radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniV preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 650 klicev, 212 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 68 nanašalo na kriminaliteto, 47 na javni red in mir, ter 68 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno 12 tatvin, 7vlomov (v enem primeru je ostalo pri poskusu) in 6 primerov poškodovanja tuje stvari.

Pri prometni varnosti so obravnavali 23 prometnih nesreč z materialno škodo in 4 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnima kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli vozili.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 10-krat na javnem kraju in 5 krat v zasebnem prostoru.

Obravnavali so 23 posameznikov zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Vlomi:
V okolici Logatca je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil tehnične in druge predmete. Lastnika je oškodoval za okoli 100 evrov.

V okolici Domžal je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar in nakit je oškodoval za okoli 3.200 evrov.

V Mostah je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil nakit in kolo. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

V Litiji je neznani storilec vlomil v klet in odtujil alkoholne pijače in kolo. Lastnika je oškodoval za okoli 350 evrov.

V centru Ljubljane je neznani storilec vlomil v klet in odtujil motorni žagi ter kosilnico. Lastnika je oškodoval za okoli 1.000 evrov.

V okolici Kočevja je neznani storilec vlomil v klet in odtujil mesne izdelke. Lastnika je oškodoval za okoli 1.000 evrov.

Kaznivi dejanji prepovedanega prehoda čez državno mejo ali ozemlje države
Včeraj popoldan so policisti v Logatcu, ustavili vozilo češki registrskih oznak. V postopku je bilo ugotovljeno, da sta latvijski voznik in sopotnik v vozilu prevažala 15 tujcev (državljanov Sirije), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Državljanoma Latvije je bila odvzeta prostost, postopki in aktivnosti policistov v povezavi s tujci pa še potekajo.

Zvečer so policisti v Logatcu, ustavili vozilo češki registrskih oznak. V postopku je bilo ugotovljeno, da je Gruzijski voznik v vozilu prevažal 17tujcev (državljanov Sirije in Palestine), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Državljanoma Latvije je bila odvzeta prostost, postopki in aktivnosti policistov v povezavi s tujci pa še potekajo.

Prometne nesreče:
Včeraj, okoli 19. ure se je na enem izmed parkirišč za Bežigradom zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in peška. Do prometne nesreče je prišlo, zaradi nepravilne hoje peške. Pri tem se je peška lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 11. ure se je na Ameriški ulici v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in pešec. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznik odvzel prednost pešcu na prehodu za pešce. Pri tem se je pešec lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Zimske razmere
V zimskih razmerah, ko so ceste ponekod zasnežene, spolzke in na posameznih izpostavljenih delih lahko tudi poledenele je še toliko bolj pomembno da vozimo s prilagojeno in da so vozila tehnično brezhibno in ustrezno opremljena. To ne pomeni vožnjo po omejitvah ampak v celoti bolj previdno vožnjo, da bomo varno prišli na naš cilj.

Hitrost vozila zmanjšajte in prilagodite razmeram ter stanju vozišča. Povečajte varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred vami. Zavirajte narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Smeri vožnje ne spreminjajte sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje. Zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila. Vozite čim enakomerneje, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti. Posebno bodite pozorni bodite na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.

Upoštevate daljši čas potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno. Med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebno pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost. Pred vožnjo dobro očistite vsa stekla in poskrbite, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi. Pred daljšo vožnjo preverite, ali imate v rezervoarju dovolj goriva, saj se lahko zgodi da obstanete v zastojih, zato v vozilu ne bo odveč tudi oddeja, lopata, metlica, vlečna vrv. Se pravi na pot se odpravite le dobro pripravljeni ter sproti spremljajte prometne razmere.

V zimskem času in poslabšanju prometnih razmer navadno obravnavamo več prometnih nesreč. Kot uvodoma lahko opozorimo, da je vselej potrebno prilagoditi hitrost in upoštevati cesto prometna pravila. Še posebej bi opozorili, da alkohol ne sodi na cesto in da se vožnja pod vplivom alkohola v kombinaciji z razmerami na cesti pogosto konča tragično.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran