder so odtujili električne vodnike in druge predmete. Povzročili so za okoli 1.000 evrov škode.

Kaznivo dejanje prepovedanega prehoda čez državno mejo ali ozemlje države
Včeraj popoldan so policisti v Logatcu, ustavili vozilo poljskih registrskih oznak. V postopku je bilo ugotovljeno, da je ukrajinski voznik v vozilu prevažal 8 tujcev (državljanov Sirije), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Državljanu Ukrajine je bila odvzeta prostost, postopki in aktivnosti policistov v povezavi s tujci pa še potekajo.

Drzna tatvina
Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena dopoldan na območju Vrhnike. Neznani storilec je na domu zamotili oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili denar in tako lastnika oškodoval za nekaj sto evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z vozilom znamke Volkswagen, črne barve. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

Prometne nesreče:
Včeraj, okoli 7.30 se je na cesti Trojane – Želodnik, v križišču z priključkom iz avtoceste zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznica pri vključevanju v promet odvzela prednost drugi voznici. Pri tem se je udeležena voznica lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran