radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

denarKriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor so v prejšnjem tednu zaključili preiskavo suma več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Po zaključenem predkazenskem postopku so na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki je usmerjalo predkazenski postopek, podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo z območja Maribora za 7 kaznivih dejanj poslovne goljufije (po čl. 228 KZ-1) ter 5 kaznivih dejanj ponarejanja listin (po čl. 251 KZ-1), zoper drugo osumljeno fizično osebo z območja Maribora pa zaradi pomoči pri enem kaznivem dejanju poslovne goljufije (po členu 228 KZ-1). Prav tako smo podali kazensko ovadbo zoper 2 gospodarski družbi s sedežem na Slovaškem v skladu z Zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, ker so bila kazniva dejanja storjena v imenu in za račun pravnih oseb.

Kriminalisti so v obravnavani zadevi prejšnji teden enemu osumljenemu odvzeli prostost in ga privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njega odredil pripor. Osumljeni je kazniva dejanja izvrševal na način, da je kot odgovorna oseba dveh gospodarskih družb s sedežem na Slovaškem, v obdobju od leta 2021 do 2023, sklepal pogodbe o dobavi gradbenega materiala z različnimi gospodarskimi družbami z območja Avstrije, Slovaške in Slovenije, in jim s ponarejenimi dokumenti lažno prikazoval plačilo materiala, zaradi neplačila blaga pa je 7 oškodovanim gospodarskim družbam nastala škoda v skupni višini nekaj manj kot 250.000 EUR. Ugotovljeno je bilo, da mu je pri izvršitvi enega kaznivega dejanja poslovne goljufije pomagala tudi druga osumljena oseba tako, da je ta ponaredila dokumente, s katerimi sta preslepila enega oškodovanca.

Prvoosumljeni je bil za istovrstna kazniva dejanja že pravnomočno obsojen.

Za kaznivo dejanje poslovne goljufije po čl. 228 KZ-1 je v primeru, ko si storilec pridobi veliko premoženjsko korist, zagrožena kazen zapora od enega do desetih let, za kaznivo dejanje ponarejanja listin po čl. 251 KZ-1 pa je zagrožena kazen zapora do dveh let.

Anita Kovačič Čelofiga
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Maribor

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran