radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 1 - 2 min.)

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so v začetku januarja zaradi kaznivega dejanja Izsiljevanje po I. in II. odstavku 213. člena KZ-1 ovadili 40-letnega osumljenca z območja Krškega.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je oškodovanec preko družbenega omrežja Facebook prejel prošnjo za prijateljstvo neznane ženske in se z njo pričel dopisovati. Po izmenjavi fotografij je predlagala, da se srečata, kar je zavrnil in prekinil komunikacijo.

Kasneje ga je poklical moški in se izdajal za očeta domnevno mladoletne hčerke, s katero naj bi se oškodovanec dopisoval. V zameno za izbris komunikacije ga je pričel izsiljevati za denar, grozil mu je s pretepom in ubojem. Oškodovanec, ki je bil prestrašen in v stiski, mu je izročil več kot 20.000 evrov. Osumljenec je tudi po prejemu denarja nadaljeval z izsiljevanjem, žrtvi je še naprej grozil.

V okviru preiskave so kriminalisti v začetku januarja v zaključni akciji 40-letnega osumljenca prijeli in mu odvzeli prostost. S kazensko ovadbo so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

policija splosni40-letnika so policisti in kriminalisti v zadnjih desetih letih že 15-krat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj (goljufija, zatajitev, tatvina, velika tatvina) in kaznivih dejanj z elementi nasilja (rop, grožnja).

Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin. Menijo, da je žrtev izsiljevalca še več, vendar si ti zaradi strahu pred uresničitvijo groženj ne upajo poiskati pomoči oziroma kaznivega dejanja naznaniti policistom.

Na policiji občasno prejmemo prijave izsiljevanja preko spleta in družbenih omrežij. Med oškodovanci so največkrat mladoletne osebe, žrtve izsiljevanja pa so tako kot v opisanem primeru, tudi odrasli. Storilci izkoriščajo njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Poleg finančne škode pa izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko.

Več preventivnih nasvetov je na voljo na povezavah:

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu/ne-postanite-tarca-spletnega-izsiljevanja-z-golimi-posnetki-ali-fotografijami

https://www.varninainternetu.si/izsiljevanje-z-intimnimi-fotografijami/

Alenka Drenik Rangus
predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Novo mesto

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran