radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniNa Goriškem Krasu vlomili v stanovanjsko hišo
Danes, 2. februarja dopoldne, so policisti obravnavali vlom v stanovanjsko hišo na območju naselje Lipa (občina Miren – Kostanjevica) Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec pred nekaj tedni oz. v času med 10. in 16. januarjem 2024 vlomil v eno od stanovanjskih hiš v omenjeni stanovanjski objekt. Storilci so pregledali notranje prostore objekta in nato ukradli različno posodo in druge predmete. O kaznivem dejanju je Policija obvestila tudi preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in okrožno državno tožilko v Novi Gorici. Okoliščine vloma v omenjeni objekt policisti PP Nova Gorica še preiskujejo.

Obravnavani primer s področja prepovedanih drog
Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica so včeraj, 1. februarja v popoldanskem času, na območju Nove Gorice starejšemu mladoletniku v postopku zasegli zelene posušene rastlinske delce zaradi suma, da gre za prepovedano drogo (konoplja). Policisti so omenjene rastlinske delce poslali v nadaljnjo analizo in če bo slednja potrdila, da gre v navedenem primeru za prepovedano drogo, bodo zoper mlajšo osebo podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče zaradi kršitve določil Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Najdena pozabljena gotovina na bančnem avtomatu na Ajdovskem
Včeraj, 1. februarja, so policiste PP Ajdovščina obvestili o najdbi gotovine za 70 evrov v reži notranjega bančnega avtomata v Ajdovščini (Vipavska cesta); omenjena gotovina je bila s strani občanke na omenjenem bančnem avtomatu najdena v sredo, 31 januarja v popoldanskem času. V zvezi s tem ponovno svetujemo občanom naj bodo pri dvigu gotovine iz bankomata zbrani in naj poskrbijo, da denar vzamejo iz reže bančnega avtomata. V primeru, da na bankomatu pozabijo dvignjeno gotovino in jo kasneje tam ni več, pa svetujemo, da o tem nemudoma obvestijo policiste najbližje policijske postaje oz. svojo banko ali bančno ustanovo, ki si lasti bankomat, na katerem je bil pozabljen denar.

Posameznike oz. naslednje uporabnike, ki naletijo na pozabljeno gotovino na bančnih avtomatih, pa ponovno opozarjamo, da v izogib morebitni kazenski odgovornosti najden denar nemudoma odnesejo oz. izročijo policistom na policijski postaji oz. o najdbi pozabljene gotovine obvestijo najbližjo banko. V primeru, da bi posamezniki pozabljeno gotovino preprosto vzeli oz. si jo prilastili, bi bili kazensko odgovorni zaradi suma kaznivega dejanja Zatajitev (po določilu 208. člena KZ-1), za kar se kaznuje z denarno ali celo z zaporno kaznijo. Postopek ravnanja z najdenimi stvarmi je natančneje opredeljen v stvarnopravnem zakoniku in pravilniku o postopku z najdenimi stvarmi. Več podrobnosti o postopku z najdenimi stvarmi tudi na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/pogosta-vpraanja/najdeni-predmeti-javne-drazbe. Podatki o najdenih predmetih skladno s Pravilnikom o postopku z najdenimi stvarmi pa so objavljeni tudi na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/apps/predmeti/index.php#/

V prometni nesreči II. kategorije v Goriških Brdih lažje poškodovan voznik avtomobila
Danes, 2. februarja ob 6.34, smo bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije na regionalni cesti izven naselja Podsabotin v Goriških Brdih in v kateri je bil sam udeležen voznik osebnega avtomobila. Po sedaj zbranih podatkih je voznik avtomobila vozil iz Huma proti Solkanu. Ko je pripeljal v desni blagi nepregledni ovinek je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad avtomobilom in s prednjim desnim delom vozila trčil v varnostno ograjo. Od omenjene ograje je vozilo odbilo v levo stran čez nasprotno smerno vozišče v obcestni jarek, kjer je vozilo privzdignilo in nato trčilo še v dva drogova javne razsvetljave. Na kraju so poleg policistov Postaje prometne policije Nova Gorica posredovali tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica in reševalci NMP ZD Nova Gorica, ki so predvidoma lažje poškodovanega voznika odpeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Povzročitelju prometne nesreče bo zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (neprilagojena hitrost, kršitev 45. člena ZPrCP) izdan plačilni nalog.

Neprilagojena hitrost oz. prekoračitev hitrosti je namreč tako v Evropi kot tudi na slovenskih cestah še vedno med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo. Zato Policiji znova opozarjamo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti! Bodimo odgovorni, vključimo varnostne ukrepe v svoje vozniške navade, vozimo spoštljivo, previdno in strpno. Življenje je najdragocenejša stvar, ki jo imamo, varujmo ga!

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije:

V prometni nesreči II. kategorije v Volčji Dragi udeležen voznik avtomobila
Včeraj, 1. februarja ob 19.28, so policiste obvestili o prometni nesreči II. kategorije v naselju Volčja Draga (občina Renče – Vogrsko) in v kateri je bil udeležen voznik osebnega avtomobila. Z zbiranjem obvestil in z ogledom kraja prometne nesreče je bilo ugotovljeno, da je voznik avtomobila peljal po regionalni cesti iz smeri Šempetra pri Gorici proti naselju Renče. V križišču z regionalno cesto je voznik zavil desno proti naselju Renče in peljal čez železniško progo, nato pa v levem ovinku z avtomobilom ni vozil po desnem smernem vozišču glede na dovoljeno smer vožnje. Posledično je z vozilom je tako s prednjim levim blatnikom trčil v betonski steber pri stanovanjskem objektu. Voznik je pri tem utrpel predvidoma lažje poškodbe, nastala je materialna škoda. Poleg prometnih policistov so bili na kraju tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica in reševalci NMP ZD Nova Gorica, ki so oskrbeli lažje poškodovanega voznika. V nadaljevanju postopka je bilo tudi ugotovljeno, da je bil povzročitelj prometne nesreče pod vplivom alkohola (več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Policisti so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!

Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične. Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

V prometni nesreči z majhno poškodbo na Idrijskem udeleženi dve vozili
Danes, 2. februarja zjutraj, so policisti v Idriji obravnavali prometno nesrečo I. kategorije z udeležbo dveh osebnih vozil. Nastala je majhna poškodba. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so idrijski policisti odstopili od ogleda kraja prometne nesreče.

Med vožnjo v Spodnji Idriji povozil skalo na vozišču in poškodoval vozilo
Danes, 2. februarja v zgodnjih jutranjih urah, je voznik na območju Spodnje Idrije (pri čistini napravi) z osebnim vozilom povozil skalo na cesti in poškodoval vozilo (poškodba platišča). Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so idrijski policisti odstopili od ogleda kraja prometne nesreče I. katgorije z majhno poškodbo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran