radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniVožnja pod vplivom alkohola
Včeraj, 28. februarja v večernih urah, so policisti na območju naselja Miren (občina Miren-Kostanjevica) zaustavili in kontrolirali voznico osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka ji je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bila pod vplivom alkohola (več kot 0.52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so ji prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), kršiteljico cestnoprometnih predpisov čaka še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!
Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. Več na naslednji spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/alkohol-ubija-najveckrat-nedolzne

V krožišču v Rožni Dolini pri Novi Gorici lažje poškodovan voznik tovornega vozila
Danes, 29. februarja dopoldne, so policiste obvestili o prometni nesreči II. kategorije v krožišču v Rožni Dolini pri Novi Gorici in v kateri je bilo udeležen 43-letni voznik tovornega vozila s priklopnikom. Slednji se je ob 10.07 pripeljal v omenjeno krožišče in zaradi neprilagojene hitrosti s tovornim vozilom in priklopnikom prevrnil. V prometni nesreči je bil voznik predvidoma lažje poškodovan, kasneje so ga reševalci z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Zaradi kršitve Zakona o pravilih cestnega prometa bo vozniku izdan plačilni nalog.

V prometni nesreči II. kategorije na Goriškem Krasu se je lažje poškodoval voznik osebnega vozila
Včeraj, 28. februarja v zgodnjih večernih urah, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o prometni nesreči II. kategorije na lokalni cesti izven naselja Kostanjevica na Krasu (občina Miren – Kostanjevica) in v kateri je bil udeležen voznik osebnega avtomobila. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so ugotovili, da je voznik avtomobila včeraj ob 15.45 uri vozil iz Kostanjevice na Krasu proti naselju Novelo na Goriškem Krasu. Zaradi vožnje preblizu desnemu robu je z vozilom zapeljal v jarek in se lažje poškodoval. Voznik je kasneje poiskal zdravniško pomoč v šempetrski bolnišnici in je bil po nudeni oskrbi odpuščen v domačo nego. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška je bil povzročitelju prometne nesreče izdan plačilni nalog (vožnja z vozilom po cesti, kršitev določil 37. člena ZPrCP).

Prometna nesreča I. kategorije s pobegom na Goriškem
Včeraj, 28. februarja ob 14.10, smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije s pobegom na parkirnem prostoru v Novi Gorici. Ugotovljeno je bilo, da je neznani voznik avtomobila na omenjenem parkirišču trčil v drugo osebno vozilo in s kraja odpeljal ne da bi drugemu udeležencu nudil ustrezne podatke oz. o tem obvestil policijo. Neznani voznik pobeglega vozila in bil izsleden. Novogoriški prometni policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Obravnavana kršitev s področja javnega reda in miru
Včeraj, 28. februarja okoli poldneva, so policisti v Novi Gorici obravnavali moškega zaradi več kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru na avtobusni postaji v Novi Gorici. Tudi ob prihodu policistov na kraj je omenjeni moški, ki je kazal očitne znake alkoholiziranosti, nadaljeval s svojim nedostojnim in drznim vedenjem, prav tako je s kršitvijo nadaljeval kljub zakonitemu ukazu policistov, da s kršitvijo preneha. Policisti PP Nova Gorica so zaradi preprečitve nadaljevanja kršitev in neupoštevanja zakonitega ukaza policistov moškemu odredili pridržanje v policijskih prostorih (pridržanje osebe pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, kršitev drugega odstavka 109. člena Zakona o prekrških). Policisti PP Nova Gorica so mu zaradi več kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru (nasilno in drzno vedenje ter neupoštevanje zakonitega ukrepa uradnih oseb, kršitev 6. in 22. člena ZJRM-1) izdali plačilni nalog.

Povoženje divjadi
Včeraj, 28. februarja v večernih urah, smo bili obveščeni, da je voznik osebnega avtomobila med vožnjo po glavni cesti od Tolmina proti Kobaridu, na Volarski ravnini, povozil divjad (košuto). Po trku z omenjeno divjadjo je na vozilu nastala materialna škoda. Policisti PP Tolmin so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Tudi tokrat policisti PU Nova Gorica opozarjamo, da se tovrstne nesreče pogosto dogajajo v večernih urah oz. jutranjih urah, nesreče z divjimi živalmi se najpogosteje dogajajo, ko živali prečkajo cesto, ki sega v njihov življenjski prostor. Velja opozorilo vsem udeležencem v cestnem prometu, da na krajih oz. odsekih, ki so opremljeni z ustrezno prometno signalizacijo oz. znaki, ki opozarjajo na možen prehod divjadi čez cesto in tam, kjer so opazili divjad ali kjer cesta poteka mimo ali skozi gozdove ter travnate površine, vozijo še posebej previdno in s primerno hitrostjo. Samo tako bodo vozniki lahko pravočasno reagirali, če bo divjad pritekla na cesto in morebiti preprečili nesrečo.

Dean Božnik
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Nova Gorica

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran