radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 8 min.)

policija splosniNa Idrijskem iz prometa izločili kršitelja cestnoprometnih predpisov
Včeraj, 8. februarja v dopoldanskem času, so policisti v Idriji opravljali meritve hitrosti in pri tem 26-letnemu vozniku osebnega avtomobila izmerili hitrost 74 kilometrov na uro. V nadaljevanju postopka so mu odredili tudi hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kokain), zato mu je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Idrijski policisti so vozniku začasno odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo (po 113.a členu ZP-1), glede na rezultate toksikološke preiskave bodo zoper voznika podali ustrezen ukrep. Prav tako je bil vozniku izdan plačilni nalog zaradi prekoračitve hitrosti v omenjenem naselju (najvišje dovoljene hitrosti, kršitev določil 46. člena ZPrCP).

Med zadnjim vikendom v Prvačini skušali vlomiti v hišo
Policisti PP Nova Gorica so v sredo, 7. februarja v popoldanskem času, obravnavali poskus vloma v stanovanjsko hišo na območju naselja Prvačina (Mestna občina Nova Gorica). Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec med vikendom s pomočjo neznanega predmeta skušal vlomiti v omenjeni objekt skozi okno. Pri tem je nepridiprav poškodoval okensko roleto. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Zavarujte svoje nepremičnine in preprečite vstop vlomilcem
Storilci pogosto vlamljajo skozi vrata oz. okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja, gospodarske objekte... so vlom na vzvod ali s silo telesa, lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, razbitje steklenih površin, pogosto pa k temu pripomore tudi premajhna previdnost lastnikov objektov (puščeno orodje ali druga priročna sredstva v okolici hiše, ključi...). S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev zgoraj opisanih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v stanovanja, hiše, motorna vozila, drzne tatvine, ropi...) in se izognete neljubim dogodkom.

"Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Če vam kljub temu vlomijo v stanovanjski objekt, občanke in občane pozivamo, da takoj pokličejo policiste najbližje policijske postaje oz. Policijo na znano interventno številko policije 113. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite Policijo! Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko Policije 113.

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/100133-drzne-tatvine-v-vasih-domovih oz. na socialnem omrežju Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p5JofbAMJRY

Iz prometa izločili kršiteljico cestnoprometnih predpisov
Policisti PP Ajdovščina so včeraj, 8. februarja v nočnem času, na območju naselja Črniče (občina Ajdovščina) ustavili in kontrolirali voznico osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka je bilo ugotovljeno, da slednja ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja. Ajdovski policisti so ji vozili zasegli (po 23. členu ZPrCP), zoper voznico bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prav tako so policisti PP Idrija v sredo, 7. februarja v večernih urah, na območju Idrije ustavili in kontrolirali voznico osebnega avtomobila. V postopku je bilo ugotovljeno, da voznica nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti so ji vozilo zasegli (po 23. členu ZPrCP), čaka jo še srečanje s sodnikom, saj bo zoper voznico zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o voznikih (kršitev določil 56. člena ZVoz-1) podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Povoženje divjadi
Danes, 9. februarja ob 7.13, smo bili obveščeni, da je voznik osebnega vozila na cesti Branik - Spodnja Branica, povozil srno. Po trku z vozilom je omenjena divjad na kraju poginila, na avtomobilu je nastala majhna poškodba. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so policisti PP Nova Gorica odstopili od ogleda kraja prometne nezgode.

Prav tako so policisti PP Nova Gorica danes, 9. februarja ob 7.11, obravnavali povoženje divjadi (srna) na cesti Kanalski vrh – Morsko (občina Kanal ob Soči). Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega avtomobila vozil po lokalni cesti iz Kanalskega Vrha proti naselju Morsko, iz travnika na levi strani pa je čez cesto nenadoma priteklo več srn, pri tem pa je voznik s prednjim desnim delom vozila trčil v srno; kljub zaviranju se trku z divjadjo ni uspel izogniti. Na vozilu je nastala materialna škoda, divjad je s kraja zbežala v bližnji gozd. Policisti PP Nova Gorica so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Vstopamo v norčavi pustni čas - naj bo rajanje veselo in varno! - preventivni nasveti Policije
Tako kot v minulih letih bodo tudi letos v času prihajajočega pustovanja oz. pustnega dogajanja (številne zabave, rajanja, pustni sprevodi...) v naslednjih dneh številne kraje na Severnem Primorskem kot tudi drugod po Sloveniji preplavile maškare, in sicer posamezne ali v skupinah. S časom pustnih zabav in norčij v prihajajočih dneh pa je povezanih tudi več varnostnih pojavov, ki lahko negativno vplivajo na splošno varnost in dobro počutje državljanov. Ob tem vse voznike motornih vozil opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) namreč v 35. členu predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav tako, da bi se poslabšalo njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem spadajo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno. Za neupoštevanje te določbe je za voznike motornih vozil predpisana globa 250 eurov in 3 kazenske točke. Za volan sedite brez pustne maske in nikar ne bodite pod vplivom alkohola, na prireditvah pa ne pozabite na lastno varnost in varnost svojega imetja.

Voznikom tudi svetujemo, naj prilagodijo hitrost veljavnim omejitvam in razmeram na cestah, ki bodo po napovedih v naslednjih dneh mokre in spolzke. Pri nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko namreč različni pripomočki (deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo voznika in potnike v vozilu, zato svetujemo, da jih pospravite v prtljažnik vozila. Če vozite, nikar ne uživajte alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. Tistim pa, ki boste uživali alkoholne pijače, svetujemo, da poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza.

Udeležence pustnih prireditev kot tudi druge državljane opozarjamo na pomen samozaščitnega ravnanja. Pustni čas namreč lahko posamezniki izkoristijo za kršitve javnega reda (pretepi, drzno in nespodobno vedenje, vznemirjanje ljudi itd.) in različna kazniva ravnanja, predvsem v smislu uličnega nasilja, kot so ropi in drzne tatvine, izsiljevanja, vlomi v vozila in objekte ipd.

Prav tako občanke in občane opozarjamo, naj bodo pri dvigovanju in prenosu denarja pozorni, ali jih kdo opazuje ali jim sledi, prav tako naj ne štejejo denarja na ulici ali v gostinskih lokalih. Torbic, denarnic in dragocenosti naj ne puščajo brez nadzora ali na vidnih mestih v vozilih, saj so lahko zelo lahek plen storilcev. Ni odveč tudi previdnost pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem (maškaram), še posebej, ko so doma samo starejši ljudje ali otroci. Policisti tudi opozarjamo, da lahko posameznik v vsakem primeru, ko meni, da gre za na primer suma kaznivega dejanja ali kršitev javnega reda in miru, obrne neposredno na najbližjo policijsko postajo ali dogodek prijavi na telefonsko številko policije 113. Policisti bodo konkretno prijavo preverili in glede na ugotovitve ter v skladu s svojimi pooblastili in z zakonskimi predpisi ustrezno ukrepali, saj se zavedajo temeljne naloge policije glede varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi.

Več: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/117263-vstopamo-v-norcavi-pustni-cas-naj-bo-rajanje-veselo-in-varno

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran