radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

policija splosniNedovoljeno zbiranje prostovoljnih prispevkov
Včeraj, 14. februarja v dopoldanskem času, smo bili obveščeni o tujcu, ki je v Šempetru pri Gorici zbiral prostovoljne prispevke. Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica so na kraju ugotovili, da je 18-letni državljan Romunije ustavljal mimoidoče in nedovoljeno zbiral prostovoljne prispevke (pod pretvezo zbiranja za invalidne otroke in gluhoneme osebe). V nadaljevanju postopka so policisti ugotovili, da omenjeni moški nima ustreznih dovoljenj za zbiranje prostovoljnih prispevkov. Zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru (prostovoljni prispevki, kršitev prvega odstavka 17. člena ZJRM-1) so mu policisti izrekli globo oz. denarno kazen. Prav tako je bilo med postopkom ugotovljeno, da je skupaj z omenjenim državljanom Romunije nedovoljeno zbirala prostovoljne prispevek tudi mlajša ženska, vendar je slednji v središču Šempetra pri Gorici uspelo zbežati oz. ni bila izsledena.

V preteklem obdobju so se tudi na različnih območjih Severne Primorske tako kot drugod po državi pojavljali posamezniki oz. skupine (predvsem tujcev), ki so nedovoljeno zbirali prostovoljne prispevke v gotovini (pogosto s pretvezo zbiranja za gluhoneme osebe). Policisti PU Nova Gorica zato ponovno opozarjamo vse občane, da so v takšnih primerih izredno previdni in zavrnejo plačilo humanitarnega prispevka. Ponovno opozarjamo, da je zbiranje prostovoljnih prispevkov brez ustreznega dovoljenja prekršek po določilu 17. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. Zato občanom svetujemo, naj bodo v primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to, ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje. Način zbiranja prostovoljnih prispevkov je namreč opredeljen v določilih zakona o varstvu javnega reda in miru (5. člen). Posamezniki ali pravne osebe lahko zbirajo prispevke v humanitarne namene (npr. elementarne in druge nesreče) po pridobitvi dovoljenja, ki ga izdajo pristojne upravne enote. Višina globe za tovrstno kršitev je določena v 17. členu omenjenega zakona. V primeru ugotovljenih kršitev se v skladu s 24. členom zakona o varstvu javnega reda in miru tako pridobljeni denar odvzame. Če upravičenost pobiranja prispevkov ni izkazana, naj ljudje prispevkov ne dajejo.
Prav tako občanom svetujemo, naj neznanih oseb ne spuščajo (še posebej velja v primerih, ko se občan nahaja sam v stanovanju) v stanovanja, saj so v podobnih primerih pogoste tudi priložnostne tatvine (predmetov na hodniku, v stanovanju ...). Če upravičenost pobiranja prispevkov ni upravičena ali izkazana, naj konkretno zadevo preverijo pri organizaciji, za predstavnike katere se osebe izkazujejo, oziroma obvestijo policiste najbližje policijske postaje ali policijo na znano interventno številko 113 (pri tem naj bodo pozorni na osebni opis, vozila itd.

Obravnavani primer uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva na Goriškem
Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 14. februarja, na Goriškem obravnavali sum kaznivega dejanja uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva (po drugem odstavku 247. člena KZ-1). Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec v zadnjih mesecih na neugotovljen način pridobil podatke o plačilni kartici, ki je bila izdana za eno od gospodarskih družb na Severnem Primorskem. in nato pridobljene podatke oz. ponarejeno plačilno kartico uporabil v plačilnem prometu z namenom, da si pridobi premoženjsko korist. Storilec je nato z nezakonito pridobljenimi podatki oz. s ponarejeno plačilno kartico v zadnjih mesecih opravil več nakazil preko storitve enega od podjetij z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi. S tem nezakonitim početjem je bila gospodarska družba na območju PU Nova Gorica oškodovana za dobrih 700 evrov. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Med vožnjo povozila jašek in poškodovala vozilo
Včeraj, 14. februarja ob 19.23, so policiste obvestili, da je voznica osebnega avtomobila med vožnjo po Kolodvorski poti v Novi Gorici povozila jašek in poškodovala vozilo (poškodba prednjega desnega platišča in predrta prednja desna pnevmatika). Do poškodbe vozila je prišlo na delu ceste, kjer potekajo vzdrževalna dela in je ta del ceste pravilno označen s prometnimi znaki. Policisti PP Nova Gorica so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

V manjši prometni nesreči na parkirišču udeleženi dve vozili
Danes, 15. februarja ob 8.36, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije na parkirnem prostoru v Novi Gorici (Kidričeva ulica) z udeležbo dveh osebnih avtomobilov. Nihče ni bil poškodovan. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so policisti PP Nova Gorica odstopili od ogleda kraja prometne nesreče.

Povoženje divjadi
Včeraj, 14. februarja ob 18.44, smo bili obveščeni, da je voznik avtomobila na cesti Vipolže – Dobrovo (občina Brda) povozil divjad (srno). Kasneje je za poškodovano divjad poskrbel član tamkajšnje lovske družine. Policisti PP Nova Gorica so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran