radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 4 - 7 min.)

policija splosniNeznanec v Renčah poškodoval vrata v kletne prostore koče
Danes, 26. februarja okoli poldneva, so policisti PP Nova Gorica obravnavali sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari na območju naselja Renče. Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec v mesecu februarju letošnjega leta poškodoval vrata v kletne prostore lovske koče nad omenjenim naseljem, v prostore ni vstopal. S strani oškodovanca je bil podan predlog za pregon navedenega kaznivega dejanja (poškodovanje tuje stvari, 220. člen KZ-1), zato bodo novogoriški policisti po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Vožnja pod vplivom alkohola
Včeraj, 25. februarja v večernih urah, so policisti v Vrtojbi ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Slednjemu je bil v nadaljevanju postopka odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola (0.64 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu Zakona o prekrških), čaka ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Včeraj, 25. februarja v popoldanskem času, so policisti PP Ajdovščina v Selu ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Tudi njemu je rezultat odrejenega preizkusa alkoholiziranosti pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0,53 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Policisti so mu prepovedali vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje skladno z določili Zakona o pravilih cestnega prometa (za 24 ur, po 22. členu ZPrcP). Kršitelju cestnoprometnih predpisov je bil izdan plačilni nalog zaradi kršitve določil izdan plačilni nalog (prepoved vožnje pod vplivom alkohola, kršitev določil 105. člena ZPrCP).

Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so v soboto, 24. februarja ob 22. uri, v Vrtojbi ustavili in kontrolirali voznico osebnega avtomobila in ji v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat odrejenega preizkusa z alkotestom je pokazal, da je bila voznica pod vplivom alkohola (0,80 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Voznici je bilo skladno z določili Zakona o pravilih cestnega prometa (pridržanje, po 24. členu ZPrCP) odrejeno pridržanje v policijskih prostorih. Zoper kršiteljico cestnoprometnih predpisov bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!

Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. Vveč na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

Na Bovškem in Goriškem iz prometa izločili hujšega dva kršitelja cestnoprometnih predpisov
Policisti PP Bovec so včeraj, 25. februarja popoldne, obravnavali prometno nesrečo I. kategorije z materialno škodo na Bovškem. Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega avtomobila, državljan Šrilanke, peljal iz Žage proti Bovcu. Med vožnjo na omenjeni relaciji je na ravnem delu ceste vozil preblizu desnemu robu vozišča in trčil v obcestni zid. Voznik pri tem ni bil poškodovan. Bovški policisti so mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0,48 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Prav tako mu je bil odrejen hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (kokain, amfetamini), zato mu je bil odrejen strokovni pregled v tolminski zdravstveni ustanovi. Bovški policisti so vozniku prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), zoper voznika bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Danes, 26. februarja ob 13. uri, so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica v Vrtojbi ustavili in kontrolirali voznika osebnega vozila. Odrejen mu je bil hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Rezultat hitrega testa je bil pozitiven na prepovedane droge (benzodiazepini), zato mu je bil odrejen strokovni pregled v novogoriški zdravstveni ustanovi. Zoper voznika bo glede na vsa ugotovljena dejstva podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjamo, da je vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Omenjene psihoaktivne substance (prepovedane droge, psihoaktivna zdravila itd.) zmanjšujejo človekove sposobnosti zaznavanja in predelave informacij, sposobnosti učinkovitega mišljenja in ustrezne motorične reakcije. Tako neposredno vplivajo na zmanjšanje prometne varnosti in povečajo možnost povzročitve prometne nesreče. Uživalci prepovedanih drog pogosto v prometu pogosto ne reagirajo dovolj hitro oz. pravočasno, imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju..., saj je motena njihova ocena časa in razdalje, imajo omejeno gibljivost oči, prepozno zavirajo. Pogosto je opaziti tudi povečano pripravljenost za tveganje, agresijo do okolice oziroma soudeležencev v prometu. Po Zakonu o pravilih v cestnem prometu voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu niti ga začeti voziti, če je pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, in njihovih presnovkov, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo. Zagrožena sankcija za ta prekršek je globa najmanj 1.200 evrov in 18 kazenskih točk.Vpliv psihoaktivnih zdravil se ugotavlja s strokovnim pregledom, ki obsega zdravniški pregled, s katerim se ugotavljajo znaki motenj v vedenju, ki lahko povzročijo nezanesljivo ravnanje v prometu, in odvzem vzorcev krvi, urina ali telesnih tekočin za toksikološko raziskavo, s katero se ugotovi prisotnost teh snovi v organizmu.

Več o nevarnostih, ki jo povzroča vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi na spletu Policije: https://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/76237-policisti-lahko-s-hitrim-testom-na-podlagi-vzorca-sline-ugotavljajo-prisotnost-drog%20 in spletni strani: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/psihoaktivna-zdravila-v-cestnem-prometu

Med vožnjo povozil kamen in poškodoval vozilo
Včeraj, 25. ob 19.13, smo bili obveščeni, da je 27–letni voznik osebnega avtomobila med vožnjo od semaforiziranega križišča v naselju Straža v smeri naselja Cerkno povozil kamen in poškodoval osebno vozilo. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so policisti PP Idrija odstopili od ogledal kraja prometne nesreče.

Povoženje divjadi
Danes, 26. februarja nekaj po 7. uri zjutraj, smo bili obveščeni, da je voznik osebnega avtomobila na cesti med Podnanosom in Vipavo, v bližini odcepa za Štanjel, povozil srno. Po trku z vozilom je divjad s kraja zbežala neznano kam. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so policisti PP Ajdovščina odstopili od ogledal kraja prometne nesreče.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran