radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniObravnavani primer s področja prepovedanih drog
Policisti PP Nova Gorica so danes, 30. januarja v dopoldanskem času, v Novi Gorici imeli 44–letnemu moškemu v postopku zasegli delce zeleno rjave posušene rastline zaradi suma, da gre za prepovedano drogo (konoplja). Policisti so zasežene rastlinske delce poslali v nadaljnjo analizo in če bo slednja potrdila, da gre v navedenem primeru za prepovedano drogo, bodo zoper moškega uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve določil Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Vlomili v avtomobil in ukradli zlato žepno uro in predmete iz srebra
Včeraj, 29. januarja v popoldanskem času, so policisti PP Nova Gorica obravnavali vlom v osebni avtomobil, ki je bil parkiran na parkirišču na Delpinovi ulici v Novi Gorici. Po sedanjih ugotovitvah je neznani storilec pristopil do zaklenjenega osebnega avtomobila znamke Alfa Romeo, italijanskih registrskih številk in razbil steklo okna zadnjih levih vrat avtomobila. Storilec je nato iz notranjosti vozila odtujil manjšo potovalno torbico z vsebino (v njej je oškodovanec imel zlato žepno uro in druge predmete iz srebra v skupni vrednosti okoli 1.100 evrov). Storilec je po izvršenem kaznivem dejanju kraj zapustil in odšel neznano kam. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje (po prvem odstavku 205. člena KZ-1).

Informacije občanov so v številnih primerih ključne pri izsleditvi storilcev
S ciljem preprečevanjem tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj ponovno opozarjamo vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete Policijo (več preventivnih nasvetov na spletni strani: https://www.policija.si/index.php/en/preventiva-/kriminaliteta/432-vlomi-v-vozila ).

Prav tako pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil po vaseh oz. v stanovanjskih soseskah večjih mest. se tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije. Prav tako lahko policistom pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o storilcu: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal...

Policisti na Goriškem obravnavali hujšega kršitelja cestnoprometnih predpisov
Včeraj, 29. januarja okoli 22. ure, so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica na območju Solkana ustavljali voznika motornega kolesa na predpisan način (z modrimi lučmi in kratkimi zvočnimi signali – s sireno). Voznik znakov policistov ni upošteval in je z vožnjo nadaljevali v smeri Kromberka. Med vožnjo je pobegli motorist storil več cestnoprometnih prekrškov, kljub temu pa je bil pobegli voznik izsleden v enem od naselij v Mestni občini Nova Gorica. V nadaljevanju postopka je bilo ugotovljeno, da 33-letni voznik motornega kolesa ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja, prav tako je odločno odklonil odrejen hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Odklonil je tudi odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Prometni policisti so mu motorno kolo zasegli mu je bil izdan plačilni nalog. Prav tako ga čaka še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Med vožnjo po makadamski cesti zapeljal v manjši jarek
Včeraj, 29. januarja ob 9.35, smo bili obveščeni o dogodku s področja prometne varnosti na območju Solkana, kjer je voznik med vožnjo po makadamski poti oz. dovozni poti z vozilom zapeljal v manjši jarek. Zaradi razmočenega terena se je z vozilom vkopal, tako da so morali posredovali poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica, ki so omenjeno vozilo s tehničnim posegom izvlekli iz jarka nazaj na vozišče. Voznik ni bil poškodovan, prav tako je vozilo nepoškodovano.

Najdena pozabljena gotovina na bančnem avtomatu v Novi Gorici
Včeraj, 29. januarja v dopoldanskem času, so policiste PP Nova Gorica obvestili o najdbi gotovine oz. bankovca za 50 evrov v reži notranjega bančnega avtomata v Novi Gorici (Kidričeva ulica). V zvezi s tem ponovno svetujemo občanom naj bodo pri dvigu gotovine iz bankomata zbrani in naj poskrbijo, da denar vzamejo iz reže bančnega avtomata. V primeru, da na bankomatu pozabijo dvignjeno gotovino in jo kasneje tam ni več, pa svetujemo, da o tem nemudoma obvestijo policiste najbližje policijske postaje oz. svojo banko ali bančno ustanovo, ki si lasti bankomat, na katerem je bil pozabljen denar.

Posameznike oz. naslednje uporabnike, ki naletijo na pozabljeno gotovino na bančnih avtomatih, pa ponovno opozarjamo, da v izogib morebitni kazenski odgovornosti najden denar nemudoma odnesejo oz. izročijo policistom na policijski postaji oz. o najdbi pozabljene gotovine obvestijo najbližjo banko. V primeru, da bi posamezniki pozabljeno gotovino preprosto vzeli oz. si jo prilastili, bi bili kazensko odgovorni zaradi suma kaznivega dejanja Zatajitev (po določilu 208. člena KZ-1), za kar se kaznuje z denarno ali celo z zaporno kaznijo. Postopek ravnanja z najdenimi stvarmi je natančneje opredeljen v stvarnopravnem zakoniku in pravilniku o postopku z najdenimi stvarmi. Več podrobnosti o postopku z najdenimi stvarmi tudi na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/pogosta-vpraanja/najdeni-predmeti-javne-drazbe. Podatki o najdenih predmetih skladno s Pravilnikom o postopku z najdenimi stvarmi pa so objavljeni tudi na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/apps/predmeti/index.php#/

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran