radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniVlomili v hišo v Rožni Dolini pri Novi Gorici
Danes, 14. februarja v dopoldanskem času, smo bili obveščeni o vlomu skozi okno v stanovanjsko hišo v Rožni Dolini pri Novi Gorici. Po sedaj zbranih podatkih je bilo v omenjeni objekt vlomljeno tekom včerajšnjega dne, storilec je po izvršenem vlomu v notranjosti hiše našel ter ukradel različne predmete (zlat prstan, ročni uri, bižuterija) v vrednosti približno 1.100 evrov. Prav tako je zaradi vloma v objekt nastala posredna materialna škoda za nekaj sto evrov. Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Nova Gorica še preiskujejo.
Zavarujte svoje nepremičnine in preprečite vstop vlomilcem

Storilci pogosto vlamljajo skozi vrata oz. okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja, gospodarske objekte... so vlom na vzvod ali s silo telesa, lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, razbitje steklenih površin, pogosto pa k temu pripomore tudi premajhna previdnost lastnikov objektov (puščeno orodje ali druga priročna sredstva v okolici hiše, ključi...). S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev zgoraj opisanih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v stanovanja, hiše, motorna vozila, drzne tatvine, ropi...) in se izognete neljubim dogodkom.

"Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Če vam kljub temu vlomijo v stanovanjski objekt, občanke in občane pozivamo, da takoj pokličejo policiste najbližje policijske postaje oz. Policijo na znano interventno številko policije 113. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite Policijo! Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko Policije 113.

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/100133-drzne-tatvine-v-vasih-domovih oz. na socialnem omrežju Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p5JofbAMJRY

Na Goriškem in Idrijskem iz prometa izločili dva kršitelja cestnoprometnih predpisov
Včeraj, 13. februarja ob 21.29, so policisti PP Nova Gorica v Šempasu ustavili in kontrolirali 37-letnega voznika osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka je bilo ugotovljeno, da slednji ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozniku je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti (rezultat je pokazal vrednost 0.39 mg/l alkohola v izdihanem zraku). Policisti so mu vozilo skladno s prometno zakonodajo zasegli, zoper kršitelja cestnoprometnih predpisov bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prav tako so policisti PP Idrija včeraj, 13. februarja pozno popoldne, v naselju Godovič (občina Idrija) ustavili in kontrolirali voznika osebnega vozila. V nadaljevanju postopka je bilo ugotovljeno, da slednji ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja. Kršitelju cestnoprometnih predpisov je bilo vozilo zaseženo (po določilu 23. člena ZPrCP), čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Obravnavani primer s področja prepovedanih drog
Včeraj, 13. februarja popoldne, so policisti v Novi Gorici starejšemu mladoletniku v postopku zasegli manjšo količino zelene posušene rastline zaradi suma, da gre za prepovedano drogo (konoplja). Policisti PP Nova Gorica so posušeno rastlino poslali v nadaljnjo analizo in če bo slednja potrdila, da gre za prepovedano drogo, bodo zoper mladoletnika ustrezno ukrepali zaradi kršitve določil Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Iz prometa izločili voznico avtomobila zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog
Danes, 14. februarja nekaj minut po polnoči, so policisti v Novi Gorici ustavili in kontrolirali 40–letno voznico osebnega avtomobila, državljanko Italije. Novogoriški policisti so ji v nadaljevanju postopka odredili hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kokain, opijati, amfetamini, metamfetamini), zato ji je bil v nadaljevanju odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki ga je odločno odklonila. Voznici je bila prepovedana nadaljnja vožnja, zoper voznico bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da je vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu.

Po Zakonu o pravilih v cestnem prometu voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu niti ga začeti voziti, če je pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, in njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo. Zagrožena sankcija za ta prekršek je globa najmanj 1.200 evrov in 18 kazenskih točk.Vpliv psihoaktivnih zdravil se ugotavlja s strokovnim pregledom, ki obsega zdravniški pregled, s katerim se ugotavljajo znaki motenj v vedenju, ki lahko povzročijo nezanesljivo ravnanje v prometu, in odvzem vzorcev krvi, urina ali telesnih tekočin za toksikološko raziskavo, s katero se ugotovi prisotnost teh snovi v organizmu.

Več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20 in spletni strani: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/psihoaktivna-zdravila-v-cestnem-prometu

Povoženje divjadi
Danes, 14. februarja ob 7.22, so policisti PP Bovec obravnavali povoženje divjadi blizu kraja Pri Skalci, na glavni cesti Tolmin – Kobarid. Ugotovljeno je bilo, da je je vozniku avtomobila med vožnjo iz Tolmina proti Kobaridu z desne strani pred vozilo nenadoma skočila divjad (srna) in jo zadel s prednjim delom vozila. Omenjena divjad je po trku z avtomobilom na kraju poginila, na vozilu je nastala materialna škoda (majhna poškodba). Kasneje je za poginulo divjad poskrbel član tamkajšnje lovske družine. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji (po četrtem odstavku 111. člena ZPrCP) so bovški policisti odstopili od ogleda kraja prometne nezgode.

Prav tako so policisti PP Tolmin včeraj, 13. februarja ob 20.36, obravnavali povoženje divjadi na koncu naselja Idrsko (v smeri Tolmina), kjer je voznik osebnega avtomobila zadel divjad (jelena). Po trku z vozilom je divjad s kraja zbežala neznano kam, o povoženju divjadi so bili obveščeni člani tamkajšnje lovske družine. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so tolminski policisti odstopili od ogleda kraja prometne nezgode.

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran