radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 5 - 10 min.)

policija splosniNa Ajdovskem vlomili v stanovanjsko hišo in kradli zlatnino
Včeraj, 18. februarja v popoldanskem času, so policisti PP Ajdovščina obravnavali vlom v stanovanjsko hišo na območju Ajdovščine v času odsotnosti stanovalcev. Po sedaj zbranih podatkih je neznani storilec pred kratkim vlomil skozi okno objekta in preiskal notranje prostore. Pri tem je storilec našel in si prilastil več kosov zlatega nakita (več zapestnih, ogrlice, uhane, zlate obeske) v vrednosti več tisoč evrov. S tem nezakonitim je bila oškodovancem povzročena večja materialna škoda. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Zavarujte svoje nepremičnine in preprečite vstop vlomilcem - preventivni nasveti Policije
Storilci pogosto vlamljajo skozi vrata oz. okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete. Najpogostejši načini vlomov v stanovanjske hiše, stanovanja, gospodarske objekte... so vlom na vzvod ali s silo telesa, lomljenje vložkov cilindričnih ključavnic, razbitje steklenih površin, pogosto pa k temu pripomore tudi premajhna previdnost lastnikov objektov (puščeno orodje ali druga priročna sredstva v okolici hiše, ključi...). S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev zgoraj opisanih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v stanovanja, hiše, motorna vozila, drzne tatvine, ropi...) in se izognete neljubim dogodkom.

"Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ... Vse občane zato pozivamo, da več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko. Če vam kljub temu vlomijo v stanovanjski objekt, občanke in občane pozivamo, da takoj pokličejo policiste najbližje policijske postaje oz. Policijo na znano interventno številko policije 113. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite Policijo! Prav tako občane in občanke pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil v stanovanjskih soseskah večjih mest in po vaseh. Vse tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko Policije 113.

Več preventivnih nasvetov na spletu Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-premozenja/100133-drzne-tatvine-v-vasih-domovih oz. na socialnem omrežju Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=p5JofbAMJRY

Neznanec iz denarnice odvzel gotovino
Včeraj, 18. februarja ob 12.35, smo bili obveščeni o kaznivem dejanju zoper premoženje na Goriškem na škodo 31-letne državljanke Italije. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznanec včeraj okoli poldneva, v prostorih ene od igralnic na območju Nove Gorice iz pulta igralnega avtomata vzel pozabljeno denarnico z vsebino. Denarnica je bila kasneje najdena, iz nje je bila odtujena gotovina v znesku 700 evrov. Policisti PP Nova Gorica primer preiskujejo v smeri kaznivega dejanja Zatajitev (po 208. členu KZ-1).

Tatvina goriva na počivališču Mlake ob hitri cesti na Vipavskem
Policisti PP Ajdovščina so v soboto, 17. februarja zjutraj, obravnavali tatvino goriva na območju bencinskega servisa Mlake ob hitri cesti H4 v Vipavi. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec tekom noči iz rezervoarja tujega tovornega avtomobila iztočil oz. ukradel približno 500 litrov dizelskega goriva. S tem nezakonitim početjem je storilec eni od gospodarskih družb v Ukrajini povzročil za približno 850 evrov materialne škode. Ajdovski policisti bodo na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Z namenom preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj policisti PU Nova Gorica voznikom svetujemo, da pri postankih na avtocestnih počivališčih ali na parkirnih prostorih bencinskih servisov ves čas nadzirajo svoje vozilo in predmete v njem. Če se oddaljite, vozilo obvezno zaklenite, vrednejših predmetov pa ne puščajte na vidnih mestih. Več preventivnih nasvetov Policije glede preprečevanja tatvin na avtocestnih počivališčih na naslednji spletni strani: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/kriminaliteta/67031-tatvine-na-avtocestnih-poivaliih-poskrbite-za-varnost-svojega-imetja

Na bančnem avtomatu na Goriškem najdena pozabljena gotovina
Konec minulega tedna oz. v petek, 16. februarja v večernih urah, smo bili obveščeni, da je poštena najditeljica našla pozabljeno gotovino oz. bankovec za 50 evrov v reži bankomata v središču Nove Gorice in ga izročila Policiji. Lastnik pozabljene gotovine se še ugotavlja, po zaključenem postopku mu bo gotovina vrnjena.

Prav tako so policiste PP Bovec v soboto, 17. februarja v dopoldanskem času, obvestili o najdeni pozabljeni gotovini (150 evrov) v reži bančnega avtomata v Bovcu. Omenjeno gotovino je našel pošteni najditelj in jo izročil policistom PP Bovec. Po zaključenem postopku je bila gotovina naslednjega dne vrnjena lastnici.

Ponovno svetujemo občankam in občanom naj bodo pri dvigu gotovine iz bankomata zbrani in naj poskrbijo, da denar vzamejo iz reže bančnega avtomata. V primeru, da na bankomatu pozabijo dvignjeno gotovino in jo kasneje tam ni več, pa svetujemo, da o tem nemudoma obvestijo policiste najbližje policijske postaje oz. svojo banko ali bančno ustanovo, ki si lasti bankomat, na katerem je bil pozabljen denar. Posameznike oz. naslednje uporabnike, ki naletijo na pozabljeno gotovino na bančnih avtomatih, pa ponovno opozarjamo, da v izogib morebitni kazenski odgovornosti najden denar nemudoma odnesejo oz. izročijo policistom na policijski postaji oz. o najdbi pozabljene gotovine obvestijo najbližjo banko. V primeru, da bi posamezniki pozabljeno gotovino preprosto vzeli oz. si jo prilastili, bi bili kazensko odgovorni zaradi suma kaznivega dejanja Zatajitev (po določilu 208. člena KZ-1), za kar se kaznuje z denarno ali celo z zaporno kaznijo. Postopek ravnanja z najdenimi stvarmi je natančneje opredeljen v stvarnopravnem zakoniku in pravilniku o postopku z najdenimi stvarmi. Več podrobnosti o postopku z najdenimi stvarmi tudi na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/pogosta-vpraanja/najdeni-predmeti-javne-drazbe. Podatki o najdenih predmetih skladno s Pravilnikom o postopku z najdenimi stvarmi pa so objavljeni tudi na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/apps/predmeti/index.php#/

V prometni nesreči v Šempasu udeleženi dve osebni vozili
V soboto, 17. februarja ob 13.51, smo bili obveščeni o prometni nesreči v Šempasu. Ugotovljeno je bilo, da je 56-letni voznik osebnega avtomobila peljal iz Nove Gorice proti Ajdovščini. V Šempasu je z vozilom zapeljal na nasprotni vozni pas in s prednjim delom avtomobila trčil v drugo osebno vozilo, s katerim se je iz nasprotne smeri pravilno pripeljala 51–letna voznica. Poleg policistov PP Nova Gorica so bili na kraj napoteni tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica in reševalci NMP ZD Nova Gorica. Voznica je kasneje poiskala zdravniško pomoč v šempetrski bolnišnici, kjer je bilo ugotovljeno, da je v prometni nesreči utrpela predvidoma lažje telesne poškodbe. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (vožnja z vozilom po cesti, kršitev določil 37. člena ZPrCP) je bil povzročitelju izdan plačilni nalog.

Med vožnjo na poligonu v Šempetru pri Gorici se je poškodoval mlajši kolesar
V soboto, 17. februarja ob 16.44, je bila Policija obveščena o dogodku v športnem parku v Šempetru pri Gorici, kjer se je na kolesarskem poligonu lažje poškodoval mlajši voznik kolesa (otrok) iz sosednje Italije. Slednji je na omenjenem poligonu vozil samostojno in v lastni režiji, uporabljali je zaščitno opremo. Kasneje so ga na kraju oskrbeli reševalci NMP ZD Nova Gorica, nato pa je bil z reševalnim vozilom odpeljan na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Gorico (Italijanska republika). Policisti v postopku niso ugotovili morebitnih kršitev in so glede na vsa ugotovljena dejstva tujo krivdo izključili.

Poškodba avtomobila na parkirnem prostoru
V soboto, 17. februarja v dopoldanskem času, so policisti obravnavali poškodbo vozila na makadamskem parkirnem prostoru v Novi Gorici (Ulica Gradnikove brigade), kjer je neznani voznik neznanega vozila trčil v drugo osebno vozilo znamke VW in s kraja odpeljal ne da bi drugem udeležencu nudil ustrezne podatke oz. o tem obvestil policijo. Na drugem avtomobilu je nastala materialna škoda (poškodba prednjega levega blatnika). Policisti PP Nova Gorica so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Prometna nesreča z majhno poškodbo
Policisti PP Nova Gorica so v soboto, 17. februarja ob 16.31, obveščeni o prometni nesreči I. kategorije v Rožni Dolini pri Novi Gorici, in v kateri sta bila udeležena dva voznika osebnih avtomobilov. Na vozilih je nastala majhna poškodba. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji so novogoriški policisti odstopili od ogleda kraja prometne nezgode.

Prometna nesreča I. kategorije s pobegom
Policisti PP Idrija so konec minulega tedna oz. v petek, 16. februarja okoli poldneva, obravnavali prometno nesrečo I. kategorije s pobegom na bencinskem servisu v naselju Godovič (občina Idrija). Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznik avtomobila na omenjenem bencinskem servisu vozil vzvratno in pri tem trčil v prednji del drugega avtomobila (voznik slednjega vozila se je v času nezgode nahajal v notranjosti objekta) in odpeljal s kraja ne da bi drugemu udeležencu nudil ustrezne podatke oz. o tem obvestil Policijo. Povzročitelj je bil kmalu izsleden, rezultat odrejenega preizkusa alkoholiziranosti je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0.44 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Idrijski policisti bodo zoper povzročitelja prometne nesreče zaradi odgovornosti za storitev več prekrškov Zakona o pravilih cestnega prometa ustrezno ukrepali.

Ugriz psa na Bovškem
Včeraj, 18. februarja dopoldne, je bila Policija obveščena, da je v enem od naselij v občini Bovec pes med sprehodom (bil je na povodcu) v roko ugriznil žensko in jo poškodoval. S strani pristojne službe so bili na kraj poslani tamkajšnji reševalci NMP ZD Tolmin, ki so poškodovano osebo oskrbeli in jo odpeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. O ugrizu psa so policisti obvestili tudi pristojno veterinarsko inšpekcijsko službo. Bovški policisti bodo v zvezi z obravnavanim primerom zoper lastnika psa uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve določil Zakona o varstvu živali.

Povoženje divjadi
Danes, 19. februarja zgodaj zjutraj, smo bili obveščeni, da je voznik osebnega vozila v Podsabotinu (občina Brda) povozil divjad (srno). Na vozilu je nastala materialna škoda. Policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Včeraj, 18. februarja ob 6.26, so policiste obvestili, da je voznik osebnega avtomobila na hitri cesti H4 izven naselja Vrtojba; na odseku hitre ceste Vogrsko – Vrtojba, povozil divjad (srno). Na vozili je nastala materialna škoda. Prometni policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica


Karbonoir - Spletna trgovina


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran