radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 3 - 5 min.)

policija splosniV preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 626 klicev, 181 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 64 nanašalo na kriminaliteto, 42 na javni red in mir, ter 54 na prometno varnost.

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 12 tatvin, 8 vlomov (v treh primerih je ostalo pri poskusu) in 6 primerov poškodovanja tuje stvari. Policisti so obravnavali še primer nasilništva kjer zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja.

Pri prometni varnosti so obravnavali 14 prometnih nesreč z materialno škodo, 4 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami in nesrečo, v kateri je bila huje poškodovana kolesarka. Večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli 3 vozila.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 10 krat na javnem kraju in 5 krat v zasebnem prostoru.

Obravnavali so posameznika zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Vlomi:
V Grosuplju je bilo vlomljeno v stanovanje, od koder je neznani storilec odtujil inventar. Lastnika je oškodoval za nekaj tisoč evrov.

V Šiški je neznani storilec vlomil v klet in odtujil več kosov električnega orodja. Lastnika je oškodoval za okoli 500 evrov.

V Trbovljah je neznani storilec vlomil v poslovne prostore in odtujil denar. Podjetje je oškodoval za okoli 300 evrov.

V Trbovljah je neznani storilec vlomil v poslovne prostore in odtujil prenosni računalnik in denar. Podjetje je oškodoval za okoli 1.300 evrov.

Za Bežigradom so neznanci vlomili v skladiščne prostore podjetja, od koder so odtujili električne vodnike. Podjetje je oškodovano za okoli 1.200 evrov.

Eksplozije plina na območju Viča
Včeraj, okoli 7.30, smo bili obveščeni o eksploziji v stanovanju na območju Viča. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je pri uporabi plina na štedilniku prišlo do okvare in posledično eksplozije plina v jeklenki. V dogodku je nastala manjša škoda v stanovanju, prav tako je bila ena oseba pri tem lažje poškodovana. Policisti so opravili ogled kraja in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o dogodku. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Preiskano kaznivo dejanje s področja prepovednih drog:
Ribniški policisti v tem tednu po zbranih obvestilih in pridobljeni odredbi o hišni preiskavi pri 23-letniku, ki je osumljen da je preprodajal drogo na območju Ljubljane, kjer so mu v postopku zasegli manjšo količino različne prepovedane droge. Na naslovu prebivanja v Ljubljani so mu v nadaljnji preiskavi zasegli 3 kozarce s posušeno rastlino konoplja, več v zavitke posamično zapakirane droge konoplja, amfitemina in MDM-a ter okoli 60 tablet ecstasy-ja. Prav tako so bili zaseženi drugi predmeti namenjeni za preprodajo droge. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bo zoper osumljenca podana kazenska ovadba na pristojno tožilstvo zaradi sumov kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanim drogami.

zaseg droge ljubljana 1

zaseg droge ljubljana 2

Prometne nesreče:
Včeraj, nekaj pred 14. uro se je na Slovenski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena kolesarka in pešec. Po do sedaj zbranih obvestilih je do prometne nesreče prišlo, ker je kolesarka zaradi neprilagojene hitrosti trčila v pešca in padla. Pri tem se je kolesarka huje telesno poškodovala. Z reševalnim vozilom je bila odpeljana v UBKC Ljubljana, njeno življenje pa ni ogroženo. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri kolesarki pokazal 0.80 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 23.30 se je na Trgu osvobodilni fronte v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik e-skiroja, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se lažje telesno poškodoval. V postopku je odklonil preizkus alkoholiziranosti. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, okoli 17.30 se je na cesti od Pijave gorice proti Gradišču zgodila prometna nesreča, v kateri so bili udeleženi vozniki treh osebnih vozil. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznica, ki je vozil v smeri Gradišča zaradi neprilagojene hitrosti trčila v vozilo pred njo. Pri tem jo je odbilo na nasprotno stran ceste in je trčila še v vozilo, ki je pripeljalo nasproti. Pri tem se je voznica lažje telesno poškodovala. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri njej pokazal 0.78 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Na Policijski upravi Ljubljana ugotavljamo, da se je stanje prometne varnosti v letošnjem letu, v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta poslabšalo. Beležimo porast prometnih nesreč z najhujšimi posledicami tako so se je v letošnjem letošnjem letu zgodile štiri prometne, kjer so štirje udeleženci umrli, v enakem obdobju lanskega leta je v prometni nesreči umrl en udeleženec. Večje je tudi število prometnih nesreč, kjer so se udeleženci huje in lažje telesno poškodovali.

Med najpogostejšimi vzroki za nastanek prometnih nesreč je še vedno neprilagojena hitrost v povezavi z vožnjo pod vplivom alkohola, ter druge nepazljivosti voznikov kot so nepravilna stran in smer vožnje in nepravilni premiki z vozilom.

Na vse udeležence apeliramo, da vozijo v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost, bistveno vplivajo na varno udeležbo v cestnem prometu. Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za nastanek prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami ali s smrtjo. Alkohol pri vozniku poslabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalij, počasnejše reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot in podobno. To v cestnem prometu pogosto pomeni izzivanje nevarnosti, kot so prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spreminjanje smeri vožnje, vožnja v rdečo luč na semaforju in podobno.

Poleg tega velja omeniti tudi trenutne prometne razmere, saj je zaradi vremena, vozišče večino časa mokro in spolzko, zaradi krajšega dneva, pa so posledično bolj izpostavljeni šibkejši udeleženci v cestnem prometu (pešci, koelsarji, vozniki e-skirojev). Slednji pogosto ne uporabljajo luči ali odsevnih teles, kar v kombinaciji s temnejšimi oblačili še zmanjšuje njihovo vidnost.

Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, naj upoštevajo prometne predpise in ne vozijo pod vplivom alkohola.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran